site.btaНяма регистрирани случаи на чума и шарка във фермите за дребни преживни животни във Великотърновско

Няма регистрирани случаи на чума и шарка във фермите за дребни преживни животни във Великотърновско
Няма регистрирани случаи на чума и шарка във фермите за дребни преживни животни във Великотърновско
Заседание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново, снимка: Областна администрация

Няма регистрирани случаи на чума и шарка във фермите за дребни преживни животни във Великотърновско, съобщи областният управител Ивайло Здравков. В рамките на заседание на Областната епизоотична комисия, той увери, че към момента в региона няма регистрирани случаи на двете заболявания, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Съвместни проверки във фермите за дребни преживни животни на територията на област Велико Търново извършват служители на Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция на МВР. За щастие при нас ситуацията е спокойна, но това не означава, че не сме в пълна готовност за реакция при евентуално установяване на заболели животни, коментира Ивайло Здравков, цитиран в съобщението.

Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, посочи, че контролните дейности се извършват всекидневно, проверяват се всички ферми. Освен за изправността на документите, се следи и състоянието на дребните преживни животни. До момента не сме установили нещо притеснително, каза той и допълни, че специалистите дават информация на собствениците на обектите за двете заболявания, клиничните им картини и симптомите.

Служители на сектора “Пътна полиция” следят за нерегламентираното движение на дребни преживни животни в областта. Такова досега не е регистрирано. Назначени са дежурни екипи - за незабавна реакция при регистрирани случаи на заболяване при животните. Засилени са мерките и в съседните на Велико Търново области, както и по граничните райони с цел предотвратяване на заразите.

/АБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:59 на 18.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация