site.btaПартньори от България и Македония обменят опит и добри практики във винопроизводството по европейски проект

BOBSTH 12:06:30 13-05-2014
MM1205BO.008
Благоевград - българско-македонски проект - винопроизводство

Партньори от България и Македония
обменят опит и добри практики
във винопроизводството по европейски проект


Благоевград, 13 май /Емил Михайлов, БТА/
Сдружение "Евроинтегра" - клон Кресна - Сандански,
представи днес в Благоевград резултатите от изпълнението на
проекта "Обмен на опит и добри практики във винопроизводството -
принос за по-добро трансгранично икономическо развитие". Той се
изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество
България-Македония 2007-2013 г. от сдружението в партньорство
със Съюза на енолозите в България - клон Благоевград, и
Сдружение "Спектър" в гр. Крива паланка /Република Македония/.
Свършеното за една година по проекта цели да допринесе за
по-доброто икономическо развитие на българо-македонския
трансграничен регион чрез повишаване на качеството и
популяризиране на трансграничната винена продукция, както на
национално, така и на европейско ниво, коментира Борислава
Авджиева от сдружение "Евроинтегра". Проектът е насочен именно
към тази индустрия поради големия брой винопроизводители и
винолюбители в този регион.
Като един от най-важните резултати Авджиева посочи
създаването на Сдружение на енолозите на Република Македония. За
по-добрия обмен на информация между българските и македонските
енолози и за запознаване с европейските наредби са допринесли и
организираните обучения в гр.Виница и в гр.Сандански.
Участниците от двете страни са били запознати с най-новите и
модерни методи във винопроизводството и европейските практики и
стратегии в този бранш. Друг важен акцент е запознаването им със
законодателството и регламентите в лозаро-винарския сектор на
Европейския съюз, с европейските правила за управление на
винения пазар.

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:17 на 05.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация