site.btaОБНОВЕНА СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за периода от 1 ноември 2023 г. до 30 април 2024 г.

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за периода от 1 ноември 2023 г. до 30 април 2024 г.
СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за периода от 1 ноември 2023 г. до 30 април 2024 г.
СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за периода от 1 ноември 2023 г. до 30 април 2024 г. Снимка: Гергана Николова/БТА

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие на свое заседание днес отчета на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев за шестмесечния период от 1 ноември 2023 г. до 30 април 2024 г. 

Трима от членовете на медийния регулатор гласуваха „За“ приемането на отчета. Това са Галина Георгиева, Соня Момчилова и изпълняващата длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова. Членовете на съвета Пролет Велкова и Симона Велева гласуваха против.

БНР ИМА РЕЙТИНГ, КОЙТО СЕ РАВНЯВА НА ЕДНА ТРЕТА ОТ ЦЯЛОТО СЛУШАНЕ НА РАДИОПРОГРАМИ У НАС

„За съжаление и през този период не се радваме на така чаканата отдавна стабилност и в национален, и в международен план. Виждаме, че за пореден път се обостря политическият дебат и има висока вероятност да вървим към поредни предсрочни парламентарни избори. Международната ситуация също не е лека с продължаващия военен конфликт в Украйна, както и този в ивицата Газа. Това са все предизвикателства пред всички медии – и обществени, и търговски“, каза Милен Митев по време на презентацията, с която представи отчета си.

По думите му въпреки това и през този отчетен период БНР успява да постигне рейтинг, който се равнява на около една трета от цялото слушане на радиопрограми в българския ефир. Средният ни рейтинг се равнява на около 110 000 слушатели, които във всеки един момент слушат някоя от програмите на БНР, посочи Митев. 

„Като мярка за подобряване на достъпността на сайта от началото на тази година вече голяма част от новините се четат от така модерния напоследък изкуствен интелект. Това е нашият първи опит да използваме програма от типа изкуствен интелект в своите медийни услуги. Това е автоматичен робот, който прочита статиите“, отбеляза Милен Митев. Той съобщи, че гледаемостта на всички подкасти на радиото се е увеличила общо с близо два милиона уникални гледания.

Генералният директор на БНР посочи, че от началото на годината е започнала мащабна промяна в програмната схема и организационната структура на програма „Христо Ботев“. От месец юни започнаха и емисии културни новини, които се излъчват по програма „Христо Ботев“ и се създават от техни собствени репортери.

Милен Митев коментира още закриването на „Програмна дирекция“. „Това е едно решение, което не беше взето никак лесно. Много дълго време обмисляхме плюсовете и минусите на единия и на другия вариант. В крайна сметка стигнахме до извода, че начинът, по който е организирано създаването на медийно съдържание в БНР предполага повече взаимодействие между отделните програми на равнопоставени начала и по-добра пряка комуникация между тях, за което няма нужда от посредник и от прекомерна централизация“, обясни той. 

Митев разказа, че през последните месеци се работи върху изменение на редакционните стандарти. Освен това в бъдеще се предвижда създаване на нов сайт и мобилно приложение на БНР. 

МОТИВИТЕ НА СЪВЕТНИЦИТЕ

„Аз няма да приема този отчет и вие се досещате защо. Последователна съм в разбирането си за това, че както през отчетния период, така и през предишните периоди и години, имаше наслагване на един проблем в общественото радио. И това беше липсата на плурализъм в едно от изданията на предаването „Политически некоректно“, каза Пролет Велкова, член на СЕМ. В това предаване се провеждаше партийна пропаганда, което беше нечестно спрямо всички други кандидати, но също така не беше честно и спрямо слушателите, посочи тя. 

Пролет Велкова говори още за профил на Петър Волгин в социалната мрежа „Телеграм“. „Това, което четох и това, на което аз попаднах, е всъщност, че това не е негов профил, а е профил на „Политически некоректно“. И тук той в момента разгръща своята партийна дейност“, каза тя. Милен Митев отговори, че е запознат с този профил. Той разказа, че Петър Волгин е автор на книга със същото заглавие, която е издадена преди началото на предаването. Трудно бихме спечелили спор за името, посочи генералният директор на БНР. „Той държи този „Телеграм“ профил да остане негов, обозначил го е, доколкото видях, като „Телеграм“ профил на Петър Волгин“, каза още Митев.

Според Пролет Велкова, това, което е положително в шестмесечния отчетен период на БНР, е ръста на програма „Христо Ботев“. Други позитивни промени, по думите на Пролет Велкова, са голямата гледаемост на детските предавания, поредицата от материали за Украйна, драматургичната продукция, подкастите и др. Според мен, БНР като цяло е медия, която, ако следиш като потребител, като слушател, ще добиеш представа за това какво се случва в нашата действителност, допълни тя.

Мисля, че Българското национално радио се управлява компетентно, талантливо, с медийно разбиране и с голямо познаване на духа на Старата къща, каза Соня Момчилова, член на СЕМ. „Нямам какво да кажа за отчета ви, нямам претенции. Обратното. Във времето, в което присъствах в Съвета за електронни медии винаги съм се опасявала от това да не звучим като трибунал, да не ви уплашим, да бъдем гарант за това да работите спокойно и свободно“, отбеляза тя.

Тя посочи, че Петър Волгин е бил избран за евродепутат с „безпрецедентна електорална подкрепа“. Според Момчилова това е най-недвусмисленият, най-безспорният атестат за одобрението и за нуждата, която е имало от подобен глас и от подобно присъствие в радиоефира. Към Милен Митев тя се обърна с думите: „Аз ви поздравявам за куража и за мъжеството, което проявихте, да го запазите сред гласовете и сред имената на Българското национално радио“.

„Съмнявам се, че има журналист, който би могъл по подобен начин да докаже смисъла от присъствието си пред микрофон и в ефир. Така разбирам аз и мисията на обществената медия – да отразяваш именно нагласите на обществото, на хората. И недвусмислената подкрепа, която получи господин Волгин, явявайки се на това състезание, показа тъкмо това – че от него е имало нужда, че той е имал своята огромна аудитория и че само един крайно недалновиден – опитвам се да се изразявам меко – ръководител би могъл да се лиши от подобен глас“, каза Соня Момчилова. Според нея е имало политически натиск спрямо генералния директор на БНР, както и спрямо СЕМ за отстраняването на Петър Волгин. „Не се поддадохте. Част от нас – също“, посочи Момчилова. Това мисля, че е добър знак за независимостта както на работата на регулатора, така и на работата на ръководителя на общественото радио.

„Към дата 27 юни „Телеграм“ каналът беше означен като „Телеграм“ каналът на предаването „Политически некоректно“ по програма „Хоризонт“. И това е много сериозен проблем, защото, всъщност, аудиторията, която е привлечена към този канал, е привлечена чрез останалите канали на Българското национално радио“, каза Симона Велева, член на СЕМ.

Тя цитира отчета на генералния директор на БНР, в който е посочено, че са изразходени 34 829 979 лв. Велева каза, че няма да подкрепи документа, тъй като в него не е описано подробно по какъв начин е разпределен този бюджет. БНР заслужава похвала поради безспорния си професионализъм и постижения през отчетния период, каза тя. От целия отчет, който е 60 страници, за финансовата част сте отделили едва пет страници и това според мен не е изчерпателен финансов отчет, допълни още тя.

Ние като слушатели и като хора, които сме в тази сфера, разбира се, най-много се интересуваме от основната дейност на радиото, но тук разговорът трябва да е малко по-професионален и да е в детайл, каза Велева. 

Според Галина Георгиева, член на СЕМ, не е честно Съветът за електронни медии да не приеме отчета на Българското национално радио. Не е честно целият екип на БНР да получи наказание само защото господин Петър Волгин е бил водещ на „Политически некоректно“, каза тя. „Съветниците са получили предварително два доклада. Единият е от специализирания ни мониторинг - това са хората, които извършват мониторинг на програмите на Българското национално радио, и от нашия финансов отдел. БНР не само има възможност, а и трябва да се гордее с балансираната си бюджетна политика, с финансовата си политика и едно балансирано салдо, което за пореден път демонстрира“, отбеляза още Галина Георгиева.

Нашите финансови експерти няколко пъти в доклада си намират за спазена стриктно финансовата политика, посочи тя. „Ако има някакви притеснения, каквито и да било, у някои от членовете, има АДФИ, имаме доклад на Сметна палата. Молбата ми е тези внушения, или поне опити за такива, да не си позволяваме да ги правим от масата на Съвета за електронни медии, от този отчет“, каза Георгиева.

Тя допълни, че най-същественото изменение през отчетния период са увеличените разходи за персонал – два пъти. „Един път със Закона за държавния бюджет на Република България през 2023 г. – увеличение с 10 процента. И след това – с едно постановление, което ви даде възможност да направите увеличение, считано от 1 август 2023 г“, добави още Галина Георгиева.

На фона на финансирането, радиото се движи с професионализъм и с голяма доза ентусиазъм, каза изпълняващата длъжността председател на регулатора Габриела Наплатанова. Тя посочи, че от отчета става ясно, че средната заплата в радиото е с 30 процента под средната за София и постави въпроса как може да бъде преодоляно това. От началото на настоящия управленски мандат до момента доходите, основните заплати в радиото са повишени с близо 40 процента, каза Милен Митев.

Габриела Наплатанова попита още какво ще е бъдещото развитие на „Политически некоректно“. На този етап „Политически некоректно“ остава веднъж седмично с водещ Силвия Великова, която смятам, че със своя опит и авторитет ще може да осигури достатъчно широк спектър от гледни точки, които да се чуват във формата, отбеляза генералният директор на БНР. 

Изпълняващата длъжността председател на СЕМ посочи, че е впечатляващо, че според проучванията програма „Хоризонт“ е лидер сред радиопрограмите в ефира със среден аудиторен дял за периода от 19 процента. Средният аудиторен дял на БНР-групата за разглеждания период е 32,3 процента, допълни Наплатанова.

/АКМ / ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:16 на 18.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация