site.btaБългария отбеляза 138-ата годишнина от Съединението

България отбеляза 138-ата годишнина от Съединението
България отбеляза 138-ата годишнина от Съединението
Снимка: Минко Чернев/БТА

България отбеляза 138 години от Съединението си. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Чествания на празника имаше в цялата страна. 

Център на тържественото отбелязване на празника традиционно бе Пловдив. Отбелязването започна с тържествен молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай в Катедралния храм „Света Богородица". В знак на съпричастност към пострадалите от наводненията по Южното Черноморие, със заповед на кмета Здравко Димитров беше отменена предвидената концертна програма, както и тържествената заря. Воинският ритуал в памет на героите от Съединението се проведе, но без тържествените илюминации в края на вечерната проверка. 

Тържествено слово по повод празника произнесе президентът Румен Радев. „Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага следващите поколения да водят нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство“, заяви в словото си държавният глава. По думите му каквито и да са различията в обществото ни, отстояването на националната ни памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна е обща кауза за всички нас. „Особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие, да плащаме с растящо обедняване нашето собствено лекомислие и примирение“, каза още президентът Радев. 

„Навръх Деня на Съединението на България отново сме изправени пред поредното голямо изпитание за нашата единност. Бедствието по Южното Черноморие изисква общите ни действия - на държавата и на обществото. За да успеем да се справим с по-малко поражения“, написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Фейсбук. Силно се надявам бедствието по Южното Черноморие да не е поредният случай, при който заради властово безхаберие страдат хората, коментира тя. „6 септември е силният пример в българската история за единение в мисли, чувства и дела. 3 март извоюва свободна България, върна българската държава на световната политическа карта. 6 септември постигна идеала за единна България, благодарение на един народ, който със смелост и самочувствие се изправи срещу това някой друг да решава съдбата му. Единен народ с една цел, а не механичен сбор от хора в скърцаща сглобка. Съединението е урок по достойнство“, пише още вицепрезидентът.

В Бургас бяха отменени празненствата по повод Деня на Съединението. Беше отслужен само молебен за здраве и спасение за всички, които се борят със справянето с бедствието. В памет на жертвите на наводненията в Община Царево в Област Бургас беше обявен Ден на траур

С възстановка на исторически събития отпреди 138 години Варна отбеляза Съединението. На площад „Независимост“ бе представена историческа възстановка на момента, в който княз Александър I Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението. Честванията започнаха с поднясянето на венци и цветя и военен ритуал пред паметника на падналите синове от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, заедно със свещеници от епархията, отслужи заупокойна молитва. Всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите в Сръбско-българската война.

С военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника „Майка България“ във Велико Търново бяха чествани 138 години от Съединението. Тържественият строй беше приет от началника на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, след което се състоя ритуалът по тържественото издигане на националното знаме. Молебен беше отслужен от свещеноиконом Славчо пред паметника „Майка България“, където по-късно бяха поднесени венци и цветя от граждани и представители на институции. 

Тържественото честване във Видин се състоя пред Паметника на Скърбящия воин. В словото си кметът д-р Цветан Ценков припомни, че Паметникът на Скърбящия воин, пред който днес свеждаме глави, увековечава подвига на падналите в братоубийствената Сръбско-българската война. Венци и цветя пред паметника поднесоха представители на местната администрация, на политически партии, обществени организации и др. 

Гражданите на Враца отдадоха почит на предците си, направили Съединението на Княжество България с Източна Румелия възможно. Те положиха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, познат като „Лъвчето“. Благодарствен молебен отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужие с отци от епархията. 

С тържествена церемония пред паметника на Свети Георги Исперих отбеляза 138-ата годишнина от Съединението. В знак на признателност към подвига на всички герои на Съединението бяха поднесени венци и цветя. От общината информираха, че в знак на съпричастност към пострадалите от наводненията се отменя планираният концерт. 

Стотици жители и гости на Казанлък се събраха в двора на местния храм „Свети Йоан Предтеча", за да отбележат празника, а началото на тържествената програма беше дадено с камбанен звън. Храмът е мястото, където на 6 септември 1885 година казанлъчани научават новината за възстановената цялост на страната. 

С кратък ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски Котел отбеляза Съединението, след като бяха отменени планираните тържества, заради трагедията в община Царево. 

Съединението бе почетено в Кърджали с поднасяне на цветя пред паметника на Освободителите в Градската градина. „На този ден всички трябва да си дадем ясна сметка, че наистина съединението прави силата и е един от най-важните силни моменти от историята на страната“, каза кметът доц. д-р Хасан Азис. Областният управител Никола Чанев отправи съболезнования към близките на загиналите на българското Черноморие. 

С тържествена церемония Кюстендил отбеляза 138 години от Съединението. Тържествената програма по повод празника започна с издигане на националния трибагреник под звуците на българския химн в изпълнение на Общинския духов оркестър. Представители на местната власт поднесоха цветя и венци на паметника „Булаир“. В града беше отменена концертната програма заради бедственото положение по Черноморието. 

С фолклорен концерт и изпълнения на танцови състави в Монтана бе отбелязан Денят на Съединението. Кметът Златко Живков поздрави жителите и гостите на Монтана за празника. 

Нова Загора отбеляза Съединението и отправи молитви за пострадалите в Югоизточна България. Като знак на съпричастност, концертната част беше отменена.  

С тържествен ритуал пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк в Градската градина в Плевен бяха чествани 138 години от Съединението. Участие взеха военнослужещи от Плевенския гарнизон. В памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. плевенски свещеници отслужиха панихида. С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за Съединението на България, а в знак на признателност към делото им пред паметника бяха поднесени венци и цветя.     

С общоградско поклонение на площад „Възраждане“ в Разград бе отбелязана 138-годишнината от Съединението. На площада се събраха граждани, представители на държавната и местната власт, на културни и образователни институции, на различни организации. С едноминутно мълчание в началото на честването присъстващите почетоха паметта на жертвите от наводненията по Южното Черноморие. В знак на съпричастност към засегнатите от трагедията, Община Разград отмени и празничните изпълнения в програмата. 

С церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе отбелязаха Съединението. В началото с минута мълчание бе почетена паметта на загиналите при наводненията по Черноморието. В чест на празника бе строен почетен караул, а Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен. В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Десетки жители на Свищов се събраха пред паметника на 33-ти Свищовски полк, за да отдадат почитта си към героите, подготвили и осъществили историческия акт на Съединението. С военен ритуал в честването на празника участва 55-и Инженерен полк – Белене. Венци и цветя в знак на признателност поднесоха от местната власт, културни институции, учебни заведения, неправителствени организации и граждани. Честването завърши с поклон и едноминутно мълчание, последвани от българския химн.

В Силистра бяха поднесени цветя и венци пред паметната плоча в Дунавския парк, посветена на Добруджанската епопея, по случай 78 години от подписването на Крайовската спогодба за връщането на Южна Добруджа към България. Кметът д-р Юлиян Найденов произнесе слово

Премиерът акад. Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев поднесоха венци и се включиха в честването пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София. В церемонията участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, както и депутати. Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин, заяви в словото си премиерът акад. Николай Денков. „Ако използваме по правилен начин методите на дипломацията, ако намерим съюзници, ако знаем за какво се борим заедно и имаме обща цел, можем да ги постигнем и по мирен път“, посочи той. „Трябва да гледаме нашите идеали, нашите интереси и да не се подчиняваме на чуждите“, коментира министър-председателят. По думите му исторически факти показват, че доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на съединението ѝ.

Вярвам, че когато сме обединени около национални каузи, можем да ги постигаме и днес, написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във фейсбук. „С целия потенциал на нацията ни, със съвместни усилия, с уважение един към друг, сме способни да изградим „святата и чиста република", за която прадедите ни мечтаеха и за която пожертваха живота си", посочва Габриел.

Община Сливен отмени планирания концерт в знак на съпричастност към близките на жертвите на наводненията. В областния град годишнината бе отбелязана с военни почести, издигане на националния трибагреник и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ бяха отбелязани 138 години от Съединението. В знак на съпричастност към хората, засегнати от бедствената ситуация в община Царево, празничният концерт в Стара Загора беше отменен.

С ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник Търговище отбеляза Съединението. Преди ритуала пред Войнишкия паметник, в знак на съпричастност бяха почетени и жертвите от наводненията по южното ни Черноморие. 

С военни почести, концерт и общоградско хоро в Хасково бе отбелязана 138-годишнината от Съединението. На централния площад „Свобода" за церемонията по изпълнението на националния химн и ритуала по поднасяне на венци и цветя бяха ръководството на общината и областта, депутати, представители на политически партии и обществени организации, граждани. На плаца бе строен и почетен караул от местното военно подразделение. 

Десетки граждани се събраха пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал", където отбелязаха годишнината от Съединението. С военен ритуал в Шумен бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България, от името на местната и държавната власт, политически партии, различни институции, организации и граждани.

С тържествен военен ритуал и празнично шествие Ямбол отбеляза 138 години от Съединението. Честването започна на централния площад с изпълнения на градския Духов оркестър и издигане на националния флаг. В церемонията участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон. Благодарствен молебен за деятелите на Съединението отслужиха архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и отец Янко. След това потегли шествие до Паметника на загиналите във войните за национално освобождение, където бяха поднесени венци и цветя. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:41 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация