ОБЗОР

site.btaБългария отбеляза 139 години от Съединението си

България отбеляза 139 години от Съединението си
България отбеляза 139 години от Съединението си
България отбеляза 139 години от Съединението. Снимка: Кореспондент на БТА в Пловдив Боян Ботев

България отбеляза 139 години от Съединението си. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Чествания на празника имаше в цялата страна, съобщиха кореспондентите на БТА,

Пловдив традиционно беше център на тържественото отбелязване на празника. Тържествена заря-проверка се проведе вечерта на площад "Съединение". На събитието присъстваха президентът Румен Радев, който прие строя, председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният премиер Димитър Главчев, и. д. главен прокурор Борислав Сарафов, представители на съдебната власт, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, митрополит Николай, политици и стотици граждани. Бяха положени венци и цветя пред паметника на Съединението. Нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г., каза в словото си държавният глава Румен Радев. 

Честването започна с тържествен молебен, отслужен в Катедрален храм “Света Богородица” от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Събитието приключи с полагане на венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма. Честванията продължиха с тържествено полагане на венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов до площад “Римски стадион”, както и на паметника на Захари Стоянов в Градската градина. Повече от 100 души от комитет „Родолюбие“, Дружина „Бачо Никола“ – Калофер, сдружение за антични и средновековни реконструкции „Сила" и гайдарски ансамбъл „Еподай" участваха във възстановката на събитията от 6 септември 1885 г. на площад „Римски стадион“. 

В Благоевград Денят на Съединението бе отбелязан с военен ритуал и полагане на венци и цветя. В ритуала участваха военнослужещи от Трето бригадно командване, а почетният караул прие командирът полк. Кирил Спаневиков. С полагане на венци и цветя и музикално-поетична композиция, подготвена от възпитаниците на Центъра за подкрепа на личностното развитите при Общински детски комплекс, в Петрич бе отбелязана 139-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В края на тържествената част бяха поднесени цветя и венци пред паметника Загинали за родината в южния град. 

В Бургас, с военен ритуал, заупокойна молитва, полагане на венци и цветя, концерт и поетично-музикален спектакъл по стихове на поета Стефан Цанев, градът отбеляза 139-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържествата започнаха на централния площад "Атанас Сиреков" с церемония по издигане на трите флага - на Република България, на Община Бургас и на Европейския съюз.

Във Варна с поднасяне на венци и цветя с военен ритуал  бе отбелязан Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Честванията започнаха пред паметната плоча на княз Александър Батенберг в града - на мястото, където той огласява Съединението преди 139 години.

Във Велико Търново почетоха 139 години от Съединението  с военен ритуал. Пред сградата на Общината беше издигнато националното знаме, носено от курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.  Пред паметника „Майка България“ цветя и венци поднесоха граждани и представители на институции.  Точно в 12:00 ч. църквите от Великотърновската Света митрополия и Архитектурно-историческия резерват „Царевец“ огласиха града с празничния звън на църковните камбани. Празникът продължи с изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Искра“. Свищов (област Велико Търново) отбеляза празника с тържествен военен ритуал. В честването участва 55-ти Инженерен полк – Белене. Пред Паметника на свободата в крайдунавския град десетки жители се събраха да отдадат почит към героите, подготвили и осъществили историческия акт. 

Във Видин с тържествена церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Скърбящия войн беше отбелязана 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Празникът продължи с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ на откритата сцена в крайдунавския парк.

Във Враца в честването  участваха четиридесет военнослужещи от Военно формирование – Враца към Десети механизиран батальон. Деца рецитираха стихове, а тържеството се включи и духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“ от Враца. Врачанският митрополит Григорий призова да се помолим за всички, които са дали живота си за Съединението и просперитета ни.

Габрово отбеляза Съединението с тържествена церемония пред паметника на Продан Тишков – Чардафон. На събитието присъстваха представители на институции, на Съюза на ветераните от войните в Габрово, както и граждани. 

В Добрич бе отбелязана годишнината от Съединението на България с концерт на Духов оркестър - Добрич. Венци и цветя бяха поставени от името на Общината, Областната администрация, партии и различни организации пред паметника на Захари Стоянов в града. Денят на Съединението е празник и за четири населени места в Община Добрич - това са селата Батово, Божурово, Златия и Овчарово. 

В Кърджали Денят на Съединението бе отбелязан с полагане на венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина. Венци и цветя пред Паметника на освободителите бяха поднесени също от народни представители от Кърджалийски избирателен район, от представители на различни политически партии, институции и от граждани.

Кюстендил също отбеляза Деня на Съединението. Пред паметника "Булаир" в центъра на града се поклониха представители на областната и общинската администрации, архирейското наместничество, политически партии, граждани. Отбелязването на годишнината започна с издигане на българското знаме под звуците на българския национален химн. Кратка програма припомни събитията отпреди 139 години, когато актът на Съединението съчетава успехите на българските политика и дипломация в края на XIX в. 

В Ловеч Денят на Съединението премина с концерти. Сутринта на площад „Екзарх Йосиф Първи“ звучаха ритмите на Общинския духов оркестър. Тази вечер от сцената на площад „Тодор Кирков“ в стария квартал „Вароша“ се качиха сестри Диневи и  фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“, които дадоха началото на деветото издание на Националния фолклорен събор „Ритъмът на България“.

В Монтана с празничен концерт на представителен танцов ансамбъл „Младост“ бе отбелязан Деня на Съединението. Програмата започна с композицията „С България в сърцето“ на танцовия ансамбъл с хореограф и художествен ръководител Стоян Стоянов към Общинския младежки дом.

В Перник с концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов градът отбеляза тържествено Деня на Съединението - 6 септември. Проявата се състоя пред новоремонтираната сграда на Двореца на културата. В концертната програма прозвучаха разнообразни музикални творби. Денят на Съединението беше отбелязан и в община Радомир с изложба, поднасяне на цветя и тематична музикална програма.

В Плевен с тържествен ритуал пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина градът чества Деня на Съединението. Участие в ритуала взеха и военнослужещи от Плевенския гарнизон. С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за Съединението на България. В знак на признателност към делото им пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

В Разград за честването по повод Съединението на България на площад "Възраждане" се събраха граждани, представители на държавната и местната власт, на културни и образователни институции, на различни организации. 

В Русе с церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война бяха отбелязани 139 години от Съединението на България. Началото бе поставено с изпълнение на маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. В чест на празника бе строен почетен караул, а Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, и свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен.

В Силистра тържествено бе отбелязана 139-ата годишнина от Съединението. Пред паметника на Цар Борис III застанаха ученици от Общинския комитет „Васил Левски“ към Клуб „Млади възрожденци“ при Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски". По традиция бяха поднесени венци и цветя от различни институции, политически партии и граждани.

В Сливен с тържествена церемония по издигане на националния флаг на централния площад "Хаджи Димитър"  бяха отбелязани 139 години от Съединението на България. В знак на признателност цветя и венци пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци поднесоха кметът на Сливен Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, народни представители от 21 МИР-Сливен, общински съветници, представители на държавни институции, на Българската православна църква, училища, културни институти и граждански организации.

В София със специална церемония бяха отбелязани 139 години от Съединението. Събитието по повод празника се състоя пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг. В програмата за празничното честване участваха Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева.

В Търговище с поднасяне на венци и цветя на Войнишкия паметник бе отбелязана 139-та годишнина от Съединението. За да сведат глави и да си припомнят делото на предците, дойдоха областният управител Гюрсел Хасанов, кметът на града Дарин Димитров, ръководители на държавни и културни институции, представители на политически партии, граждани.

В Хасково с концерт на Народния оркестър към Община Хасково и солисти и с общоградско хоро по вече утвърдена традиция завърши отбелязването на днешната 139-годишнина от Съединението. Честването на историческата дата се състоя на централния площад "Свобода".

В Шумен десетки граждани се събраха пред Паметника на загиналите във войните на площад "Кристал", където отбелязаха годишнината от Съединението. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя от името на местната и държавната власт, политически партии, учебни заведения, различни институции, организации и граждани.

В Ямбол с тържествен военен ритуал и празнично шествие отбелязаха годишнината от Съединението. Честването започна на централния площад с изпълнения на градския Духов оркестър и издигане на националния флаг. В церемонията участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон. След церемонията от площада потегли шествие до Паметника на загиналите във войните за национално освобождение, където бяха поднесени венци и цветя. В празничната процесия се включиха стотици граждани, военнослужещи, представители на местната и държавна власт, на политически партии. 

/ТТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:18 на 07.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация