Европейски избори – кандидатски листи – водачи

site.btaКои са водачите на листите за изборите за членове на Европейския парламент

Кои са водачите на листите за изборите за членове на Европейския парламент
Кои са водачите на листите за изборите за членове на Европейския парламент
Снимка: БТА/Архив

Общо 31 партии и коалиции, както и един нeзависим кандидат, са се регистрирали за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Изборите ще се произведат на 9 юни 2024 г. България ще излъчи 17 депутати в Европейския парламент, сочи справка на специализирания сайт на парламента

Партиите и коалициите са подредени по реда на жребия, изтеглен от ЦИК: 

1. Водач на листата на партия „Има такъв народ“ е Ивайло Вълчев. Той е роден на 9 януари 1972 г. в Бургас, сочи информация на сайта на формацията. Вълчев завършва Френската гимназия в града, а след като идва в София, учи Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Вълчев се занимава с телевизия от почти 30 години - основно като сценарист, но също така като водещ и продуцент. Депутат е от групата на ИТН в 49-ия парламент, както и в 45-о и 46-о НС.

2. Водач на листата на партия „Глас народен“ е Светослав Витков е роден през 1971 г. в София, посочиха от партията. Завършил е Софийската математическа гимназия и специалност „Икономика“ в УНСС. Витков е автор на текстове, музика и аранжименти, собственик е на продуцентска и издателска компания. 

3. Водач на листата на коалиция „Синя България“ е Цвета Кирилова. Тя е родена на 9 септември 1978 г., сочи справка на пресцентъра на коалицията. Основател е на НПО „Сдружение Азбукари“. Член е на Съюза на българските журналисти. Автор е на анализи и публикации. Магистър е в специалност „Национална сигурност и отбрана“ от Военна Академия „Георги Стойков Раковски“, София. Има магистърска степен „Управление на Масовите комуникации” от Нов български университет. 

4. Водач на листата на коалиция „Ние гражданите“ е Пламен Пасков. По професия е ветеринарен лекар, съобщи той за БТА. Общественик и политик. Участвал е в различни избори като кандидат от гражданска квота, излъчен от различни политически сили. Не е членувал в партия. Роден е на 12 септември 1965 г. в Димитровград. Следва във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина. Като студент в края на 1989 г. участва в създаването на независимо студентско дружество в института. Създава собствена компания, която предлага внедряване, сервиз, поддръжка и обучение за ветеринарния софтуер, мениджмънт и оптимизация на ветеринарния бизнес и други. 

5. Кузман Илиев е регистриран като независим кандидат за член на Европейския парламент, издигнат от Инициативен комитет. Илиев е икономически и политически анализатор, председател на гражданско обединение “България може”, според информация на Фейсбук страницата на организацията.

6. Водач на листата на партия „Български гласъ“ е Георги Попов. Той е български политик, юрист, художник, поет, основател и лидер партията, съобщиха от политическата сила. Бил е депутат в два парламента.

7. Водач на листата на коалиция „Коалиция на розата“ е Александър Томов. Той е роден през 1954 г. в София, се посочва на страницата на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“. През 1974 г. започва висшето си образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Учи и в Санктпетербургския университет „М. Ломоносов. През 1985 г. е сред основателите на катедра Политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1984 г. му е присъдена научната степен доктор по икономика, а през 1988 г. е избран за доцент. През юни 1990 г. е избран за депутат във Великото народно събрание. През 1990 г. влиза в ръководството на БСП, а през декември става зам.-председател на Министерски съвет в коалиционното правителство на Димитър Попов. През май 1993 г. обявява началото на движение „Гражданско обединение за републиката“, което през 1997 г. прераства в партия „Българска евролевица“. През 1995 г. е назначен за директор на института „Изток-Запад“ в Ню Йорк. В периода декември 2006 г. – март 2009 г. е председател на надзорния съвет на ЦСКА. 

8. Водач на листата на коалиция „Център“ е Васил Божков. Той е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград, съобщиха от партията. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София. Има магистърски степени по математика и икономика от Софийския университет "Св. Климент Охридски", УНСС и Университета в Буенос Айрес. Основен акционер е в игрални компании в страната. Изгражда колекция от антични артефакти. През 2004 г. основава фондация “Тракия” за популяризиране и опазване на световното културно-историческо наследство. Създава частния музей „Васил Божков”.  Чрез компанията си Нове АД Холдинг организира спортните награди „Спортист на годината на България“.

9. Водач на листата на коалиция е „Солидарна България“ е Ваня Григорова. Тя е бивш синдикалист, посочват от коалицията. Била е икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“. На местните избори през 2023 г. е кандидат за кмет на София от Местна коалиция „БСП за България“ (БСП и Коалиция „Левицата“), като на втория тур се изправя срещу кандидата на „Продължаваме промяната - Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев, който печели с малка преднина. В момента Григорова е общински съветник от групата на Местна коалиция „БСП за България“ в София, според сайта на Столичния общински съвет. 

10. Водач на листата на партия „Единение“ е Яни Андреев. Ръководи малка семейна ферма, съобщиха от партията. Любовта към селото и бащината заръка да не напуска родната къща го връщат преди десет години от чужбина. Негова мечта е все повече млади хора да се захващат със земеделие и животновъдство. Вярва в огромния потенциал на селското стопанство и че това е пътят към хранителен суверенитет. Участник е в телевизионното предаване "Фермата". 

11. Водач на листата на партия „Българско национално обединение“ е Димитър Бунов

12. Водач на листата на партия „Възраждане“ е Станислав Стоянов. Той е роден на 5 април 1981 г. във Варна, сочи справка в интернет страницата на Народното събрание. По професия е бизнес анализатор. Владее английски, френски и испански език. Народен представител в 49-ото и 48-ото Народно събрание. 

13. Водач на листата на партия „Морал, единство, чест“ е Радостин Василев. Той е роден на 1 януари 1985 г. в Плевен. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Юрист с експертиза в областта на гражданското право и правната регулация на спорта. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от партия "Има такъв народ" (ИТН). Избран за депутат и в 47-ото Народно събрание, но на 13 юни 2022 г. напуска ИТН и се присъединява към „Продължаваме промяната“. Избран e за депутат и в 48-ото и 49-ото Народно събрание от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Напуска коалицията през май 2023 г. 

14. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е Никола Минчев. Той е роден на 13 септември 1987 г. Завършил е Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се посочва в интернет страницата на партия „Продължаваме промяната“. Член е на Изпълнителния съвет на партията. Говори английски и немски език. Минчев е адвокат по професия. Работил е в адвокатска кантора “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. Най-голямата му страст е процесуалното представителство. Бил е народен представител и председател на 47-ото Народно събрание, заместник-председател на 48-ото и 49-ото НС. Семеен, с две деца. 

15. Водач на листата на партия „Народна партия „Истината и само истината“ е Венцислав Ангелов.

16. Водач на листата на партия „Български възход“ е Даниела Везиева е. Тя е бивш министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев и настоящ член на Стратегическия институт за национални политики и идеи, сочи информация на сайта на формацията. Тя притежава дългогодишен опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работила е по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление. От 2007 г. до 2014 г. е представлявала България в Бюджетния комитет на Европейски училища. От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката. След това е била съветник в кабинета на председателя на Комисия за финансов надзор. По време на служебния кабинет през 2021 г. е била съветник към министъра на икономиката, след което е назначена за министър на икономиката. Тя е доктор по икономика от НВУ "Васил Левски" – Велико Търново. Преди това е завършила образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор".

17. Водач на листата на коалиция „Граждански блок“ е Иван Гешев. Повече от 30 години той е професионален опит в правоохранителните органи на страната – МВР, следствието и прокуратурата, се посочва на интернет страницата на коалицията. Минава през всички нива на структурите им, като се издига до ръководител на Специализираната наказателна прокуратура, заместник-главен прокурор, а в периода 2019 - 2023 г. заема и най-високия пост – главен прокурор на Република България. Завършил е Висшия институт на МВР със специалност право. Баща на три дъщери.

18. Водач на листата на партия „Общество за нова България“ е Димитър Ташев. Той е роден на 8 април 1983г в Бургас. Според биографичната справка, която той предостави на БТА завършва специалност Строителство и архитектура с английски език с отличие в Професионална гимназия по строителство , архитектура и геодезия “Кольо Фичето” в Бургас и става знаменосец на випуск 2001г. Впоследствие заминава за САЩ, където завършва отново с отличие специалност “Информационни технологии” в университета в Тампа, Флорида. Като част от професионалния с опит в САЩ, Ташев изработва 33 от 100 официалните страници на сенаторите във Вашингтон. Участвал е на 8 национални молитвени закуски в САЩ с президентите Буш, Обама и Тръмп. В България Ташев завършва Магистратура Бизнес Администрация в Бургаския свободен университет и втора магистратура по икономика и предприемачество от варненския свободен университет. Занимава се със строителен бизнес, като построява няколко жилищни сгради по българското черноморие. Димитър Ташев е депутат в 47мото Народно събрание (2021-2022) в парламентарната група на “Продължаваме промяната” Член е на комисиите по Регионално развитие и комисията по Туризъм и е председател на групата за приятелство с Германия. Владее отлично английски и руски език.

19. Водач на листата на коалиция „Левицата!“ е Валери Жаблянов. Той е роден на 24 октомври 1965 г. в София. Бил е депутат в няколко парламента и заместник-председател на 44-ото Народно събрание от парламентарната група на „БСП за България“, според информация на сайта на парламента. 

20. Водач на листата на партия „Партия на зелените“ е Тодор Ангелов. Той е роден на 29 ноември в Стара Загора, посочват от партията. Завършва езиковата гимназия там и влиза с държавна стипендия специалност „Стопанско управление“ във Виена и международни икономически отношения в УНСС. Гради цялата си кариера в частния бизнес. Ръководил е едни частни енергийни дружества в България. Има собствена фирма в енергетиката. До момента не е участвал в политиката. Счита, че след като се е доказал в личен и бизнес план, е настъпил момента да помогне за подобряването на бъдещето в България. Иска да промени статуквото в енергетиката и политиката. Владее седем езика и хобитата му включват шахмат и бокс. Обича животните и има домашен любимец.

21. Водач на листата на партия „Ние идваме“ е Николай Хаджигенов. Той е роден на 30 юни 1971 г. в София, се посочва в информация от партията. Владее английски, италиански и руски език. Баща на три деца. Завършил е право в Нов български университет и повече от 20 години работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право и по правата на интелектуалната собственост. Хаджигенов е граждански активист и правозащитник. Избран е за народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС е Росен Желязков. Той е роден на 5 април 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА. През 1998 - 1999 г. е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“ в София. През ноември 2003 г. е назначен за секретар на Столичната община. На 5 декември 2014 г. е назначен за съветник на премиера Бойко Борисов по въпросите на административната реформа и по въвеждането на електронно управление. От 28 септември 2016 г. до 15 януари 2018 г. Желязков е председател на Държавната агенция "Електронно управление“. След това е назначен за председател на Комисията за регулиране на съобщенията. На 20 септември 2018 г. е избран за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Бил депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. На 19 април 2023 г. е избран за председател на парламента. Отстранен е предсрочно от поста на 25 април 2024 г.

23. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е Боян Расате

24. Водач на листата на коалиция „БСП за България“ е Кристиан Вигенин. Той е роден на 12 юни 1975 г., икономист и специалист по международни отношения, се посочва в биографична справка на сайта на Народното събрание. Бил е евродепутат, народен представител и министър на външните работи в кабинета „Орешарски“. Заместник-председател е на 44-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Владее английски, френски, немски и руски език.

25. Водач на листата на партия „Величие“ е Николай Марков. Завършил е магистърска степен в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, каза той за БТА. Работи като офицер в системата за национална сигурност, където е заемал различни длъжости, свързани с противодействие на заплахи от тероризъм. Започва кариерата си като разузнавач и достига до главен инспектор. Придобива висше офицерско звание от Въоръжените сили на Република България. Има професионален опит в противодействието на организираната престъпност. Подготвя магистърска степен по специалност "Право". Работи като щатен университетски преподавател в Нов Български Университет (НБУ) и води бакалавърски и магистърски курсове. Ползва английски, френски и руски език.

26. Водач на листата на партия „ВМРО-Българско национално движение“ е Ангел Джамбазки. Той е роден на 21 март 1979 г. в София. Политик. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сочи справка на фейсбук страницата му. Член е на Европейския парламент от 2014 г., председател на делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. От 2007 г. до 2014 г. е общински съветник в Столичния общински съвет.

27. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“ е Петър Клисаров. Той е роден  на 21 април 1972 г. в Благоевград, посочва справка в сайта на партията. През 1991 г. завършва ТМП „Георги Димитров“, Бобов дол със специалност „Разработка и добив на полезни изкопаеми. 

28. Водач на листата на „Движение за права и свободи“ е Джевдет Чакъров. Той е роден на 8 август 1960 г. в Асеновград, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. През 1986 г. завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив, както и специалност "Обща хирургия" в същия университет. До 1988 г. работи като хирург в болницата в Лъки. През 2015 г. придобива научна степен "доктор по медицина". Член е на ДПС от създаването на партията и е член на Централното оперативно бюро от 1996 г. до момента. На 13 май 2005 г. Джевдет Чакъров е избран за вицепрезидент и член на Изпълнителното бюро на Либералния интернационал. Той е първият български представител в ръководните органи на Либералния интернационал, който е избран едновременно и за вицепрезидент, и за член на Изпълнителното бюро на Интернационала. На тези постове Джевдет Чакъров е избиран девет мандата последователно без прекъсване и ги заема до ноември 2018 г. През 2001 г. е избран за първи път за депутат от ДПС в 39-ото Народно събрание (2001-2005). Депутат е в 40-ото Народно събрание до 16 август 2005 г., когато става министър на околната среда и водите в кабинета на Коалиция за България и ДПС до 27 юли 2009 г. Избран е за депутат от ДПС в 41-вото Народно събрание. Последователно е депутат от ДПС от 42-ото Народно събрание до 49-ото НС. 

29. Водач на листата на партия „Зелено Движение“ е Борислав Сандов. Той е роден през 1982 г. в Мадан, сочи информация на сайта на партията. Активист е в природозащитните каузи от студентските си години в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където основава Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO. Съучредител е на "Зелено движение“ през 2008 г. (тогава ПП „Зелените“). На няколко пъти е съпредседател на партията, понастоящем е член на Изпълнителния ѝ съвет. Сандов е бил и народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание от парламентарната група на „Демократична България“. Заемал е поста вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков. Женен, с едно дете.  

30. Водач на листата на партия „За Велика България“ е Валери Григоров.  

31. Водач на листата на партия „Български съюз да директна демокрация“ е Даниел Божилов. Той е роден през 1971 г. в София, съобщиха от партията за БТА. Юрист с над 20-годишен опит в държавната администрация и 12 години в частния сектор. Съпредседател на НПО „Ние, гражданите“.

 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/ЕП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:09 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация