site.btaОБНОВЕНА Екоинспекцията в Хасково извърши проверка по сигнал за мъртва риба по бреговете на яз. “Студен кладенец“

Екоинспекцията в Хасково извърши проверка по сигнал за мъртва риба по бреговете на яз. “Студен кладенец“
Екоинспекцията в Хасково извърши проверка по сигнал за мъртва риба по бреговете на яз. “Студен кладенец“
Мъртва риба по бреговете на яз."Студен кладенец" СНИМКА: кореспондент на БТА в Кърджали Валентина Стоева

Проверка по сигнал за наличие на умряла риба по бреговете на яз. „Студен кладенец“ в района на кърджалийското село Широко поле е извършила Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково, казаха за БТА от Инспекцията.

Оттам обясниха, че сигналът е подаден в следобедните часове на 22 юли, а екип е посетил мястото през вчерашния ден. Инициираната незабавна проверка е показала, че най-вероятно измирането на маломерни сладководни видове риба се дължи на екстремно високите температури на въздуха през последните десетина дни, на високата температура на водата и на масовия цъфтеж на водорасли, което води до изменение на съдържанието на разтворен кислород, особено в плитчините на язовира.

„Резултатите от изпитванията на показателите, извършени на място, показват много високо съдържание на разтворен кислород и превишения на стойностите на pH (активна реакция) за добро състояние на водите на язовира“, допълват от РИОСВ.

Участие в проверките са взели Регионална инспекция по околната среда и водите – Хасково (РИОСВ – Хасково); Басейнова дирекция Източнобеломорски район (БД ИБР) и Регионална лаборатория – Хасково (РЛ – Хасково) при ИАОС – София.

Обходени са били значителни участъци от брега на язовира при с. Широко поле, под жп линията и след жп моста до язовира. Установено е, че нивото на водата във водоема е много ниско и големи площи от него са сухи. По целия бряг се наблюдават умрели малки по размер риби – до 10 см., предимно бяла риба. Направени са изводи, че измирането е продължавало известно време, тъй като някои от екземплярите са на сухата част от брега, след спада на водите на язовира.

От РИОСВ съобщават също, че въпреки липсата в района на село Широко поле на производствени или други обекти, изпускащи отпадъчни води в акваторията на язовира, във връзка с твърдения в медии е извършена проверка на три предприятия. Всички те са показали спазване на определените им норми и не биха могли да причинят измирането на рибата, посочват от РИОСВ – Хасково. Оттам допълват, че повече информация и насока за причините за измирането на рибата следва да даде анализът на резултатите от изпитванията на пробите от яз. ,,Студен кладенец“.

Репортерска проверка също установи наличието на мъртви риби по брега на язовира. Според рибари, които ловят риба на мястото, най-вероятната причина е липсата на достатъчно кислород във водата заради значителното понижение на нивото на яз.“Студен кладенец“. 

„Само за няколко дни водата в язовира е спаднала с около десетина метра. Впечатление прави, че рибките по брега са основно от вида бяла риба, която е чувствителна по отношение на съдържанието на кислород във водата“, обясняват рибарите. По думите им има и други язовири, където заради топлото време и намалените обеми също се наблюдава умряла риба и посочиха за пример язовир "Пясъчник" край Пловдив.

БТА припомня, че преди две години отново бе установена мъртва риба по бреговете на язовира. Тогава ставаше въпрос главно за каракуда и шаран с размери по около килограм. Тогава бяха извършени редица проверки, сред които и извънредни на предприятия в близост до водоема, за установяване на причината за измирането на рибата. Като вероятен причинител тогава бе посочена бактериологична болест.

/ВД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:09 на 30.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация