site.btaПоредното издание на Фестивала на мамалигата зарадва жителите и гостите на тутраканското село Нова Черна

Поредното издание на Фестивала на мамалигата зарадва жителите и гостите на тутраканското село Нова Черна
Поредното издание на Фестивала на мамалигата зарадва жителите и гостите на тутраканското село Нова Черна
Снимка: Кореспондент на БТА в Силистра Александър Леви

Дванадесето издание на Фестивала на мамалигата се проведе в тутраканското село Нова Черна. Организатор на проявата е Народно читалище "Васил Йорданов-1942 г.", с подкрепата на Община Тутракан и кметство Нова Черна.

Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на почетния гражданин на Тутракан проф. Лука Велчов, който почина тези дни. Той е българин, роден през 1933 г. в румънското село Стар Бешенов с корени от Чипровско. Дългогодишен председател е на българската общност „Братство" в Румъния, а сега председател на Демократичния съюз на българите в Румъния, един от най-достойните представители на българската интелигенция в северната ни съседка.

Фестивалът на мамалигата е единствен по рода си в България. На него всяка година майсторството си по приготвянето на ястия от царевично брашно демонстрираха както местни хора, така и специално дошли за форума румънци от близките селища на северната ни съседка.

Според разказите на стари добруджанци именно мамалигата, направена от царевично брашно, сол и вода, е спасявала местното население от глад в годините след войните или при слаба реколта от пшеница.

Извън конкурсната част на фестивала имаше богата музикална програма с участието на местни фолклорни колективи, както и гости от румънския град Кълъраш.

Целта на проявата е да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията, да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор, посоцват организаторите. 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:47 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация