site.btaВъпреки топлото време стопанитев Северна България да не бързатсъс сеитбата на слънчогледа, съветва селекционер

BOBSTH 10:39:00 24-03-2014
MM1038BO.007
Генерал Тошево - научен институт - слънчоглед

Въпреки топлото време стопаните
в Северна България да не бързат
със сеитбата на слънчогледа, съветва селекционер


Генерал Тошево, 24 март /Юлияна Христова, БТА/
Въпреки топлото време стопаните в Северна България да не
бързат със сеитбата на слънчогледа, съветват от Добруджанския
земеделски институт. Почвата все още е студена и докато
температурата в чернозема не се задържи 10-12 градуса над нулата
поне за седмица, семената не могат да се "събудят", коментира
за БТА главен асистент д-р Галин Георгиев.
По думите на селекционера най-благоприятното време за
сеитбената кампания е след 15 април. В Добричкия регион, който е
сред най-големите производители на маслодайно семе в страната,
площите със слънчоглед обичайно достигат 800 000-900 000 декара.

Мълвата за сухо лято сред земеделските производители кара
някои да избързват със сеитбата на пролетните култури, за да
"хванат" влагата, добави селекционерът. Той поясни, че
институтът не разполага с толкова дългосрочна прогноза и въпреки
традиционните опасения за засушаване всяка година се оказва
нормална.
За първи път тази пролет поради изискване на чуждестранните
партньори за разнообразие институтът ще предложи толкова много
слънчогледови хибриди - "Сан Лука", "Марица", "Яна", "Алпин",
"Велека", "Вокил", "Валин", както и сорта "Фаворит", който е за
директна консумация, каза Георгиев. По думите му от т. нар.
родителски линии, които институтът осигурява, производство на
български семена слънчоглед ще има в Румъния, Украйна, Молдова,
Русия. Най-новите хибриди - "Велека", "Вокил", "Валин", които са
подходящи за производството на масло, дават с 5 до 15 на сто
по-високи добиви от старите хибриди, и не се "боят" от болести,
посочи селекционерът.

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:31 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация