Обзор

site.btaНоминираната за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева подаде сигнал в прокуратурата за политически натиск, предстои проверка

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева подаде сигнал в прокуратурата за политически натиск, предстои проверка
Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева подаде сигнал в прокуратурата за политически натиск, предстои проверка
Снимка: Милена Стойкова/БТА

Предложената за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева подаде сигнал за оказван ѝ натиск в хода на формиране на проект за служебно правителство. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Те информираха, че сигналът съдържа данни, свързани с избора на служебни министри, които Горица Грънчарова - Кожарева е осъществила в периода от 9 до 19 август. С оглед на изложените твърдения и изискванията на Наказателно-процесуални кодекс предстои компетентната Софийска градска прокуратура да извърши проверка, се посочва в съобщението.

Днес президентът Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебно правителство  и парламентарните избори няма да са на 20 октомври. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Положените усилия не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на мандата – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи, заяви Радев.

Държавният глава каза, че дава време до 15:00 ч. на Горица Грънчарова - Кожарева да предложи друг за поста министър на вътрешните работи - или няма да подпише указа за назначаване на служебно правителство. Тя отказа и заяви, че няма как да предложи друг кандидат и е взела своето решение информирано и експертно.

Правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство, заяви Радев.

В предложения от Горица Грънчарова - Кожарева структура и състав на служебно правителство имаше четири нови предложения за министри в сравнение със сегашния служебен кабинет - на външните работи, на здравеопазването, на околната среда и водите и на транспорта и съобщенията. Самата Кожарева обяви, че днес е изключително важно да бъде намерен диалог, откритост между институциите, които управляват държавата. Честата смяна на правителства засилва усещането за нестабилност и демотивира администрацията. България, хората, бизнесът нямат време някой да навлиза в ресора си и да получава кредит на доверие. Действия трябват от днес, затова взех решение голяма част от министрите на сегашния кабинет да ги оставя, каза тя.

При излизането си от сградата на президентството, Горица Грънчарова - Кожарева пред журналисти отрече да има политическо влияние върху нея. По-късно обаче тя обяви, че ще се срещне с главния прокурор и ще изложи всички факти, които има за оказан натиск. „Не се отказвам от кабинета, който предложих. Изпълних конституционната процедура. Очаквам президентът да не наруши Конституцията, да издаде указ за правителство и насрочване на избори“, посочи тя. Кожарева отговори с „не“ на въпроса дали е получавала определени заплахи. 

Тя посочи също, че натискът срещу нея е политически и бил в посока Калин Стоянов да не заема поста на вътрешен министър и обясни още, че е стигнала до избора му за вътрешен министър след разговори с него, с профсъюзите в министерството, както и с всички директори на областни и други дирекции на МВР, които са посочи аргументи в подкрепа на добрата му работа. 

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев в свое изявление, цитиран на фейсбук страницата на Министерския съвет, обяви, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов определи действията на държавния глава като безпрецедентна намеса в дейността на изпълнителната власт за това кои хора да бъдат предложени и да бъдат част от бъдещия служебен кабинет.„В момента всички сме свидетели на това, че е задвижен сценарият да се правят избори с „наше МВР, през ала-бала с президента“. Тук е мястото да кажа ясно на всички онези, които искат да овладеят системата на МВР, че това по никакъв начин няма да възвърне загубеното им политическо доверие“, посочи още той. 

Стоянов и Горица Грънчарова - Кожарева  се срещнаха с протестиращи пред сградата на президентството служители на вътрешното министерство и граждани.Те се събраха на „Дондуков“ 2 , като част от присъстващите носеха плакати с призив „Оставете министъра да си върши работата“. Днес и служители на реда във Варна, Габрово и Кюстендил протестираха в подкрепа на кандидатурата на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи.

По-късно през деня Горица Грънчарова - Кожарева подаде сигнал за оказван ѝ натиск в хода на формиране на проект за служебно правителство, а от прокуратурата обявиха, че предстои да бъде извършена проверка.

Експерти коментираха за БТА какво следва оттук нататък.

Каквито и действия оттук нататък да бъдат предприети, те са само и единствено в компетентността на Народното събрание, тъй като президентът има право да откаже, няма как да назначи служебно правителство без министър на вътрешните работи, каза пред журналисти в президентството Наталия Киселова, доктор по конституционно право.  Според нея не става въпрос за конституционна, а за политическа криза, заради неспособността на Народното събрание да попълни списъка, който беше предвиден в конституционния текст, от който президентът да избира служебен министър-председател.

Президентът има право да откаже да издаде указ за назначаването на служебно правителство, не е нарушил Конституцията, каза и професорът по конституционно право и служебен министър-председател в периода 06.08.2014 г. – 07.11.2014 г. Георги Близнашки.  Според него може да се съжалява, че Грънчарова-Кожарева и Румен Радев предварително не са съгласували евентуалните имена в кабинета, а се е стигнало до „открит публичен скандал, до разминаване на позициите, което прави невъзможна по-нататъшната съвместна дейност между тях“.

Според преподавателя по конституционно право гл. асистент д-р Орлин Колев от Софийския университет "Св. Климент Охридски" президентът не би следвало да откаже да издаде указ да назначи служебен кабинет на основанието, посочено относно Калин Стоянов.

„По смисъла на сегашната разпоредба той е задължен да издаде указ, след като му е предложен състав на кабинет от служебния министър-председател. Президентът може да каже своето мнение тогава, когато, да речем, дейността на някой министър е насочена към разпалване на етническа, расова или верска вражда между хората, когато има данни, че дейността им е насочена срещу териториалната цялост, суверенитета на държавата и т.н. Дотук поведението на Калин Стоянов не дава каквото и да е основание за подобно твърдение, а аргументът, че това е политическа фигура е несъстоятелен“, каза Колев.

„Ако президентът не подпише указ, какъвто случай явно сега ще се случи, нямаме успешно провеждане на процедурата по съставяне на служебен кабинет. Това остана контролният механизъм на президента да назначи или да не назначи правителство“, коментира темата и  доц. д-р Христо Орманджиев, преподавател по конституционно право във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий. 

Доц. Орманджиев допълни, че логиката сега е да продължат консултациите на президента с другите лица, изброени в чл. 99 от Конституцията, от т.нар. домова книга.

Парламентарно представени сили също коментираха казуса. 

От „Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) поканиха председателя на Народното събрание и всички политически партии без "ДПС-Пеевски" утре в 12:00 ч. на консултации, се посочва на фейсбук страницата на ПП.

ПП-ДБ кани председателя на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Пеевски утре в 12:00 ч. да проведем консултации, за да задвижим процедурата по приемане на внесения на 5 август в деловодството на Народно събрание ЗИД за Сметната палата, за да изберем човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата, както и по обсъждане на други възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет, се посочва в публикацията. Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира във Фейсбук: "Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава".  Според Кирил Петков президентът Радев "действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция".  Отговорността е в Народното събрание през следващите дни, коментира Петков.

"Време е за положителна промяна в българската политика. Деляне, Калине и съдружници – нямате място в това бъдеще. Време е да си вървите", написа председателят на ПГ на ПП-ДБ  Николай Денков във Фейсбук.

От „Възраждане“ заявиха, че настоящата ситуация показва, че държавата е заложник на един човек – на Делян Пеевски, който превръща политическото и физическото си оцеляване в залог за бъдещото развитие на България. Пред журналисти във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че спорът вече касае не фигурата на премиера, а на министъра на вътрешните работи. Причината е, че МВР „опъва чадър“ над купуването на гласове, смята той. Според него настоящата ситуация е изцяло по вина на ПП-ДБ.  Решението е да се помисли за евентуално обновяване на структурите на властта, но в никакъв случай не трябва в тях да има хора на ПП-ДБ, защото не е ясно дали не са на Пеевски, каза още лидерът на „Възраждане“.

От БСП призоваваха всички в тази т.нар. домова книга, отказали да бъдат служебен премиер, да преосмислят своята позиция. Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров коментира на брифинг, че този парламент е напълно изчерпан и няма как да бъде "резервоар" на т.нар. домова книга, защото рискуват да изберат хора на възлови позиции в държавата не заради техните способности, а най-вече за да отговорят на направените промени в Конституцията. Днешната ситуация около опита за съставяне на служебен кабинет за пореден път ярко демонстрира абсолютната несъстоятелност на направените конституционни промени, заяви той.

От „Има такъв народ“ (ИТН) обявиха, че страната влиза в конституционна криза  заради приетите от управлявалата „сглобка“ промени в Конституцията за служебните кабинети. „Днес се случи нещо, което не бяхме преживявали като общество. Днес Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и, съответно, съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза. В конституционна криза!“,  написа лидерът на формацията Слави Трифонов във Фейсбук.. Той отбелязва, че до промените в Конституцията никога не е имало проблем със съставянето на служебните кабинети.

С позиция излезе и председателят на ДПС и независим депутат Джевдет Чакъров. Всички политически субекти трябва да седнем на масата и да разговаряме, за да намерим изход от ситуацията, посочи пред БНР Чакъров, цитиран от "ДПС пресцентър" във Фейсбук. Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация. Най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори, подчерта той. Чакъров бе категоричен, че трябва да има управление на страната без зависимости. 

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:23 на 20.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация