Цените засега са без промяна

site.btaТуристическият бранш очаква добър зимен сезон, близък до нивата от 2019 г.

Туристическият бранш очаква добър зимен сезон, близък до нивата от 2019 г.
Туристическият бранш очаква добър зимен сезон, близък до нивата от 2019 г.

Наближава зимният туристически сезон, какви са очакванията на бранша, какви са възможностите за практикуване на зимни спортове у нас в различните области, има ли промени в условията за ползване на ски съоръженията и за настаняване, провериха репортери и кореспонденти на БТА в страната.

Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г., каза в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той напомни, че през зимния сезон в годините 2018/2019 г. около 1,600-1,650 млн. са били чуждестранните посетители в периода от средата на декември до средата на април.

Експертът уточни, че това не са само туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни заради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това означава, че средно около 450 000 - 550 000 чужденци са пристигали месечно в страната през тези три месеца, отбеляза Драганов.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма прогнозира, че за този зимен сезон се очаква България до голяма степен да се приближи до нивата на 2019 г., което означава да достигнем и надминем бройката 400 000 или общо над 1,2 млн. посещения за периода декември - 22 март.

Най-много гости тази зима в България се очакват от съседните ни страни – Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Великобритания се очаква посещенията да са над 23 000. Традиционен е интересът към зимната почивка в България и от страните от Централна Европа, скандинавските държави, Турция и Израел, коментира експертът.

По думите му записванията за предстоящия сезон вървят много добре, когато става въпрос за пазар Великобритания и за други пазари, свързани с чартърни полети, което означава възстановяване на тези програми, спрени през 2021 г. 

Тази зима цените за почивка с практикуване на ски спортове в България ще са на равнищата на тези в Андора, прогнозира Румен Драганов. Според него по цени страната ни е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа – Австрия, Италия, Швейцария, Франция. Той изтъкна, че България е предпочитана и заради ски училищата със съответните услуги за всички възрасти туристи.

Както лятото, така и тази зима, инфлацията и цените на горивата няма да спрат пътуванията на българите, смята специалистът. Основания за тази прогноза му дават очакванията цените на почивките тази зима да се задържат и заради компенсациите за бизнеса, а ръстът на заплатите и пенсиите да даде възможност на част от българите да отделят средства и за зимен отдих. 

Очакваме интензивен поток от страна на българските пътувания с цел туризъм, като около Коледа и Нова година те ще са близо 530 000, от които около 60 000 ще са в чужбина. Всеки уикенд се очаква да има по 110 000 пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите на България, допълни експертът.

 

Повече британски, ирландски, турски и гръцки туристи очакват в Пампорово

Ръст на британски, ирландски, български, турски и гръцки туристи се очертава за зимния сезон в Пампорово, на фона на цялата несигурност на пазара, заяви пред БТА Татяна Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД. До 20 ноември се продават онлайн лифт карти и резервации за ски сезона на цените от миналата зима. Въведената от тази година нова лифт карта ”Select” дотогава е на досегашните цени – 45 лева за 1 ден за деца (от 7 до 11 години), 59 лева за младежи (от 12 до 17 години) и лица над 65 години, както и 75 лева за възрастни (от 18 до 64 години). Новото при нея е, че може да се купи за половин ден, еднодневна до седем последователни дни за сезона, без фиксирани дати. На преференциални цени до 20 ноември са и сезонните лифт карти – само за делнични дни или сезонна без ограничения.

На миналогодишните цени са ранните записвания и за хотелите на „Пампорово“ АД, които също важат до 20 ноември. Дотогава са в сила отстъпки за настаняване, достигащи до 40 процента. Особено активни са резервациите за коледно-новогодишните празници. По отношение на записванията за целия сезон се наблюдава по-скоро плахост при заявките и резервациите, допълни Татяна Маринова. По нейни прогнози туристите вероятно ще заложат на резервации на ски ваканция в последния момент.

Хотелите на „Пампорово“ АД ще отворят врати около 2-3 декември за резервирани корпоративни мероприятия. Възможностите за конферентен туризъм, основно на базата на конгресния център в хотел „Перелик“, "удължават крилата" на активния туристически сезон в планинския курорт. Началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия, ако температурите паднат достатъчно, е възможно ски зоната да заработи още в началото на декември. Около 80 процента от пистите в Пампорово са осигурени с оръдия за изкуствен сняг. 

Какви промени ще има при лифт картите и хотелските услуги в курорта, дружеството ще обяви в края на ноември.

За момента не се предвиждат ценови промени в Банско и „Кулиното“

Промяна в цените през този зимен сезон в Банско за момента не се предвижда, но това ще стане ясно в началото на декември, тъй като ситуацията е динамична, а зависим изцяло от цените на горивата и енергоносителите, коментира на БТА маркетинг директорът на концесионера на ски зоната „ЮЛЕН“ АД Иван Обрейков. 

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете, закупени в периода до 10 декември. Сезонната карта за възрастни е 1500 лева, за студенти/ученици от 13 до 19 години и пенсионери до 75 години цената е 1400 лева, за деца от 7 до 12 години е 700, а за деца до седем години и пенсионери от 76 години е 100 лева. След 10 декември е възможна актуализация на цените на сезонните карти, в зависимост от икономическата обстановка в страната и региона, посочват от ски зоната и допълват, че от години ски курортът не е променял стойността на сезонните карти, въпреки растящите цени на енергоизточниците. 

Лифтовете са в готовност, през лятото е направена профилактика. Обявената дата за официално откриване на сезона е 17 декември. При наличие на сняг, курортът ще отвори и преди тази дата с параметрите на нисък сезон като цени. Изминалият сезон за ски курорта е бил силен, надеждите са, че и сезон 2022/2023 ще е с много любители на ските. 

Промяна в цените за момента в поддържания от общината ски център „Кулиното“ край Разлог не се предвижда, каза за БТА зам.-кметът на община Разлог Иван Гюров. През изминалата година дневната карта за възрастни е била на цена 12 лева, а за деца – 8 лева. Направена е профилактика на съоръженията, посочи Гюров. Поради проблем със снегоутъпкващите машини Общинският съвет е гласувал отпускане на 80 хиляди лева за закупуване на машина, която е по-висока клас и ще подготвя по-добре пистите за каране. През изминалия зимен сезон двете писти – голямата с дължина около 900 метра и детската, която е около 300 метра, са посетени от около 6000 души. Основно това са жители на общината, както и туристи, отседнали в района на Разлог. През последните две години са провеждани и ски училища на територията на „Кулиното“.

Ски пистите на територията на курорта Семково край Белица ще работят при наличие на сняг, пистите са над четири километра, но няма машини за сняг, каза за БТА Кирчо Кирчев, който отговаря за базата на Техническия университет в курорта. Съоръженията на територията на курорта са в изправност, направена е профилактика. 

Повече резервации за предстоящия сезон отчитат в един от най-големите хотели в Боровец 

Има увеличение на резервациите на туристите за предстоящия зимен сезон в един от най-големите хотели в Боровец – хотел „Рила“, разказа за БТА Михаил Сяров, директор "Продажби и маркетинг" в хотела и на дружеството Bt Collection Development Services, чийто собственик е „Бороспорт“. По думите му миналият зимен сезон е бил по-добър от този през 2019 г. „За момента сме доста радостни със записванията, които имаме“, добави той.

Хотел „Рила“ е позициониран през зимния сезон най-вече на английския пазар, откъдето са и повечето туристи. От управата са много горди, че следващите по брой туристи са българите. По време на пандемията българите са били най-многобройни, следвани от туристите на страни, които имат възможност да стигнат с кола до Боровец - Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Косово, Гърция.

Има увеличение в цените на нощувките през този сезон, което според Сяров е предизвикано от инфлацията. По думите му на крайния клиент не се отразява цялото повишение, а е намален маржът на печалбата, с цел да останат лоялните гости, а новите клиенти да станат постоянни. „Ако трябваше реално да вдигнем цените, трябваше да го направим с 30 процента“, коментира Сяров. Той посочи, че сега има увеличение на цените от 10-15 процента, което стига и до 20 на сто.

Цените на картите за лифтовите съоръжения за новия сезон ще станат известни към декември. „Все още е рано да се каже“, отбеляза Сяров. По думите му, ако продължат енергийните помощи от държавата и през следващата година, увеличението би следвало да е минимално.

Писти с различна дължина и трудност има в Паничище, близо е най-горещият минерален извор на Балканите

Курортен комплекс Паничище разполага с няколко ски писти. Най-дългата е "Рилски езера" - около три километра, разполага и с лифт, който може да превози 960 души на час. Предлага ски екипировка под наем, както и обучение от квалифицирани инструктори, установи проверка на БТА. Предимно за начинаещи е малката писта "Магнолия". До хижа "Пионерска" има писта за шейни с дължина 1130 м. Писта "Бекяра" е с дължина от 470 метра и капацитет до 280 души на час. Писта "Аждера" е дълга 400 метра и е с капацитет 250 души на час, като разполага и с влек за деца. Към момента на територията на общината има над 100 обекта за нощувки, повечето къщи за гости и малки семейни хотели, а по-големите места за настаняване са основно в Паничище. Освен различните писти, курортът е предпочитано място за отдих и заради близостта със Сапарева баня, където е най-горещият минерален извор на Балканите, както и със Седемте рилски езера.

От 1 октомври влезе в сила зимно работно време на лифта до Седемте рилски езера. Въжената линия работи всеки ден от 9.00 до 16.30 часа, цената на еднопосочния билет е 15.00 лева, на двупосочния - 25.00 лева, като има лека корекция в цената, в сравнение с миналия сезон. Деца до пет години се качват на лифта безплатно, а намаление ползват деца, пенсионери и инвалиди. 

Корекция в цените вероятно ще има и за картите за ски-пистите. През миналата година полудневна карта струваше 25.00 лева, еднодневната - 35.00 лева, двудневната беше с цена от 60.00 лева, а тридневната - 90.00 лева.

Цените в обновената хижа "Рилски езера" в момента са между 80 лева за двойна стандартна стая, с обща баня и тоалетна и 200 лева за премиум апартамент. Цената в общите спални помещения е 30,00 лева на човек.

Писта за напреднали и гледка към връх Руен предлага ски център "Осогово"

Достъпни са цените засега и в ски център "Осогово", който се намира на 18 километра от Кюстендил, той ще очаква клиенти за новия сезон с обработени писти и достъпни ски карти, обясни за БТА собственикът на ски центъра Явор Спиридонов. Цената за ползване на всички съоръжения за един ден от възрастни през миналия сезон беше 40 лева, а ски картата за деца - 30 лева. В Ски център "Осогово" се предлагат и възможности за индивидуално и групово обучение по ски и сноуборд, както и наем на ски екипировка. 

Ски писта "Осогово" е с висока степен на трудност, дължина 910 метра и широчина 45 метра, а горната й част се открива гледка към връх Руен (2251 м) - най-високият в Осоговската планина. Оборудвана е със система за изкуствен сняг, обработва се ежедневно със снегоутъпкваща техника и е осветена за нощно каране. 

В съседство се намира т.нар. "шейнарска писта", дълга 1300 метра, тя е с по-малък наклон, което я прави подходяща и за по-неопитни скиори. Ски писта "Людмил Янков" носи името на кюстендилския алпинист, музикант, поет и автомобилен състезател, участник в експедициите "Лхоце'81", "Еверест'84" и др. в Алпите, Памир и Хималаите. Пистата е с дължина 382 метра и широчина 35 метра. На пистите през сезона работят три влека, тип "паничка". 

Основните клиенти на зимната зона са гости от България, Македония и Гърция. Край зоната има няколко места за настаняване. Все още не са обявени цени за предстоящия сезон.

Две алпийски писти и безплатна пързалка за най-малките има в „Беклемето“

Планинският курорт Беклемето в Национален парк “Централен Балкан” разполага с две алпийски писти с влекове (1,2 км), детска писта с влек, писта за ски-бягане, ски гардероби и училище с квалифицирани учители, каза за БТА Цветомир Таслаков от ски центъра. Ски пистите се обработват с естествен и технологичен сняг и в зависимост от времето се пускат в края на декември - началото на януари.

Миналата година имаше увеличение на цените, очаква си и тази да бъдат повишени, но все още не е решено с колко. Дневните карти за влек миналогодишния сезон бяха 35 лева за възрастни и 25 лева за пенсионери и деца, като се предлагат и полудневни. Ски оборудването на ден за възрастни беше 25 лева, а за деца до 14 години - 20 лева, като се правят отстъпки при наемане за повече дни. Ски екипировката по-висок клас струваше 30 лева, наемане на сноуборд - също 30 лева. Училището разполага с петима лицензирани учители. Индивидуалното обучение беше 50 лева за час, а при груповото цените варират според броя на учениците.

Безплатна обаче е пързалката за най-малките в курортния комплекс, по която могат да се спускат с шейни, найлони и всякакви зимни приспособления.

В непосредствена близост до пистите се намира семеен хотел „Сима“, който разполага 45 места леглова база. Цените за нощувка варират от 120 до 240 лева в зависимост дали клиентът избира стая, апартамент или мезонет. Повишението в сравнение с миналата година е около 30 лева, каза за БТА управителят на хотела Християна Малкиева. По думите й вече има резервации и за новогодишните празници.

Ски център „Каранашеви“ край Котел привлича туристи от Източна България 

Подготовката на съоръженията в ски център „Каранашеви“ край Котел ще започне в началото на декември, каза за БТА собственикът Димитър Каранашев. Пистата се намира в местност „Трите вятъра“ на четири километра от града, като е предпочитана от туристи от Източна България. По думите на Каранашев, клиентите им най-често идват в почивните дни и през ваканциите, и са предимно от Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Русе.

Ски центърът разполага с малка писта с минимален наклон, където инструктор помага в първите стъпки на начинаещите. Мястото е подходящо и за малки деца с шейни. На второ ниво е пистата за начинаещи с дължина 250 метра. Третото ниво има стръмен склон с 30-градусов наклон и дължина 150 метра и е територия за по-напреднали. В стандартните категоризации тази писта е от клас червен, предпоследен в класификатора.

Качването на високите писти се обезпечава със ски влекове. Има и две оръдия за сняг. На място е организиран ски гардероб, където под наем може да се вземат за ползване ски оборудване и шейни. Цената на ски оборудването през миналата година беше 15 лева дневно, същата е цената и на ски влека, каза Димитър Каранашев. По думите му през новия сезон вероятно ще бъде повишена цената на съоръженията, с оглед разхода за електричество. В момента се подготвят помещения за туристическа спалня.

Писта „Пършевица“ във Врачанския балкан е предпочитана от по-големите кандидат-скиори

Стопаните на единствената ски писта във Врачанския балкан – „Пършевица“ вече се подготвят за зимния сезон. Проверява се техническото състояние на ски влековете и на машините за обработка на снега, правят се необходимите текущи ремонти, обясни за БТА Васил Милчев, който стопанисва както пистата, така и едноименната туристическа хижа. Пистата е дълга 1000 метра, има и две детски писти в близост - по 100 метра. Ски съоръженията работят, когато в планината падна достатъчно сняг или от три до пет месеца през годината, защото не разполагат с оръдие за изкуствен сняг. 

Досега възрастните скиори можеха да се спускат по „Пършевица“ срещу 25 лева на ден и да ползват гардероб срещу 10 лева, а децата караха ски за 10 лева и ползваха гардероб срещу пет лева дневно. Васил Милчев обясни, че вероятно цените ще се повишат през новия зимен сезон заради непрекъснато увеличаващите се цени на електроенергията, но това трябва да стане много внимателно, защото може да откаже любителите на зимните спортове да се качат в планината.

Пистата във Врачанския балкан е много популярна сред жителите в областта и близките населени места от съседни области. Предпочитана е от тези, които, независимо от възрастта, са решили да се научат да карат ски. Най-близкото място за настаняване до ски пистата е хижа „Пършевица“, която разполага с 40 легла, просторна столова и кухня. Цената за настаняване е 15 лева и хижата е отворена целогодишно за туристите. За по-взискателните към нощувките хотели има край пещера „Леденика“, а тези, за които ежедневното пътуване до ски удоволствията не е проблем, могат да отседнат и в град Враца, който е на 20-ина километра от писта „Пършевица“. Къщи за гости има и в селата, граничещи с Врачанския балкан – Згориград, Паволче и Челопек.

За пловдивската ски зона „Родопи“ е характерен еднодневният туризъм 

През зимния сезон 2022/2023 г. в ски зона "Родопи" в Пловдивска област ще работят ски пистите „Хижа Здравец" - голяма и малка, "Копривките" - ски училище с плац за начинаещи и пистата на еко хотел "Здравец". Това каза за БТА Димитър Николов председател на ски клуб „Копривките". Курортът е на 20-ина минути път с кола от областния град, предлага писти с различна дължина и денивелация, което ги прави подходящи както за начинаещи, така и за по-напреднали скиори. 

Плацът за начинаещи скиори на "Копривките" има голяма ширина, а пистата е с дължина 400 метра. По-напредналите скиори могат да използват пистите на хижа "Здравец" като голямата е с дължина 1200 метра, а малката - 300 метра. Пистата при еко хотела е със средна трудност и дължина 300 метра. Пистите разполагат със система за технически сняг, но заради цената на тока, все още не е ясно дали ще се използва, уточни Николов. По думите му цените са по-социално насочени, в сравнение с големите курорти. Има и обособени места за шейни, найлони и други приспособления за пързаляне.

За района е характерен еднодневният туризъм. Въпреки това, посетителите имат възможност да се настанят в къщи под наем, еко хотел "Здравец", хотел "Копривки", базата на КЦМ, хотел "Форест вию", който ще бъде открит официално тази година, след като частници закупиха и преустроиха почивната база на Стъкларския завод. Община Куклен, на чиято територия се намира курортът, е направила предсезонна подготовка на пътищата - всички отводнителни канавки са почистени, предстои аварийно запълване на дупки, разширява се паркингът за туристите, разказа още Николов.

Лечение, СПА и ски на връх Бузлуджа могат да се съчетаят в Павел баня

Павел баня е целогодишен курорт, който привлича гости с лековитата си минерална вода. Той е балнеоложка и туристическа дестинация, в която има множество къщи за гости, както и хотели от висок клас, предлагащи пълна гама от СПА процедури, каза за БТА кметът на общината Иса Бесоолу. Според него курортът е в готовност за започване на зимния туристически сезон и не се наблюдава отлив на туристи. Засега цените спрямо миналата година се запазват, което не се отразява на обслужването, коментира Бесоолу. По думите му има увеличение на заявената леглова база спрямо месец октомври м.г. 

Павел баня предлага различни възможности за туризъм през зимата – наблизо се намират ски пистите на връх Бузлуджа и язовир Копринка, а целогодишно работят както културните институти, така и заведенията в града и околностите. В града идват български и чуждестранни туристи, които искат да съчетаят почивката с лечение. Курортът е профилиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, болести на периферната нервна система, следоперативни манипулации, гинекологични заболявания и други, а минералната вода е една от най-богатите на флуор в Европа, като в същото време има слаба радиоактивност, което означава, че не е опасна, посочи още Иса Бесоолу.

Гледката на паметника на връх Бузлуджа създава интересна атмосфера за ски туризъм. На северната страна на върха се намира ски зона от две малки писти, а надморската височина е около 1400 метра. Локацията работи ежедневно при наличие на достатъчно сняг и разполага със снегоутъпкваща машина, има и ски учители. Около паметника има две хижи и един хотел, но в региона има различни възможности за настаняване.

/РЗ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:10 на 09.06.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация