site.btaПокачват се нивата на разтворен кислород в язовир "Копринка", съобщиха от Басейнова дирекция в Пловдив

Покачват се нивата на разтворен кислород в язовир "Копринка", съобщиха от Басейнова дирекция в Пловдив
Покачват се нивата на разтворен кислород в язовир "Копринка", съобщиха от Басейнова дирекция в Пловдив
Снимка: Никола Узунов/БТА, Архив

Покачват се нивата на разтворен кислород във водите на язовир "Копринка", съобщиха от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив. Останалите показатели запазват приблизително еднакви стойности във всички дни на изследвания и са в нормите. 

В периода на започналите всекидневни изследвания на полевите показатели на водите на язовир "Копринка" в дните 23 и 24 август са установени ниски нива на разтворен кислород, като всички проби по този показател са били под нормите за добро състояние на водното тяло, посочиха от дирекцията. От всички взети проби най-ниски нива на кислород са измерени на 24 август, като една от двете проби е със стойност на разтворен кислород 1.77 мг/л. По-ниските стойности могат да се обяснят с ранния час на пробонабиране и денонощната динамика на кислородното съдържание на водите във водоема, дължаща се на процеса фотосинтеза, уточниха от институцията. 

През следващите дни – 25 и 26 август, започва тенденция за повишаване на нивата на разтворен кислород и са отчетени стойности съответно разтворен кислород - 4.47 мг/л и 4.9 мг/л, наситеност с кислород – 62 и 62, 2 на сто.

През следващите дни ще продължи да се извършва всекидневен мониторинг по полевите показатели, като Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ ще информира своевременно за резултатите от извършените изследвания.  

БТА припомня, че заради занижените нива на язовир "Копринка" и опасения от измиране на риба, изказани в медийното пространство от организации и експерти, екип на Регионалната лаборатория в Стара Загора преди дни започна всекидневно изследване на водата на язовира.

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:58 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация