Трансгранична конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ във Видин

site.btaРазвитието на кулинарен туризъм допринася за по-висок туристически интерес към трансграничния регион, смята Ралица Славчева от Сдружение „Видински фонд „Читалища“

Развитието на кулинарен туризъм допринася за по-висок туристически интерес към трансграничния регион, смята Ралица Славчева от Сдружение „Видински фонд „Читалища“
Развитието на кулинарен туризъм допринася за по-висок туристически интерес към трансграничния регион, смята Ралица Славчева от Сдружение „Видински фонд „Читалища“
Ралица Славчева, снимка: Кореспондент на БТА във Видин Росен Младенов

Развитието на кулинарен туризъм допринася за по-висок туристически интерес към трансграничния регион и го прави привлекателна и желана дестинация, заяви Ралица Славчева от Сдружение „Видински фонд „Читалища“ по време на Шестата трансгранична конференция на БТА Белград – Видин по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“. Събитието се провежда в Националния пресклуб на БТА във Видин. 

Славчева представи проекта на Видинския фонд, изпълняван съвместно с Народното читалище (НЧ) „Съзнание- 1928” с. Кошава и Центъра за нематериално културно наследство „Корени”, гр. Зайчар, Сърбия. Проектът се казва “Вкусът на традицията – нематериалното културно наследство на Видин и Бор за устойчив туризъм” и е финансиран чрез Интеррег ИПА България-Сърбия 2014-2020 г., в периода септември 2022 до септември 2023 г. Общият бюджет е бил малко над  179 хил. евро, обясни експертът. 

По проекта е направено проучване на местните туристически ресурси, разработена е  „Стратегия за развитие на кулинарен туризъм в трансграничния регион Видин – Бор – Зайчар”, проведени са „Фестивал на рибата и саламурата в с. Кошава“ и кулинарно състезание в Сърбия и др. Разработен е и „Наръчник с вкус“. 

Обхванати са местни готвачи и ресторантьори, приготвящи автентична кухня, туристически компании, туроператори, екскурзоводи, културни организации, местни власти, граждани на Видински, Зайчарски и Борски район. 

„Проучването на традиционната кухня като част от богатото нематериално наследство на региона, създаването и популяризирането на общи туристически продукти, повишаването на знанията и уменията, и мотивирането на ключови фигури за развитието на кулинарен туризъм, допринесе за по-висок туристически интерес към трансграничния регион и го направи привлекателна и желана дестинация“, посочи Ралица Славчева.

По думите ѝ Читалище „Съзнание-1928” с. Кошава и Центърът за нематериално културно наследство „Корени” с. Зайчар са получили по проекта и озвучителна техника, която ще продължи да подпомага дейността им и в бъдеще.

Славчева посочи, че намерението им е съвместната работа със сръбския им партньор - Център за нематериално културно наследство „Корени”, да продължи с друго проектно предложение, което ще е своеобразно продължение на изследванията им в света на уникалното нематериално културно наследство на трансграничния регион Видин-Бор-Зайчар.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване с акцент върху Балканите, повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез кохезионната политика, насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Началото на поредицата от конференции по проекта бе дадено на 20 декември миналата година в София. До момента са осъществени пет трансгранични конференции – в Букурещ/Русе, в Одрин/Хасково, в Скопие/Кюстендил и в Босилеград, както и в Солун/Благоевград.

/РН/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:20 на 24.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация