site.btaПодписка в подкрепа на канонизацията на избитите през 1877 година хиляди старозагорци получи кметът на Стара Загора Живко Тодоров

BOBSTH 11:11:00 05-10-2013
NZ1110BO.010
Стара Загора - община

Подписка в подкрепа на канонизацията на избитите през 1877
година хиляди старозагорци получи кметът на Стара Загора Живко
Тодоров


Стара Загора, 5 октомври /Румяна Лечева, БТА/
Подписка в подкрепа на процеса за канонизацията на избитите
през 1877 година хиляди старозагорци получи днес кметът на Стара
Загора Живко Тодоров, който е почетен председател на
Инициативен комитет за канонизацията им.
Подписите на над 20 000 души му бяха връчени от Румен Ралчев
- велик приор на рицарите-тамплиери у нас, и от общинския
съветник от ГЕРБ Маноил Манев - командер на Старозагорската
командерия на рицарите-тамплиери. Орденът осъществява
благотворителни акции в града вече пета година.
"Работим за белите петна в историята на България, които ни
дават повод за гордост и възпитание на поколението. За година и
половина сме открили 190 българи-светци", заяви Ралчев.
На заседание през март 2012 г. Общинският съвет в Стара
Загора гласува с пълно единодушие Декларация в подкрепа на
предложението за канонизация, внесено от общинските съветници
Гергана Микова и Пламен Йорданов. При получаване на подписката,
кметът Живко Тодоров заяви, че историята не трябва да се
подменя. По думите му, историческите факти са важни, затова
канонизацията трябва да бъде записана в учебниците по история. В
предложението на общинските съветници е записано: "След тежките
боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година
градът е превзет от турската войска, опожарен и сринат до
основи, а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли
продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане
- най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на
почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме
искането за тяхната канонизация."

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:22 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация