site.btaЗемеделското министерство ще промени ставките на субсидиране след одобрението на Стратегическия план за земеделието

Земеделското министерство ще промени ставките на субсидиране след одобрението на Стратегическия план за земеделието
Земеделското министерство ще промени ставките на субсидиране след одобрението на Стратегическия план за земеделието

Започнахме процес на промяна на ставките на субсидиране в рамките на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., след одобрението му и самите фермери ще участват в разработките. Това каза пред журналисти в Университета по хранителни технологии в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Коментарът му е по повод исканията на браншовите организации в България за промяна на ставките за субсидиране.

По думите на Гечев служебният кабинет е констатирал, че има аномалии в някои от цените. Фермерите отчитат, че има изключително голяма инфлация и е тяхно право да протестират, отбеляза министърът. Формално е възможно да се спре стратегическия план, но не знам дали осъзнават какво ще стане, ако се случи, коментира той и допълни, че ще бъде направена много подробна разработка на разходите на всяка една от културите или отглеждането на животни. 

Гечев обясни, че ставките по стълб 1 са в рамките на директните плащания, които са 13 процента от общите средства. Това, което можем да направим, е много реално разпределение на средствата на базата на разходите на съответните фермери, каза министърът. 

Министър Гечев присъства в Пловдив на дипломирането на студенти от Университета по хранителни технологии (УХТ). Във випуск 2022 година завършват 468 абсолвента, от които 338 бакалаври и 130 магистри. Пълните отличници са 11, съобщи доц. Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ. Считаме, че областите, в които подготвяме студенти са атрактивни и в отделни години имаме 75 процента реализация, коментира Спасов.

/ИС/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:30 на 05.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация