site.btaПрез 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев

През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев
През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев
БТА, Станислав Дечев. Снимка: Община Хасково

Хасково ще бъде строителна площадка и през 2025 година, тъй като Общината работи по много проекти, спечелени с национално и европейско финансиране. Това анонсира в навечерието на Деня на Хасково – 8 септември в интервю за БТА кметът на областния град Станислав Дечев.

Като един от проектите с най-голяма значимост за града, той отличи строежа на околовръстния път на Хасково, който трябва да свърже северната с южната част на града и да изведе тежкия автомобилен трафик извън пределите на градската част. За него обаче се чака финансиране.

И в момента местната администрация продължава изпълнението на проекти, свързани с образователната и ВиК инфраструктурите в града. Предстои началото и реализацията и на още разработки в тази посока, посочи кметът Станислав Дечев. Неговото послание към съгражданите му за Деня на Хасково е да се гордеят и обичат своят красив град, но и да пазят съграденото дотук.

Следва целият текст на интервюто.

Господин Дечев, Хасково е в навечерието на своя празник – 8 септември, Рождество Богородично. Какво от направеното за развитието на общината през последната година ще откроите като най – значимо?

- Работим по доста проекти, за която възможност съм много благодарен на екипа си. По време на ковид кризата, когато бяхме в редица рестрикции като общество, в администрацията използвахме момента, за да разработваме идеи за бъдеща реализация. Така, когато отново възможностите бяха отворени, ние бяхме напълно готови, а тази проектна готовност даде бързи и добри резултати.

Сред многото разработки, които изпълняваме, две са тези, които ще отлича като особено значими. Подготовката ни в предходната година по кандидатстване за Концепциите за интегрираните териториални инвестиции (КИТИ) беше изключително добра и в рамките на тази успяхме да спечелим финансиране за най-голямата си концепция, която бе класирана на първо място за Южен централен район. Индикативната ѝ стойност е 96 милиона лева. По нея са заложени повече от 30 дейности за финансиране. Тя ще се изпълнява в партньорство с още четири общини и много други партньори. За Хасково касае доставката на три електрически автобуса за обществения транспорт и въвеждането на интелигентна транспортна система. Включени са и мерки енергийна ефективност в Многопрофилната болница за активно лечение и в  онкологичната болница. Насочваме инвестиции към нашата многопрофилна болница, която  заедно с още няколко в страната, са с най-добрите показатели. Чрез нея ще направим и зелени пояси, за да е още по-приветлив и екологичен градът ни.

За моя радост обаче и останалите концепции, които подадохме, се класираха на челни места. Надаваме се на разумно решение от страна на държавата, чрез което може да се окаже, че в крайна сметка и те ще бъдат подкрепени и финансирани за изпълнение. Като пример мога да посоча едната, по която си партнираме с Агенция „Пътна инфраструктура“, и е много важна за нашия град. Тя касае изграждане на югоизточен и югозападен околовръстен път на областния център. Така ще бъде изведен тежкотоварният автомобилен трафик от централната част на града. Да се случи това е от голяма значимост, защото товарният трафик компрометира пътищата във вътрешността на града, а също оказва негативно влияния върху ВиК мрежата. От друга страна ще бъдат облекчени и крайните квартали, през които в момента минава целият трафик, който върви в посока към граничния пункт „Маказа“.

През изминалата година, като част от инвестиционната програма на Община Хасково, приключихме и проекта си за общо над три милиона лева за подмяна с енергоспестяващи тела на уличното осветление във всички 36 села и целия град Хасково. Така следваме заложената политика за намаляване на енергийното потребление и подобряване на общинската инфраструктура.

През последната година, направените вложения от външни инвеститори, бяха главно в областта на търговията, има ли заявка от голям инвеститор в друга сфера, който иска да работи на територията на Хасково? Може би сега е моментът да разкриете, ако се водят подобни преговори.

- Да, през тази година получихме много солидно инвестиционно намерение от "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център" за изграждане на частна поликлиника от веригата "Сърце и Мозък" в рамките на града. Тя е за първоначални 10 милиона лева. Първата стъпка към реализацията на намерението вече е направена с даденото предварително съгласие от Общинския съвет. От общинска администрация подкрепяме този проект, защото смятаме, че това  би подобрило още повече качеството на здравеопазването в Хасково и региона в бъдеще.

Една от амбициозните цели на екипа Ви е превръщането на Хасково в столица на мотоспортовете на Балканите, чрез инвестиции на част от бившето летище край село Узунджово. Как се развива този проект?

Към терена има проявени редица инвестиционни интереси. И то не само за изграждане на писти за мотоспортовете. Непрекъснато получаваме запитвания от различни инвеститори, работещи в различни области. Целта ни е обаче да заложим на развитието на туризма, като използваме част от този терен. Разбира се оглеждаме и другите предложения и запитвания, които получаваме в администрацията от желаещи да инвестират.

Но имам доброто усещане, че съвсем скоро ще се появят инвеститори, които искат да работят на територията на нашата община, поради това, че ние имаме възможност да им предоставим търсеното количество зелена енергия. В страната в момента вървят огледи от такива инвеститори, основно от Турция. Но те искат да знаят какво количество зелена енергия може да им бъде предоставено. Хасковска община имаме готови отговори за това чрез първата направена крачка - инвестицията на „Енери БГ“ в землището на село Книжовник, където се изгражда един от най – големите фотоволтаични паркова в страната. 

Старата и амортизирана водопроводна мрежа в Хасково е една от чувствителните местни теми. Общината се включва с проекти за решаване на проблемите, но хората са все още крайно недоволни, какво още може да се направи?

Действително е така. Това е най – тежкият проблем на нашия град. От администрацията се опитваме да реализираме проекти в тази област. Мога да отчета през миналата година няколко значими такива. Единият от мащабните проекти е по улица „Булаир“ до новоизградения парк в Хасково „10-ти Родопски полк“, който се превърна в „зеленото сърце“ на централната ни градска част.

Друг голям ВиК проект беше изпълнен по няколко от проблемните трасета в квартал „Бадема“, както и в централната градска част. В края на тази година има планирани за изпълнение още пет големи проекта. След това са планирани още 16 трасета, които ще бъдат финансирани за изпълнение през държавния бюджет. Говорим за над осем милиона лева. Предстои и подмяна на водопровода в квартал „Болярово“, както и по един от големите булеварди – „Илинден“.

Изобщо мога да отчета изминаващата година като много сериозна за община Хасково, като година, в която успяхме да се представим едновременно добре и в Плана за възстановяване и устойчивост, спечелвайки финансиране за саниране на 11 многофамилни сгради, и за реновирането на училища и детски градини. Предстои строителството на спортни игрища до покрития плувен басейн на улица „Панорама“, което също ще бъде за сметка на парите от държавния бюджет. Сумата е 2,3 милиона лева.

В момента върви ремонтът на едно от знаковите здания в Хасково и региона – читалище „Заря“, което е едно от най-старите, учредени в страната. Предстои и ремонт на друга от емблематичните сгради в областния град – тази на театъра. 

Това са големи и очаквани ремонти в сферата на културата в Хасково. Финансирани са от държавния бюджет. В момента в сградата на читалището, което е най-голямото и в цялата област и първото, създадено в региона, тече ремонтът, който е за около 4 млн. лева. Прави се цялостно обновяване. Реновират се всички помещения - залите, административните части, библиотеките. Прилагат се енергоспестяващи мерки. След приключване на ремонта, се очаква почти 90 процента енергийна автономност на сградата, като това ще се случи освен чрез саниране, и след инсталиране на фотоволтаична централа и термопомпа.

Очакваме съвсем скоро да приключи и процедурата за ремонт на сградата на театъра, който също е дългоочакван, включително и от екипа на театъра, който ще работи при много по – добри условия. Този проект е за малко над 1 млн. лева, одобрени по Плана за възстановяване и устойчивост.

В момента вървят много от довършителните процедури и по други реализации и проектите се съгласуват. Започваме скоро и изграждането на спортния комплекс с футболно и баскетболно игрища зад новия закрит плувен басейн. Предстои ремонт на две от големите трасета от общинската пътна мрежа. Едното между селата Конуш, Мандра и Големанци, другото - от Хасково към Конуш – Войводово и Мандра.
Изобщо и през 2025 година Хасково ще е като една голяма строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме и по които ще работим тепърва. 

Този кметски мандат не е от най лесните предвид многоликия местен парламент, който промени състава си два пъти в рамките на половин година, заради касиране на вота от съда на изборите през октомври миналата година. Как това се отрази на работата на изпълнителната власт?

Така е, но за радост законодателят е предвидил как да се реагира в такава ситуация. Затова, въпреки касирането на изборите от октомври 2023 година за Общински съвет, успяхме да направим сесия със състава на предходния Общински съвет. А това беше важно заради срокове, които трябваше да гоним по значими решения за града. Така че не мога да твърдя, че сме имали за работата си някаква пречка. Сега вече сме в колаборация и с новоизбраните съветници. И в предходния, и в този Общински съвет има разнопосочност в групите. Но пък така произлизат различни, по - интересни решения, и смея да твърдя дори и по - добри за града. Нека има различни мнения, защото от различните мнения се раждат правилните решения.

Какво е обръщението Ви сега в навечерието на празника към жителите на града ?

На хората на Хасково пожелавам да са здрави и да се наслаждават на живота. Пожелавам си да пазят нашия красив град и това, което е направено от администрацията, защото то е за всички нас.

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:23 на 07.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация