site.btaНивото на Дунав при Лом се покачва леко, подпочвени води избиват през канализацията

BOBSTH 09:58:30 11-04-2013
RM0959BO.015
Лом - Дунав - ниво - покачване

Нивото на Дунав при Лом се покачва леко, подпочвени води избиват
през канализацията


Лом, 11 април /Цветомир Цветков, БТА/
Нивото на Дунав при Лом се е покачило с два сантиметра за
последното денонощие и остава високо - 784 сантиметра над
морското равнище, съобщиха от община Лом.
Местната администрация е в готовност за действие в случай на
следващо покачване нивото на реката. Въведена е втора степен на
опасност "денонощно наблюдение". Екипи от общината и фирма
"Напоителни системи" обхождат постоянно дигите и следят за
разкъсвания на целостта им. Засега защитните съоръжения издържат
и няма заливане на инфраструктура и обработваеми земи, обявиха
от общинската администрация.
Високото ниво на Дунав, което се задържа такова вече две
седмици, доведе по покачване нивата на подпочвените води. В
момента през канализацията и шахтите водата се връща обратно към
ниски части от Лом. Заблатени са части от Дунавския парк в
града, които се намират зад построената през миналата година
защитна стена. Терени около брега, ползвани от пристанището,
също са във вода. Няма заливане на складове и на кейове и
работата в пристанището върви нормално, увери директорът му
Константин Костадинов.
Ако Дунав се покачи с още 16 сантиметра, ще бъде залят един от
кейовете на пристанището в Лом, а ако реката премине 840
сантиметра - водата ще премине над защитната стена. Засега няма
прогнози за следващо рязко покачване на нивото й. Общинският
кризисен щаб ще бъде свикан при ниво от 820 сантиметра, уточниха
от местната администрация.
Най-високото ниво в историята на измерванията в българския
участък на реката бе отчетено в Лом на 23 април 2006 година -
979 сантиметра. Тогава бяха залети части от крайречните
квартали, но благодарение на изградените временни защитни диги
водата не заля централната част на Лом.


/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:58 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация