site.btaОбщините са започнали с почистването на речните корита, на места не са отпуснати средства от държавата

Общините са започнали с почистването на речните корита, на места не са отпуснати средства от държавата
Общините са започнали с почистването на речните корита, на места не са отпуснати средства от държавата
Перловска река в София Снимка: Цветомир Петров/БТА, архив

На територията на България има 360 речни участъка с намалена проводимост на водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Това се казва в доклад, постъпил в Министерския съвет на 13 октомври м.г., от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Информацията оповести премиерът Николай Денков в парламента вчера. Седем от въпросните участъци са в община Царево, където наводнение отне живота на четирима души. 

БТА събра информация от местните отговорни институции за състоянието на речните корита и почистването им. 

Благоевград

Три са критичните участъци, които са почистени или предстои да бъдат почистени в реки и дерета, в община Благоевград. Първият етап от тазгодишния план вече е приключил - това е дерето Телкиев андък при с. Рилци. Следва почистване на коритото на Струмско дере в един от големите квартали на града, след което ще бъде почистено и коритото на р. Благоевградска Бистрица.

Варна

Община Варна има сключен договор с фирма-изпълнител и до седмица ще започне основно почистване на деретата с извършване на дейности по премахване на паразитна и суха дървесна растителност, почистване на отпадъци и наноси. Ежегодно се извършва пълно почистване на всички дерета около 70 участъка - отводнителни (охранителни) канали, канавки и водостоци, разположени на територията на общината. Периодично се възлага и почистването на замърсени участъци от водните обекти.

Видин

В община Видин има три критични участъка в урбанизираната територия на населените места. Това са коритото на р. Видбол в Дунавци, на р. Тополовец в с. Градец и на р. Свети Петър в с. Генерал Мариново. И в трите поречия има необходимост от санитарно почистване на самозалесила се растителност, но ситуацията към момента се оценява като неопасна за живота и имуществото на населението. Деветнадесет речни участъка ще бъдат включени в програми за почистване през 2024 г. През 2022 г. са изпратени искания за финансиране на неотложни възстановителни работи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, но не са взети решения по тях. Исканията са подновени и през 2023 г. В община Белоградчик към момента няма установени критични участъци. От години в община Ружинци са констатирани две критични места – мостови съоръжения при с. Тополовец и с. Роглец. Направен е оглед и протокол за състоянието от областна комисия, изготвени са количествено-стойностни сметки и са подадени за финансиране към Междуведомствената комисия, но все още няма получено такова. 

Враца 

Общини от област Враца се оплакват, че не им отпускат средства за почистване на речни корита. От три години от община Мездра подготвят проекти за почистване на коритата и ги подават към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но финансиране няма. От община Мизия заедно с още три общини по поречието на р. Скът подготвят за кандидатстване за европейски средства интегриран проект за почистване на коритото ѝ. Проектът е за общините Враца, Бяла Слатина, Борован и Мизия, а целта е да се почисти цялото корито от извора до заустването в р. Огоста. Намерението е проектът да бъде подаден до края на месеца. От Мизия също са подали проект към Междуведомствената комисия, защото е непосилно да извършат необходимото почистване с общински средства. 

Габрово 

Коритото на р. Янтра, нейните притоци и деретата на територията на община Габрово се почистват превантивно от пролетта до настоящия момент. След извършен обход по коритата на р. Янтра, р. Паничарка и р. Жълтешка на територията на Габрово са констатирани 12 критични участъка. В 10 от тези участъци почистването вече е приключило, работата в останалите два продължава ще приключи в следващите няколко дни. През летния сезон превантивно са почистени 13 дерета на територията на квартали в Габрово.

Златоград

Около 20 хил. лв. годишно струва на община Златоград разчистването на р. Върбица и двата притока Малка и Голяма река. Рисковете от преливане на реки са свързани и с два моста, които се явяват своеобразна тапа на изхода на града. При възможно затлачване може да се предизвика повишение на речното ниво. От общината са сезирали институциите за проблема с двамата моста и са дали предложение те да се премахнат и да се изгради ново мостово съоръжение с укрепителни стени.

Кюстендил

Вече е извършено почистване на реки, дерета и долове в населените места на територията на община Кюстендил. Към момента продължава почистването на на реките, деретата и доловете в урбанизираните територии. През пролетта е почистено и коритото на р. Банщица, минаваща през територията на града. За трета поредна година на 16 септември се организира и мащабна акция за почистване на р. Струма.

Ловеч 

Шест са най-критичните речни участъка в Ловешка област. Те са по поречието на река Вит в Луковитско и подлежат на спешни и неотложни възстановителни работи. За тях са изготвени проекти и е отправено искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за отпускане на близо 14 милиона лева, с цел предотвратяване на наводнения и бедствия. Извършват се превантивни дейности и по отношение на река Осъм в рамките на населеното място - почистване на бермата, както и на тревиста и друга растителност. Приоритетно се наблюдава опасен участък в северната индустриална зона в Ловеч. В града са увеличени и дъждоприемните шахти заради наводнения на централни улици и булеварди при обилни дъждове. 

Перник 

От областната администрация в Перник са изготвени проекти за почистване на 11 речни участъка в региона. В тази връзка са подадени искания за отпускане на средства към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, но към момента такива не са осигурени. В момента се извършва почистване на участък от р. Конска при Брезник. Предстои изготвянето на още един проект за почистване на участък от р. Струма от края на Батановци до пречиствателната станция за отпадъчни води, който попада извън урбанизираната територия и за който отново ще се иска финансиране от комисията. 

Петрич 

Почистване на дерета, речни корита, дъждоприемни шахти и отводнителни решетки са извършени в община Петрич тази година с цел превенция от наводнения. Всяка година се почистват и нерегламентирани сметища и различни дерета. Ежегодно се почистват и дъждоприемни шахти, ремонтират се решетки. Почистено е и коритото на р. Долнорибнишка, в участъка на с. Първомай, като са включени дейности по укрепването на бреговете. Предстои и завършване на дейностите по възстановяване проводимостта на коритото на дере в с. Кавракирово, като освен почистване на коритото е направена и реконструкция на мостови съоръжения.

Плевен 

Два пъти тази година са почистени речните корита в Плевен. Общата сума, използвана за тази дейност е в размер на малко над 165 хил. лв. Почистват се коритата на реките Тученишка, Гривишка и на канала по улица „Генерал Колев“ в града. Всяка година през пролетта се правят проверки за чистотата на речните корита и в населените места на общината. Веднъж се прави от общината, след това - съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите. 

Пловдив 

През следващата седмица се очаква община Пловдив да обяви поредната обществена поръчка за почистване от растителност на урбанизираната територия на р. Марица, която е 5,1 км. Коритото на р. Марица в рамките на Пловдив не е почиствано основно от 2011 година. Оттогава общинското предприятие „Паркове и градини“ извършва санитарна сеч, но само на територията до речните стени. 

Разград

По разпореждане на областния управител от 11-и до 15 септември комисия ще направи проверка за състоянието на язовирните съоръжения, реки, речни корита и дерета в област Разград. Ще бъде извършен преглед и ново категоризиране на язовирните съоръжения по степен на потенциална опасност. Също така ще се проверява състоянието на язовирните съоръжения, реките, речните корита и дерета, за които има дадени предписания по протоколи от месец май т.г., и във връзка с настъпването на есенно-зимния сезон. Представени са искания от общините в областта за осигуряване на средства до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, които още очакват. 

Русе 

Община Русе ежегодно отделя средства за почистване на деретата в малките населени места. Досега това е извършено в селата Николово, Долно Абланово и Басарбово, а тази година дейности ще има и в село Червена вода. В тези населени места от години деретата не са били почиствани и продълбочавани. По настояване на местната управа е извършено и удълбочаване на канала в местността „Моргуля" в русенския квартал „Средна кула" от дружеството за водоснабдяване и канализация. От кмета Пенчо Милков е разпоредено преразглеждане на Плана за защита при бедствия. В началото на идния месец предстои проверка на състоянието на речните корита и диги в региона. 

Свищов 

Община Свищов има актуализиран списък с дерета и канали, за които е необходимо периодично почистване от наноси кал, тревна растителност и клони. Заедно с областното управление на Агенция „Пътна структура" (АПИ) се предприемат и дейности за правилно отводняване на пътните настилки чрез почистване на крайпътните регули и окопи, които са запълнени с кал. За постигане на по-добри резултати от превантивните действия общината е изготвила проектно предложение за закупуване на специализирана техника, което предстои да бъде внесено.

Силистра 

Общото състояние на водоемите в община Силистра е добро и сред тях няма потенциално опасни. Общинските водоеми са паспортизирани, проведени са и плановите обучения на наемателите и концесионерите. Периодично се почистват мокрите и сухите откоси на язовирите. За поддържането на водните обекти в общината се използва външен изпълнител, също така се разчита на земеделските производители и кооперации по места.

София

Програмата за почистване на речните корита на Столичната община започна в края април т.г. и в нея са включени 224 речни участъка с обща дължина 113 км. За дейността общината отпуска финансиране в размер на 1,817 млн. лева, които осигуряват почистването на 135 речни участъка с обща дължина 65 км. От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е поискано допълващо финансиране в размер на 1 094 521 лева за почистване на останалите 89 речни участъка от програмата, които са с обща дължина 48 км. Към месец септември се извършва почистване на 97 участъка от реките Перловска, Владайска, Суходолска, Какач, Банска, Слатинска, Банишка, Боянска, както и на отводнителни канали в с. Долни Богров и др. По 89 от тези участъци работата вече е приключена.

Предстои второ основно почистване на река Владайска и река Перловска в централна градска част, както ще продължи и регулярното почистване на водостоците от Софийски околовръстен път – Южна дъга. През следващите два месеца ще се осигури проводимостта на водата в още 38 речни участъка на реките Аджибарица, Драгалевска, Стубела, Дървенишка, Селска, Кътинска, Подгумерска, Балшенска, Кремиковска, както и отводнителни канали на територията на райони „Нови Искър“, „Кремиковци“ и „Панчарево“. До края на ноември ще приключи почистването на останалите участъци от речни корита, включени в годишната Планова програма, финансирани от бюджета на общината. Предстои аварийно почистване на река Искър, за което се провежда процедура за избор на изпълнител. 

Сливен 

Община Сливен ежегодно планово почиства речните корита и дерета. Почистването се извършва със заповед на кмета след ежегоден преглед на всички реки, язовири и дерета, като се започва от тези места, които са с най-висока степен на опасност. В града през август са били почистени реките Новоселска и Дюлева, предстои да бъде извършено почистване на река Асеновска. В останалите три общини на областта - Нова Загора, Котел и Твърдица срещат проблеми с финансирането на тези дейности.

Стара Загора 

Община Стара Загора е извършила обход на всички речни корита, дерета и отводнителни канали, намиращи се на нейна територия, преди предстоящия есенен сезон. Единствено конкретен участък от около един километър от коритото на река Бедечка не отговаря на нормативните изисквания. Поради това вече е предвидено около 20 септември да стартират дейности за почистването му, което ще отнеме около седмица.

Хасково 

В Община Хасково са почистени речни корита, канали и дерета, и е възстановен нормалният водоотток в няколко населени места – селата Стамболийски, Манастир и Динево, както и в два квартала на Хасково. Миналата година подобно почистване е осъществено в коритото на река Банска в село Клокотница. Засега няма други сигнали за затлачени корита, подадени в общината. 

Шумен 

Областната администрация в Шумен е подала документи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет - за финансиране на дейности по почистване на речни корита и дерета извън урбанизираната територия, които са в задълженията на областния управител на Шумен. До този момент на годината не са отпуснати средства за тази дейност. Подадените искания за средства са за осем обекта. Реките Поройна и Енчова, които преминават през Шумен, са почистени през пролетта и лятото т.г. Почистени са от дървета, храсти и наноси още реките Белокопитовска и Дерменджийска, които минават през селата Белокопитово и Мадара; всички останали речни корита на територията на общината са проходими. Проверено е и състоянието на осемте общински язовира. Техните стени са почистени, осигурена е необходимата проводимост в разстояние от 500 метра след язовирната стена. 

Ямбол 

Резервното корито на река Тунджа в Ямбол, което се използва при придошли води, се почиства и поддържа. В момента е затревено с райграс и превърнато в линеен парк по протежение на по-голямата част от града. Използва се за разходки и спорт от жителите на града

 

 

 

 

 

 

 

 

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:26 на 24.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация