site.btaЕколог от Швейцария стана почетен гражданин на Добрич

BOBSTH 12:39:00 25-09-2013
NZ1238BO.027
Добрич - швейцарски еколог - почетен гражданин

Еколог от Швейцария
стана почетен гражданин
на Добрич


Добрич, 25 септември /Юлияна Христова, БТА/
Екологът и дарител от Швейцария Барбара Геринг е новият
почетен гражданин на Добрич. Тя получи отличието на празника на
града на тържествено заседание на Общинския съвет за подкрепата
й в изграждането на Центъра за защита на природата и животните.
Барбара Геринг, която е дългогодишен регионален мениджър на
Световния фонд за дивата природа в Шафхаузен, подема каузата за
строителството на нов зоопарк в Добрич през 1996 година. Тогава
в швейцарските медии е публикувана снимка на Ройтерс за
гладуващото малко кенгуру в старата зоологическа градина в
Добрич и тази история докосва сърцето й.
Екологът привлича в инициативата си професор д-р Евалд
Изенбюгел от университета в Цюрих, който става автор на идейния
проект за изграждането на новия център. На призива й откликва и
д-р Долф Бурки - председател на Швейцарското дружество за защита
на животните, приел като лична кауза грижата за обитателите на
добричкия зоопарк.
За изминалите години на партньорство сдружението "Про Зоо
Добрич" е инвестирало в центъра повече от половин милион лева.
От Швейцария са дарени най-ценните животни, с потомството на
които добричкият зоопарк е вписан в Червената книга на
защитените видове и в Международната племенна книга - фамилията
коне на Пржевалски, двойки бизони и еноти, специални породи
лама, алпаки, пауни. Центърът, който днес отбелязва десет години
от своето откриване, е сред най-атрактивните туристически
обекти в региона. Около 120 животни от 30 вида обитават зеления
парк, който се шири върху площ от 160 декара.
"Мнозина ме питат защо съм се ангажирала с това начинание.
Защото е изключително преживяване да видиш децата да галят
животните и да им се радват", каза Барбара Геринг при
получаването на отличието.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:34 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация