site.btaКулинарен фестивал "Пълнената чушка - най-вкусната левченска традиция" се организира за първи път в град Левски

BOBSTH 12:34:31 06-08-2019
RM1232BO.007
Левски - чушки - фестивал

Кулинарен фестивал "Пълнената чушка - най-вкусната левченска традиция" се организира за първи път в град Левски


Левски, 6 август /Малин Решовски, БТА/
Кулинарният фестивал "Пълнената чушка - най-вкусната левченска традиция" се организира за първи път в град Левски на 31 август. Това съобщи в пресклуба на БТА кметът на община Левски Любка Александрова.
В град Левски още от съществуването му като селище, от бабите и от майките си знаем, че всяка уважаваща себе си домакиня пълни червени чушки за панаира на селището, който от 100 години посреща гости, близки и приятели, посочи Александрова. Община Левски реши да съхрани тази традиция, кулинарното наследство на българина, и да го превърне в празник, като освен в домовете, го изнесе и в центъра на града - в парка до общината, допълни тя. Желаем с този фестивал да създадем възможност за среща на традицията с новото поколение и да възпитаваме здравословен начин на живот, каза още кметът.
Първият по рода си фестивал на пълнената чушка ще се състои на 31 август - събота, 17.00 часа, и целта ни е да го превърнем в емблема на региона и възможност да привлечем повече гости и туристи, каза Александрова. Председател на журито ще бъде Катето Евро. Ще има състезания в две категории - "Най-автентична рецепта за пълнена чушка", и "Най-уникална рецепта". Наградите са бижута във формата на Златна, Сребърна и Бронзова чушка. За всички гости ще има вкусни пълнени чушки и след дегустация те ще могат да определят своите фаворити, допълни кметът.
Заявки за участие се приемат до 15 август от желаещи от цялата страна на адрес obr_levski@mail.bg и в Общинския отдел "Образование, култура и спорт"/0885-372-220/.

/Видеозапис на пресконференцията за фестивала в Левски е в емисия БТА-Live/.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:05 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация