site.btaМартенското издание на „Училище за авиация“ запозна ученици от столична гимназия с професията на пилота

Мартенското издание на „Училище за авиация“ запозна ученици от столична гимназия с професията на пилота
Мартенското издание на „Училище за авиация“ запозна ученици от столична гимназия с професията на пилота
Марио Бакалов, пилот от гражданската авиация. Снимка: Иван Лазаров, БТА

Мартенското издание на „Училище за авиация“ запозна ученици от Първа английска езикова гимназия в столицата с професията на пилота. Домакин на събитието не Клубът на българската авиация, намиращ се на Терминал 1 на Летище София, а на него ученици от 11 и 12 клас имаха възможността да се срещнат и задават своите въпроси на Марио Бакалов – български пилот от гражданската авиация, който през 2016 година приземи най-големия пътнически самолет на столичното летище. Пред тях той разказа за това колко е трудна пилотската професия, какви качества трябва да притежава и развива човек, избрал да става пилот, како и как преминава един работен ден в пилотската кабина. 

„Никога не губете мечтите си и ги следвайте. Винаги ще се появяват хора, които да ви кажат, че нещо е невъзможно за постигане, но трябва да вярвате, че ще успеете. Ако вярвате и се трудите упорито, рано или късно ще успеете“, посъветва учениците Марио Бакалов. 

Той сподели, че обучението е около две години половина, но след него трябва да се натрупа много опит, за да станеш добър пилот и добър капитан на самолет. Ето защо, когато не изпълняват полет във въздуха, пилотите извършват подготовка на специални тренажори на земята. 

След като се запознаха отблизо с професията на пилоти, учениците изслушаха любопитни факти за функционирането на най-големия аеропорт в България – Летище София. 

Програмата на гимназистите продължи с демонстрация в Института за въздушен транспорт, където те имаха възможността да се докоснат до тренажорите за подготовка на пилоти и стюардеси.

/ЛРМ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:55 на 06.06.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация