site.btaТази вечер започва 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук

Тази вечер започва 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук
Тази вечер започва 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук
Снимка: Община Горна Оряховица

Тази вечер започва 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук, съобщиха от пресцентъра на община Горна Оряховица. В 18:00 ч. край Летния театър в Горна Оряховица официално ще бъде открито 17-то поред издание на традиционния празник. Деликатесът е първият български продукт със защитено в Европейския съюз географско указание за произход, а празникът, посветен на него, се чества от 2007 година, с решение на Общинския съвет.

Изпълнения на младежите от „Джуниър бенд“ и горнооряховския Мажоретен състав „Българче“ ще поставят начало на програмата. Съборът ще открие кметът Николай Рашков. 

Като водещ на забавните програми в дните на празника, ще се изявява музикантът Искрен Пецов. Фолклорните изпълнители Николай Славеев и Мария и Магдалена Филатови ще бъдат част от програмата в първия празничен ден.

На 1 юни забавленията ще започнат с детско шоу. През целия ден на мястото ще има музикални и артистични изпълнения, ще се провеждат кулинарни игри, викторини, занаятчийски работилници, суджукарско надиграване, ще има много награди.

Концерт на фолклорната певица Пепи Христозова започва привечер. След нея публиката ще може да наблюдава визуално шоу „Лед и Огън“ и вокален състав „Графити“. Кулминацията на празника е концерт на Любо Киров, който ще излезе на откритата сцена в събота от 21:30 часа.

Официалното закриване на тазгодишните празници е от 11:00 ч. на 2 юни, неделя.  

БТА припомня, че на 22 декември 2012 г. в Официалния вестник на ЕС е публикуван регламент за вписване на марката "Горнооряховски суджук" като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. 

 

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:32 на 23.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация