site.btaЦъфтеж на водорасли е причина за оцветяването на водата на Черно море край Одеса, съобщават от екоминистерството

Цъфтеж на водорасли е причина за оцветяването на водата на Черно море край Одеса, съобщават от екоминистерството
Цъфтеж на водорасли е причина за оцветяването на водата на Черно море край Одеса, съобщават от екоминистерството
Снимка: Министерство на околната среда и водите МОСВ

Цъфтеж на фитопланктон (водорасли), следствие най-вероятно на втока на сладки води, е причина за промяна на цвета на водата на Черно море в керемиденочервено по крайбрежието на Одеса. Това е мнението на експерти от Института по океанология към Българската академия на науките (ИО БАН), до които се е допитало Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във връзка с медийни публикации за оцветяването на водата, както и за изплуването на множество мъртви плъхове на брега на един от централните плажове в украинския град. Това се посочва в информация на сайта на ресорното министерство, публикувана днес. 

Няма данни за токсичност и не трябва да се бърка с еутрофикация (антропогенно индуциран дисбаланс на биогени, които водят до свръхпродукция, изразена с масови водораслови цъфтежи), уверяват от МОСВ. Басейнова дирекция „Черноморски район“ изпълнява регулярен мониторинг на морските води от юни 2022 г. след разрушаването на стената на яз. „Нова Каховка“ в Украйна. Пунктовете в крайбрежните морски води са Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Резултатите от мониторинга сочат, че изследваните показатели са в нормите си и няма замърсяване на морските води, добавят също от екоминистерството. 

България остава ангажирана с прилагането на Формулата за мир на Украйна и ще продължим да полагаме усилия за включването на международната общност за зеленото възстановяване на страната, каза служебният  министър на околната среда Петър Димитров при откриването на фотоизложба „Stop Ecocide Ukraine” през юни. 

/ТТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:26 на 12.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация