Според народните поверия на Благовец се събуждат мечките

site.btaС ритуали гонят влечугите на Благовещение, на този ден се дупчат ушите на малките момичета

С ритуали гонят влечугите на Благовещение, на този ден се дупчат ушите на малките момичета
С ритуали гонят влечугите на Благовещение, на този ден се дупчат ушите на малките момичета

Днешният празник Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл като винаги се празнува на 25 март. Свързва се с благата вест, че Дева Мария ще стане майка на Божия син Иисус Христос, откъдето идва и името на празника. Наричан още Благовец, той се свързва с пролетното равноденствие и идващата пролет.

Според народните поверия на Благовец се събуждат мечките от зимен сън. Традиция е на този "благ ден" да се продупчват ушите на малките момичета. Празникът е свързан с редица ритуали за прогонване на влечугите като се смята, че през деня всяка отрова губи силата си. Според поверията на Благовещение долитат кукувицата и лястовицата, и носят благата вест, че зимата си е отишла.

Спят ли още мечките, защо се дупчат ушите на малките момичета на Благовец, колко струва процедурата и какви по-различни традиции и вярвания има в страната за празника, провериха кореспондентите на БТА.

 

Мечките вече са будни, някои не са заспивали

Според народните вярвания на Благовец мечките се събуждат. Оказва се, че голяма част от обитателите на Парка за мечки край Белица потвърждават това вярване. От 18 мечки, които в момента обитават парка, само три все още спят зимен сън, каза за БТА Величка Тричкова, мениджър „Продажби, реклама и образование“ в парка. От зимен сън не са се събудили Мима и Светла, които обаче вече няколко пъти са излизали от бърлогите си, след което са се връщали, което означава, че и те не са в така наречената „пълна хибернация“. Очертава се мечката Йета да бъде последната събудила се, тъй като гледачите в парка не са я виждали все още да излиза от бърлогата си. Това обаче не буди притеснение, тъй като е имало случаи мечките да спят и до средата на април, когато времето е по-студено, както е било през миналата година. Три от мечките тази година не са заспивали зимен сън - най-младите Теди, Рику и Ива.

Мечката Свобода, която живее в зоопарка във Варна, се събуди още в началото на януари, съобщи Пламена Каразутева, уредник зооколекция в атракциона. Тридесет и четири годишното животно обаче е започнало да излиза навън постепенно. През февруари менюто й вече е изцяло възстановено. В него влизат плодове, зеленчуци, риба, хляб, мед. Любимото лакомство на Свобода са крушите, уточни Каразутева и допълни, че вече са й дали от сладкия плод.

В зоопарка в Ловеч, където живеят шест малки и големи мечки, от години не заспиват през зимния период, съобщи за БТА директорът д-р Ивайло Станков. Той обясни, че причината са по-топлите и меки зими, както и непрекъснатото хранене на животните, с което те нямат нужда от летаргичния сън и забавената обмяната на веществата. Д-р Станков добави, че в миналото e имало период, когато мечките са заспивали през ноември и са се събуждали около Благовещение, но тогава през зимите е имало много сняг и студ.

В зоопарка в Стара Загора мечките тази година не са спали своя зимен сън. Само една от тях е „дремвала“ няколко пъти, съобщи за БТА д-р Ивелина Илиева, ръководител на зоокъта. Според експерти причината за „безсънието“ е сравнително топлото време през тази зима.

 

Между 10 и 75 лева струва пробиването на уши, със златни обеци стига до 160 лева

На Благовец се пробиват ушите на малките момичета, защото се вярва, че няма да ги боли, разказаха за БТА специалисти от различни райони на страната. Къде колко струва и от какво зависи цената, провериха кореспондентите на информационната агенция.

Пробиването на уши може да се намери на промоция от 25 лева във Варна, установи проверка на БТА. Обичайната цена е между 40 и 65 лева. Ако процедурата е свързана и с поставянето на златни обеци, стига до 150-160 лева.

Във Врачанско цените за пробиване на уши варират от 10 до 30 лева.

Благовещение се смята за благ ден, в който раните не болят, затова тогава бележат животните и пробиват ушите на малките момичета, разказа за БТА Даниела Димкова от музей „Етър“ в Габрово.

В Перник на Благовещение и до днес е традиция да се пробиват ушите на малките момичета и да им се поставят обеци, потвърди за БТА и краеведът от Брезник Аниела Асенова. В миналото това е ставало с помощта на голяма игла, наречена "губерка", с вдянат червен вълнен конец. По думите й мястото, където е извършвана манипулацията е натривано с коприва, действаща по обезболяващ начин.

„Както в други райони на България, така и тук – в Разградско се вярва, че на Благовец е хубаво да се пробият ушите на момиченцата. В някои села са правели това и с малките агънца, за да им сложат нишан“, разказа за БТА заместник-директорът на Регионалния исторически музей в Разград и ръководител на отдел „Етнография“ Даниела Ганчева. На децата са слагали задължително в началото червено конче или направо по традиция златни обеци, които дълъг период от време са били т.н. треперушки. Вярвало се, че те предпазват момиченцата от болести и най-вече от уроки.

Проверка на БТА в няколко салона за красота в Русе показа, че цената за продупчването на уши на малки момиченца в Русе е между 22 и 30 лева. Това включва и поставянето на медицински обеци. От салоните обясниха, че имат запазени часове от клиенти за днешния празник.

На Благовец пробивали ушите на малките момичета, защото вярвали, че ще ги боли по-малко, а ушите ще заздравеят по-бързо, каза за БТА Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ към Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" – Сливен. В града пробиването на уши се извършва в кабинетите на специалисти по уши, нос, гърло и в салони за красота. Цените варират от 20 лева за две уши и поставяне на обеци от медицинска стомана до 25 лева за пробиване на едно ухо.

Поставянето на обеци в Стара Загора варира между 15 и 35 лева, видя репортер на БТА. Цената зависи от вида на обеците, дали поставянето им е последователно на двете уши с един пистолет или едновременно - с два пистолета. Специалистите съветват манипулацията да се случва след 7-8 месеца, когато детето вече може да стои седнало.

В Търговищко на Благовец пробиват ушите на малките момиченца, „щото тогава не боляло”, потвърди традицията за БТА и Дияна Жекова, уредник в отдел „Етнография“ към Регионалния исторически музей в Търговище.

Най-характерният ритуал за Благовец в Хасково е дупченето на ушите на малките момиченца и дамгосването на младите животни - агнета и кози, заради вярването, че на този ден раните зарастват бързо, разказа за БТА етнографът в Регионалния исторически музей в Хасково Диляна Пецова. Интересът към дупченето на уши в Хасково за Благовещение е голям, установи проверка на БТА. От местния център за красота „Студио 3“ още през седмицата апелираха за запазване на час, тъй като свършват бързо за празника. Цените за манипулацията и поставяне на медицински обеци, които по-късно да бъдат заменени, е от 28 до 75 лева в зависимост от материала.

Продупчване на уши в Шумен все по-често се предлага в студия за красота, но и в медицински кабинети на лекари-специалисти по уши, нос и гърло, на цена около 20 лева, включваща и поставянето на медицинска обица. Това съобщи за БТА Красимира Дочева, собственик на студио за красота „Ейнджълс“ в областния град, която би предложила същата цена за манипулацията.

 

Ритуали срещу ухапване от змии се изпълняват в голяма част от страната

Ритуали срещу ухапване от змии през годината се изпълняват в повечето региони за Благовец, установи проверка на кореспондентите на БТА. На някои места те са съпроводени и от обреди за здраве.

Вярва се, че на Благовец змиите не хапят, затова болни оставят дрехите си да ги пролази змия с надеждата да оздравеят. В дворовете се палят огньове и се прескачат с викове „Бягайте змии и гущери, че Благовец ви гони с лескова тояга!", разказа за БТА уредникът на музей „Етър" край Габрово Даниела Димкова.

В населени места от етнографската област Граово (Пернишко) вечерта преди Благовещение стопаните на къщите вземали два предмета, обикновено лопата и маша (щипка за разравяне на жарава). Удряли ги един в друг, казвайки "Бегайте змии и гущери - утре е Благовец!" и обикаляли три пъти дворовете на домовете си. Смята се, че този ритуал е имал защитна сила и ги е предпазвал от влечуги и вредители по време на полската работа, разказа за БТА краеведът от Брезник Аниела Асенова

В Плевенско на Благовец се изпълняват ритуали за прогонване на змии и гущери, каза за БТА Миглена Николаева, ръководител на отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен. В миналото се е смятало, че именно на Благовещение излизат от дупките си змиите и гущерите, затова хората са извършвали ритуали за предпазване от тях. Стопанките трябвало да преметат къщите и дворовете си, но не отвътре навън, т.е. да измитат сметта, а отвън навътре. Боклукът не се изхвърля, а се събира на купчина в двора и се запалва, след което огънят се е прескачал за здраве. С пепел от огнището се е поръсвало около къщата, за да не влизат вътре змии и гущери. Това е възприето, тъй като в миналото в плевенския край обичайно хората са живеели в землянки и често в тях са влизали змии.

Благовец е свързан с ритуали за гонене на змии и гущери, изпълнявани от жени, рано сутринта те измитат двора и градината, и запалват събраната смет. От същия огън в някои села в Разградско хората палели парцал, вързан на пръчка и с него три пъти обикаляли къщата, разказа за БТА заместник-директорът на Регионалния исторически музей в Разград и ръководител на отдел „Етнография“ Даниела Ганчева. Тя обясни, че в село Дряновец това е мазната кърпа, с която на Коледа са чистили при клането на прасето. Накрая я хвърлят в огъня да доизгори и след това го прескачат. На Благовещение в някои населени места пушат и извършват обредните действия, за да не идват през лятото змии в двора. Същият смисъл има и забраната да се работи на този ден, спазвана много строго от всички, посочи етнографът.

За да се предпазят от змии и гущери сутринта жените премитат сметта на двора и я запалват, обикалят около огъня, прескачат го и  наричат „Бягайте змии и гущери, конче да видя, змия да не видя.” На този празник жените или не работят, или каквото започнат, трябва да го направят 40 пъти колкото е височината им, каза за БТА Илка Дечева – дългогодишен самодеец от поповското село Садина.

В Самоковско още в навечерието на празника хората, най-често децата, вземат връшник (малка метална врата, с която се затиска фурната за хляб) и маша, с тях обикалят из двора и градината като се изричат „Бегайте змии, гущери, утре е Благовец“. В днешно време в някои къщи за този ритуал се използват и различни домакински принадлежности като тенджери, тигани и дори метална лопатка, разказа за БТА председателят на Народно читалище „Отец Паисий - 1910“ – с. Доспей Христина Вукова. По думите й сутринта рано на Благовец домакинята трябва да измете и изчисти къщата и двора, а след това да запали огън, за да изгони змиите и гущерите. На Благовец не бива да се шие, защото иглата е като езика на змията. Има поверие, че и човек не бива да се реши, защото влакната на косата се извиват като змиите.

Хляб под формата на змия се прави по Благовещение в Сливенско, като това е свързано с обредността за прогонване на змиите и гущерите напролет. Това разказа за БТА Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ към Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" в Сливен. Друг обичай е възрастна жена и деца да удрят с метални предмети в къщата и двора, за да прогонят змиите и гущерите, и те да не се появяват  през годината. В книгата на Дора Куршумова „Магията на хляба“, в класификацията „Хляб срещу вредители“, са записани два вида хляб – Гущерица, приготвян по Благовец в рупчовските села. Той е малко хлебче, подобно на змия, с плънка от зеленина. От него всеки хапва залък, за да не го хапят змии през лятото. По проучвания на същата авторка, в област Сливен на 25 март рано сутрин в двора на къщата палели огън, взимали тенекия и  удряли по нея, за да прогонят змиите и гущерите. В котленското село Градец жените палели парцал и го влачели около къщата. В Стара река прескачали огън три пъти срещу слънцето, най-старата жена взимала пепел и тръгвала да обикаля три пъти къщата, като ръсела пепел след себе си. В селото се кръстели с камък в ръка, а после го хвърляли през рамо да бягат змиите. В Божевци жените си друсали полите и гонели змиите. В Жеравна и Ичера почиствали основно дворовете си и градините си и прескачали огньове, за да не ги хапят змиите през лятото. Вярвало се, че ако на този ден някой убие змия, ще бъде здрав. Почиствали домовете, а боклукът изгаряли.

Основните обредни действия на Благовещение в Търговищко са свързани с ритуалното прогонване на змиите и гущерите, разказа за БТА Дияна Жекова - уредник в отдел „Етнография“ към Регионалния исторически музей в Търговище. В село Вардун на този ден не ходят боси, за да не ги хапят влечугите през годината, а във Въбел стопанката ръси просо около къщата, за да не излизат змии през лятото. В Търговище и в Попово на Благовещение млади и стари се хващат за лескова пръчка, защото "по нея змиите не се качат". Това е свързано с народната представа, че леската е кръстница на змията и затова всички влечуги се страхуват от нея. Вярва се, че змия, ударена с лескова тояга, умира веднага, допълни специалистът.

 

За кукувиците, парите и имането на Благовец

Благовещение е ден от особено значение за иманярите и хората, които знаят къде е заровено дадено съкровище, искат да го извадят на бял свят, но се страхуват, че това може да донесе лоша поличба, разказа за БТА доц. Миглена Петкова, заместник-директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Според поверието през нощта срещу Благовещение „златото“ или заровеното съкровище започва да „играе със син пламък“, което дава сигнал на търсачите на съкровището къде е местонахождението му. За да се предотврати проклятието на изровеното имане, тези, които възнамеряват да го разкопаят, поръсват мястото с пепел или брашно. В зависимост от това какви животински следи са оставени там, се определя какво трябва да бъде жертвеното животно, което да се заколи и принесе в дар. Едва тогава имането може да бъде изровено, за да не бъде сполетян от нещастие златотърсачът.

Според народното вярване във Врачанско кукувицата започва да кука на Благовец и кука до Еньовден или Петровден. Тогава млъква чак до другата година по това време, пише в сайта „Карта на времето“ местният краевед  Калина Тодорова. В региона хората вярват, че когато те закука кукувицата, трябва да си сит и да носиш в джоба си пари. Това означава, че ще си сит и ще имаш пари през цялата година. А ако парите са стотинки – ще си здрав като желязо.

Съществува поверие, че преди Благовещение на местата, където има заровено имане започва да гори син пламък, коментира за БТА и уредникът на музей „Етър" край Габрово Даниела Димкова. Тя разказа съхранена история за потопеното от яз. „Христо Смирненски“ в средата на 60-те години на миналия век село Топлеш. „В нощта срещу празника местни иманяри започват обиколки из околността на село Топлеш да наблюдават за знак, който да ги отведе при златото. Това е хубав повод с тях да се пошегуват зевзеците от селото. Те запалват слама и я захлупват с плетен кош, който гори със син пламък. Заблудените иманяри тръгват да търсят златото, а после в кръчмата стават обект на подигравки", разказа тя.

Ако на Благовец закука кукувица, човек трябва да има стотинки, за може годината и човека да са богати, каза пред БТА председателят на Народно читалище „Отец Паисий - 1910“ – село Доспей, Самоковско Христина Вукова. По думите й, ако на този ден се запали огън и той е със син цвят, означава, че наблизо има закопано или скрито съкровище.

Всеобщо е вярването, че както те закука кукувицата на Благовец, такава ще ти е годината. Затова на този ден трябва да излезеш от дома си сит и с пари в джоба, за да бъде сита и богата цялата ти година, разказа за БТА Дияна Жекова - уредник в отдел „Етнография“ към Регионалния исторически музей в Търговище. В село Руец сутринта на празника всеки „чете“ пари, че „да го заблажи Господ цяла година пари да чете”.

 

Други вярвания и ритуали за Благовещение в страната

Етнографи и краеведи в страната разказаха за БТА и за други вярвания и ритуали, свързани с Благовец.

Едно от поверията е, че всичко предприето в този ден е добро, благополучно и успешно. Вярва се, че каквото се прави на Благовец, това ще бъде и през годината.

Ако бъде посадено овощно дръвче, се вярва, че след време ще роди хубави и сладки (благи) плодове. В миналото по това време са сеели и пипера, за да не е лют.

Много отдавна в брезнишкото село Озърновци на този ден хората са отивали в една от близките местности, където са начупвали дрянови клонки, с които са окичвали входните врати на домовете си за здраве. Празникът се предшествал от народни хора и веселие.

Според поверията на Благовец хората трябва да са весели и да посрещат весели хора, да купуват, а не да продават и да вземат, а не да дават.

Преди празника жените почистват и подреждат къщите си, за да посрещнат „на чисто" Благовещение. Тогава изнасят изработените през зимата дрехи, за да ги „огледа" слънцето. Засаждат цветя, а мъжете отварят кошерите и пускат пчелите.

Изпечената за Благовец питка трябва да се търкулне по баир, хубаво е на него да има трева, за да може тя да никне.

Според друго поверие домакинята трябва да остави първото парче от обредната питка на прага на дома, за да бъде милостив духът-покровител на къщата.

Вярва се, че на Благовещение хората трябва да броят пари или се стараят да имат пари в себе си. В някои села момите изнасят и окачват дара си на двора, а приятелките им и други жени идват да го гледат. В разградското село Топчии в този ден жените сеят цветя, за да вървят добре.

За хърцойските села, които са в близост до капанските, е характерен старинният ритуал на Благовещение възрастните жени връзват на кръста си метла и в кръг с нея символично да помитат пространството около дома си. Целта е по този начин да се измете всичко лошо, а годината да е здрава и плодородна.

/РЗ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:02 на 08.06.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация