site.btaВ България няма акредитиран орган, който да следи за техническото състояние на съоръженията в атракционите, съобщи за БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация"

В България няма акредитиран орган, който да следи за техническото състояние на съоръженията в атракционите, съобщи за БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация"
В България няма акредитиран орган, който да следи за техническото състояние на съоръженията в атракционите, съобщи за БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация"
Снимка: Владимир Шоков/БТА, архив

В България няма акредитирани органи за контрол, които имат права за технически проверки на съоръженията, поставяни в увеселителни обекти – виенско колело, влакчета на ужасите и др., въпреки че законово е въведено изискването да има "лице за контрол" на такива съоръжение, което да е акредитирано. Това каза в интервю за БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" инж. Ирена Бориславова.

В разгара на летния туристически сезон БТА потърси информация от ръководството на Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" и от експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) дали са безопасни атракционите в страната и как е регламентирана контролната дейност върху тези съоръжения.

Към настоящия момент Агенцията, която е националният орган по акредитация на България, не е акредитирала органи за контрол, които да извършват периодичен контрол за спазването на изискванията към съоръженията, поставяни в увеселителни обекти. В действащата в България нормативна уредба акредитацията не е поставена като задължително условие към лицата, които извършват периодичен контрол на съоръженията в атракционите.

Агенцията е акредитирала органи за контрол на безопасността на площадките за игра

Агенцията е акредитирала органи за контрол съгласно изискванията на БДС ЕN ISO/IEC 17020:2012 по Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. С наредбата се определят условията и редът за устройството и безопасността на обществено достъпни площадки за игра, разположени на открито и на закрито, в т.ч. изискванията за безопасното им ползване, поддържането и контрола, с цел предотвратяването на опасността от захващане на тялото, части от тялото или на дрехи, каза Бориславова. Акредитираните от Агенцията органи контролират безопасността на площадките, като правят проверки на документи, визуални огледи, измервания и тестове.

Контролната дейност върху безопасността на атракционите в България, проверките, констатациите и санкциите са нормативно регламентирани в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите нормативни актове. Съгласно разпоредби на този закон на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е вменено задължението да упражнява контрол по спазването на разпоредбите на този закон и на нормативните актове по прилагането му, отбеляза изпълнителният директор на Агенцията.

По закон съоръженията в атракционите в зависимост от вида им трябва да се проверяват в период от най-малко веднъж годишно до най-малко веднъж на три години.

Международните изисквания предвиждат контролът да се извършва от фигурата на "Лице за контрол" на съоръженията, поставяни в увеселителни обекти, което трябва да е независимо от производителя, собственика или ползвателя и потребителя. Контролният орган съгласно приложимата нормативна уредба следва да е физическо или юридическо лице, или орган за контрол, акредитиран по БДС ЕN/ ISO 17020 "Общи критерии за дейността на различните видове органи за контрол". 

Нормативната уредба предвижда за всяко съоръжение, поставяно в увеселителни обекти, да се съставя техническа документация, която трябва да отговаря на: изискванията на БДС EN 13814 "Съоръжения и машини за панаири и паркове за забавление. Безопасност" или на БДС ЕN 14960 "Надуваеми съоръжения за игра. Изисквания за безопасност и методи за изпитване" - за съоръженията, произведени или модифицирани след 2005 г. Те трябва да отговарят и на изискванията за безопасност на националните нормативни актове и документи на държавата производител, действащи до 2005 г. включително - за съоръженията, произведени до 2005 г. включително.

Как да се подобри контролът

За да се повиши ефективността по контрол и превенция на безопасността в атракционите в България, Агенцията има готовност да участва с експерти при последваща синхронизация на нормативната уредба, каза Ирена Бориславова. 

Предложенията за изменения са свързани с формулирането на ясни критерии за оценка на съоръженията в атракционите, както и въвеждането на акредитацията като задължителна към "контролните органи", което ще гарантира сигурност на потребителите. 

Определението и ролята на акредитацията са приети на общностно ниво като най-ефективен и устойчив метод при оценката на съответствие и могат да се приложат и за осигуряване на безопасността на атракционите в България, са категорични от Агенцията.

Разрешаването на поставянето на атракционите се контролира от съответната общинска администрация

Изискванията към съоръженията, поставяни в увеселителните обекти, са регламентирани с Наредба V-12-707/15.11.2013 г. за условията и реда за устройството, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителните обекти, съобщиха за БТА от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Разрешаването на поставянето на атракционите е по общия ред и се контролира от съответната общинска администрация по отношение на местоположението и вида на обекта. За обектите се издава разрешение за поставяне въз основа на схема и проектна документация, одобрени от главния архитект на общината. Условията и редът за издаване на разрешението за поставяне на обектите, за одобряването и за изискванията към схемата и проектната документация се определят с наредба на общинския съвет, като в наредбата, в зависимост от вида и предназначението на обекта, се поставя изискване за предоставяне на инженерно-техническа част или конструктивно становище. 

За всяко съоръжение, поставяно в увеселителни обекти, се съставя техническа документация

За всяко съоръжение, поставяно в увеселителни обекти, се съставя техническа документация, която трябва да отговаря на: изискванията на БДС ЕN 13814 "Съоръжения и машини за панаири и паркове за забавление. Безопасност" или на БДС ЕN 14960 "Надуваеми съоръжения за игра. Изисквания за безопасност и методи за изпитване" - за съоръженията, произведени или модифицирани след 2005 г., и на изискванията за безопасност на националните нормативни актове и документи на държавата производител, действащи до 2005 г. включително - за съоръженията, произведени до 2005 г.

Задълженията на собствениците 

Техническата документация на съоръженията, поставяни в увеселителни обекти, се съхранява от собственика/ползвателя на увеселителното съоръжение през целия период на експлоатация на съоръжението. Тя включва: проектна документация и паспорт - за съоръженията, произведени след 2005 г., и екзекутивна документация и паспорт - за съоръженията, произведени до 2005 г. включително.

Проектната документация на такива съоръженията, които са произведени след 2005 г. по БДС ЕN 13814 или БДС ЕN 14960, се изработва от технически правоспособни лица, както и екзекутивната документация на съоръженията, произведени до 2005 г. включително.

Всяко съоръжение трябва да има паспорт

Паспортът на всяко съоръжение, поставяно в увеселителни обекти, съдържа най-малко следната информация: наименование, категория и общи данни, право на собственост, описание на съоръжението, технически данни и изисквания, данни за експлоатацията, разрешение за пускане в действие, задължителни прегледи, извършени планови ремонти, извършени извънпланови ремонти и промени, планови технически прегледи, регистрирани аварии и злополуки, регистрирани монтажи и списък на доклади. В паспорта се съдържа цялата необходима техническа информация и други данни за експлоатацията на съоръжението.

ДНСК и атракционите

Съгласно разпоредбите на ЗУТ, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) има контролните функции по време на строителството и въвеждането в експлоатация на строежите от първа, втора и трета категория, в т.ч. и на съоръжения (атракциони), категоризирани в някоя от посочените категории, напомниха от МРРБ. 

След въвеждането на съоръженията в експлоатация, съгласно разпоредбата на чл. 195, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ, собствениците им са длъжни да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания по чл. 169, ал. 1 и 3 от ЗУТ, да не извършват и да не допускат извършването на промени в тях, които водят или могат да доведат до влошаване на експлоатационните им показатели. Ако съоръжението не се поддържа в добро състояние, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите възстановителни дейности за поправяне или заздравяване на съоръжението. От друга страна, Комисията за защита на потребителите е орган, който отговаря за качеството на предлаганата услуга, посочиха от МРРБ.

Лицето за контрол

Съгласно чл. 41 от Наредба V-12-707/15.11.2013г. контролът на съоръженията се извършва по писмен договор между собственика/ползвателя и лицето за контрол, посочиха от МРРБ. "Лице за контрол" на съоръжения, поставяни в увеселителни обекти, е независимо от заинтересованите страни (производител, собственик или ползвател и потребител) физическо или юридическо лице или орган за контрол, акредитиран от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" по БДС EN ISO/IEC 17020 "Общи критерии за дейността на различните видове органи за контрол". 

Лицето за контрол може да е физическо или юридическо лице, или орган за контрол, акредитиран по БДС EN ISO/IEC 17020. Наредбата дава възможност на собственика/ползвателя да избира между едно от тези лица, с което да сключи писмен договор за контрол на съоръженията, поставяни в увеселителни обекти.

Физическото лице за контрол трябва да е технически правоспособно и да не е участвало при изготвянето на проектната и/или екзекутивната документация, то трябва да има дипломи от акредитирано висше училище, с квалификация "машинен инженер", "електроинженер", "архитект" или "строителен инженер", които притежават съответна проектантска правоспособност. "Юридическо лице" е екип от физически лица, който се състои най-малко от електроинженер, машинен инженер, архитект и строителен инженер, които са технически правоспособни и имат най-малко 5 години стаж по специалността, както и от специалисти с професионална квалификация в областта на заваръчната техника, материали и изпитвания.

Лицето за контрол трябва да разполага с необходимата за проверките техника и с утвърдените от него писмени процедури за същите, като действа по възлагане на клиента. 

От МРРБ отбелязват, че посочените лица за контрол не са в ресора на министъра.

При какви случаи се извършва контролната дейност

Контрол на съоръженията се извършва: преди пускането на съоръженията на пазара; преди пускане в действие; след ремонт, модификация или промяна, която влияе на целостта на съоръжението; след авария. Контрол на съоръженията се извършва периодично: най-малко веднъж годишно на съоръженията от първа категория (екстремни) - предназначени за хора над 10 години и с ускорение, което надвишава 10 m/s2, и/или със скорост над 10 m/s, и най-малко веднъж на три години на съоръженията от втора категория (семейни) - предназначени за хора над 10 години и със скорост и ускорение, по-малки от тези на съоръженията от първа категория.

Допуска се периодичните прегледи да се извършват в по-кратък интервал по предписание на лицето за контрол.

За извършения преглед лицето за контрол съставя доклад за състоянието на съоръжението, който се подписва от всички физически лица, участвали в прегледа съобразно тяхната правоспособност, и същият се предава на собственика/ползвателя. Лицето за контрол съставя Разрешение за пускане на съоръжението в действие съгласно т. 7 от приложението на наредбата (Паспорт на увеселителното съоръжение). 

Актовете за нарушения

Актовете за установяване на нарушенията по ЗУТ се съставят от служители на общинските (районните) администрации и служители на Дирекцията за национален строителен контрол по реда на закона (чл. 222 и чл. 223 от ЗУТ). Собствениците на съоръженията са длъжни да предприемат мерки за привеждане на съоръженията в съответствие с изискванията на наредбата за предотвратяване на възможните рискове, застрашаващи живота и здравето на хората, както и частната и общинската собственост.

До всяко съоръжение трябва да има табела с информация за ограниченията към потребителите

Съоръженията се пускат в действие само след като са извършени преглед на терена, ежедневни прегледи, при които особено внимание се обръща на правилното функциониране на частите и елементите на съоръжението, чиято повреда може да доведе до нараняване. Задължително условие е до всяко съоръжение да се постави информационна табела с четлив и привличащ вниманието надпис, който в зависимост от спецификата на съоръжението ясно и точно изразява ограниченията към потребителите.

Наредбата не се прилага за циркове, неподвижни трибуни, инсталации за строителни обекти, строителни скелета, разглобяеми селскостопански конструкции, водни съоръжения и пързалки, аквапаркове, водни атракциони, атракционни и тематични паркове, картинги със състезателен характер, както и за увеселителни съоръжения, задействани чрез монета, ползвани едновременно от не повече от трима души, използването на които е уредено в специални закони и в подзаконовите нормативни актове за тяхното прилагане, посочиха от МРРБ.

/ЦМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:13 на 13.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация