site.btaЕкоексперти наблюдават състоянието на "овдовял" щъркел в хасковското село Гарваново

Екоексперти наблюдават състоянието на "овдовял" щъркел в хасковското село Гарваново
Екоексперти наблюдават състоянието на "овдовял" щъркел в хасковското село Гарваново
Екоексперти наблюдават състоянието на "овдовял" щъркел в хасковското село Гарваново. Снимка: РИОСВ, Димитър Градинаров

Специалисти биолози от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково са наблюдавали останал без брачен партньор бял щъркел в хасковското село Гарманово по време на две проверки на място, съобщиха от екоинспекцията. Щъркелът, който е сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си. Съдбата на дългокракото пернато предизвика вълна от съпричастност и готовност за оказване на помощ от хора от цялата страна след пост в социалните мрежи. 

РИОСВ – Хасково напомня, че всяка човешка намеса на този етап може да накара мътещата птица да напусне гнездото. Щъркелът има силни инстинкти като всяко диво животно, които го ръководят. Птицата може да излита в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях. Гнездото на белия щъркел в село Гарваново е старо и огромно, изградено е върху изкуствена платформа на електрически стълб. 

В близост до гнездото на останалия сам бял щъркел има още десетина щъркелови гнезда и е много вероятно птица от съседно гнездо или друга в района, която не е в двойка, да заеме освободеното място. Експертите са установили, че самотната птица демонстрира брачно поведение, затова е много вероятно да привлече нов брачен партньор, допълват от РИОСВ.

През миналия месец март на "зеления телефон" на РИОСВ-Хасково са получени общо пет сигнала за бедстващи птици, показва справка в сайта на институцията. Повечето от тях са били изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:20 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация