site.btaОбщина Варна иска да разшири видеонаблюдението в града, каза в интервю за БТА кметът Иван Портних

Община Варна иска да разшири видеонаблюдението в града, каза в интервю за БТА кметът Иван Портних
Община Варна иска да разшири видеонаблюдението в града, каза в интервю за БТА кметът Иван Портних
Снимка: Архив/БТА

Община Варна иска да заложи на колкото се може по-широка система за видеонаблюдение в града, каза в интервю за БТА по повод Деня на Варна – 15 август, кметът Иван Портних. По думите му честите вандалски прояви изискват такова наблюдение на спирките, подлезите, пасарелките, на всички точки за сметосъбиране. Кметът допълни, че приветства засилването на санкциите срещу пияните или дрогирани шофьори, но по същия начин трябва да се търси по-строга отговорност и за разрушаване на обществено имущество. Той коментира още, че както във всички сфери, така и при фирмите, които се занимават с ремонти на улици или сметоизвозване, има дефицит на работна ръка. По думите на кмета Зелената зона в града може да стане факт през октомври, а сред важните предстоящи проекти са изграждането на нови големи басейни в два от районите на Варна, както и свързването на летището с курортните комплекси по бул. „Цар Освободител“.

Следва пълният текст на интервюто:

Г-н Портних, кога се очаква да приключат ремонтите на градските улици и вярно ли е, че има забавяне на сроковете за изпълнение на проектите?

Нека първо да се спрем защо се наложи това ударно темпо на ремонти. Припомням, че 2019 г. може би беше пикова по изпълнение на проекти. После настъпи пандемията, която за година и половина извади от ритъм не само Варна, а целия свят. Излизайки от нея, нашата страна влезе в политическа криза. От 2021 г. сме в новия програмен период, но правителствата не успяха да отворят нито една програма, която да касае големите градове. Тепърва се изготвят правила за кандидатстване. По Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) сега се правят първите стъпки. Междувременно от държавния бюджет помощта към общините беше много малка, да не кажа нулева. Втора година работим без бюджет. Сега приеха държавния, тепърва ще приемаме общинския. Миналата година пак имаше такива огромни забавяния, а когато приехме местния, една част от него, която касаеше точно ремонтите, областният управител я прати в съда.

Ще дам пример с големия проект на „ВиК“ за водния цикъл на Варна, който в момента предизвиква голямото копаене из града. Той беше замразен от правителството на „Продължаваме промяната“ за две години. През първата половина на 2021 г. бяха избрани изпълнителите, като пак подчертавам - проектът е на „ВиК“ и общината няма нищо общо с него. Ние помогнахме той да бъде разработен и градът да получи финансиране, защото освен смяна на водопроводи, в него беше предвидено селищните образувания най-после да се сдобият с канализация. Там са близо 14 хиляди имота и това са наши съграждани, които с десетилетия очакват канализация.

Само че проектът няма да бъде реализиран в пълния му обем, защото за две години, през които нещата се бавеха, материалите поскъпнаха много и „ВиК“ бяха принудени да намалят обема на дейностите. През 2021 г. имаше достатъчно пари и бяха избрани изпълнители, ние, като община, започнахме подготовка, за да може след „ВиК“ да започнем да оправяме улиците. Изтеглихме с решение на Общинския съвет кредити, за да подсигурим широкомащабна програма и да работим 2021 и 2022 година. Трябваше вече да сме забравили за тези ремонти. Да, обаче „ВиК“ не започнаха, спряха ги управляващите. И това, което се получи е, че договорите са същите, изпълнителите – също, само цената е с 50 процента по-висока. И сега бързаме, защото каквото успеят да направят до септември, това ще е.

На много места текат ремонти извън големия проект на „ВиК“. Мнозина смятат, че се работи бавно. Осъществявате ли строителен контрол?

Има строителен контрол, но трябва да подчертая, че както в много други сфери, има дефицит на работна ръка, особено на квалифицирана работна ръка. Това касае и фирмите за уличното почистване, които имат огромен проблем с намирането на работници. Дружествата водят хора в радиус от над 60 километра от Варна, организират им транспорт, сложно е. Идват едни бригади и, когато се установи, че нещо не е наред, много лесно и бързо си тръгват. Ние пък гледаме качеството и искаме всичко да бъде както трябва. Надявам се все пак тези обекти, които бяха започнати, да бъдат приключени, особено в централната част на града. Макар че истината е, че през есента пак трябва да се върнем там.

Кога ще е готова и ще заработи т.нар. Зелена зона във Варна? Предстоят ли още ремонти на пътни артерии?

По Зелената зона се работи много сериозно. Улиците и маркировката би трябвало да са готови през октомври. Обхватът е голям, но там е основно асфалтиране.

Предстои ни обаче работа по основни пътни артерии – цялата улица „Девня“, която ще бъде разделена на няколко ЛОТ-а. По ул. „Атанас Москов“ започва цялостен ремонт, защото ТИР-те, които отиват към пристанището, вече са направили коловози. Трябва да продължим и в много междублокови пространства. Да започнем в квартал „Галата“, по пътищата към местността „Ракитника“ и към селата Тополи, Звездица и Константиново. Пак казвам - тези ремонти трябваше да стават поетапно през предишните две години, включително и тази, а сега ни се налага да работим ударно.

Вече приключва работата по пътя към квартал „Виница“, ремонтът, който създаде доста напрежение заради промените в трафика. До няколко дни фирмата трябва да е готова и да се възстанови градският транспорт. Имаме готовност да започнем реконструкция на пътя от „Виница“ към курорта „Св. св. Константин и Елена“. Той също има нужда от цялостен ремонт, но все пак ще дадем глътка въздух на хората в квартала. Освен това имаме готов проект за цялостно преасфалтиране на всички улици във „Виница“. Работим активно и в местността „Добрева чешма“. 

Ще има ли общината бюджет за тази година и кои ще бъдат приоритетите в него?

Вярвам, че ще приемем бюджет. Приоритетите са образование, култура, спорт, здравеопазване, социални дейности. Искаме обаче да заложим изграждане на видеонаблюдение, при това системата да е колкото може по-широкообхватна. Вандалските прояви са ужасни и трябва да има такова наблюдение на спирки, подлези, пасарелки, на всички точки за сметосъбиране, защото където има видеонаблюдение, резултатите са чудесни. Това ще промени коренно ситуацията с чупенето на обществено имущество. Приветствам засилването на санкциите срещу шофьорите, но по същия начин трябва да се търси по-строга отговорност и при вандалски и противообществени прояви, защото за причинените щети плащаме всички.

Каква ще бъде макрорамката на бюджета?

Макрорамката, която коментираме от 500-600 милиона лева, е илюстративна от гледна точка на това, че когато встъпих в мандат, тя бе около 200 милиона. С годините повишихме бюджета, при това без да вдигаме местните данъци и такси, нито цената на билета за градския транспорт. Направихме така, че градът разполагаше със средства в пъти повече. Но в тях влизаха и средствата от оперативните програми, които от 2021 година ги няма. Получавахме и помощ от държавата за важни инфраструктурни проекти за града ни, сега такава няма.
Крайно време е тази безтегловност в държавата да приключи и да имаме нормална работна среда – когато държавата си приема бюджета своевременно, когато работят европейските програми, общините се справяме добре. Макар че и в тези лоши времена Варна продължи да е добър пример, кредитният рейтинг на града бе препотвърден, финансово стабилни сме, нямаме просрочени задължения през годините.

Работи ли се вече по проекто-бюджета за следващата година?

Мислим го и него. Подготвяме проекти. Искаме да построим два нови басейна. Единият в квартал „Аспарухово“ - закрит, с олимпийски размери, с 10 коридора, за да става за състезания. Другият - във „Възраждане“, до училище „Н. Вапцаров“, който ще е с повече коридори за учебни цели, да ходят децата да тренират.

Трябва да се върнем и към темите, които поизоставихме - бул. „Цар Освободител“ да свърже летището с курортните комплекси. Без светофари, да бъде бързо движението, което обаче ще изисква да се правят естакади в няколко точки по пътя. Всъщност, така ще бъдат решени и проблемите с трафика и задръстванията за няколко квартала.

Изграждането на леко метро също е опция, ние сме почти готови с идейната концепция. За него можем да търсим и европейско финансиране. Предстои да се работи активно и по новата индустриална зона, вече водихме няколко пъти разговори по темата с новия министър на иновациите Милена Стойчева. Обсъжда се идеята за създаване на високотехнологичен парк в района на Института по хидро- и аеродинамика. Там терени имат почти всички университети, а и общината разполага с голям парцел. С частни инвеститори обсъждаме изграждане на индустриален парк в Западна промишлена зона. Надявам се да се сдружим и да кандидатстваме за изпълнението на проекта. 

На този фон как ще бъде решен проблемът с липсата на достатъчно паркинги в града?

В центъра няма много места, където да правим такива. Пуснахме обществена поръчка за изграждане на паркинг край Двореца на културата и спорта, който ще е и буферен за отиващите в Морската градина. Приключихме с подробния устройствен план за строеж на паркинг на територията на многопрофилната болница „Св.Анна“. Планираме той да бъде общински, с три подземни нива и четири надземни. За нов паркинг е подходяща и зоната около жп гарата, който пък ще е буферен за тези, които пристигат в града и могат да оставят колите си, преди да отидат към центъра или към плажа.

И накрая, след като работите по бюджет 2024 и планирате различни проекти, ще се кандидатирате ли за нов мандат?

(Усмихва се) На този въпрос отговорът предстои да чуете. Ще кажа така – ще продължа да работя за Варна, в едно или друго качество. Има много проекти, които трябва да се реализират в полза на града ни. 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:16 на 26.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация