site.btaС фестивал на баницата Разлог се утвърждава като "най-вкусната" дестинация за туризъм

BOBSTH 14:06:00 02-05-2014
NZ1405BO.036
Разлог - фестивал на баницата

С фестивал на баницата Разлог се
утвърждава като
"най-вкусната" дестинация за туризъм


Разлог, 2 май /Емил Михайлов, БТА/
Разлог възхвали днес вкуса на баницата с еднодневен фестивал.
Атрактивното събитие събра стотици жители и гости на планински
град - почитатели на традиционното българско ястие, на площад
"Преображение" през втория от поредицата почивни дни между 1 май
и Гергьовден.
Фестивалът на баницата в Разлог се осъществява за първи път, а
идеята, както поясниха за БТА организаторите от туристическия
информационен център "Дестинация Разлог", е да го превърнат в
традиция и чрез подобни събития да утвърждават Разлог като
"най-вкусната" дестинация за туризъм. Проявата се осъществява в
изпълнение на проекта "Разгледай, чуй и опитай Разлог!",
финансиран чрез Програмата за развитие на селските райони.
Над 150 баници от 15 повече и по-малко познати традиционни за
Разложкия край видове от солените и сладки изкушения показаха
местни производители и майсторки с дългогодишен стаж в
приготвянето им от цялата община. Демонстрация "на живо" на
замесването на тестото и разточването на корите направиха на
откритата сцена пред многобройната публика Надка Кротева от
Горно Драглище, Иванка Максимова, асистирана от 7-годишната
Виктория Тренчева от Разлог, жени от Долно Драглище, Годлево и
други селища.
По време на вкусния празник бяха разкрити тънкости и тайни и
представени уникални рецепти, предавани от баби и майки на
дъщери и внучки. Всеки посетител на фестивала имаше възможност
да опита баница с локум и ябълка, баница със сирене, яйце и
масло, баница с локум, орехи и какао, баница с булгур, баница с
праз, ялова баница, баница с крем и с шоколад, тиквеници и още
много други вкусотии.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:18 на 05.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация