site.btaОколо два тона печурка и кладница произвежда средно на ден гъбозаводът в русенското село Красен

BOBSTH 16:53:00 23-05-2014
MM1651BO.028
село Красен, Русенско - гъбозавод - производство

Около два тона печурка и кладница
произвежда средно на ден гъбозаводът в
русенското село Красен


село Красен, Русенско, 23 май /Мартин Пенев, БТА/
Около два тона печурка и кладница произвежда средно
на ден един от най-големите гъбозаводи в България, който се
намира в русенското село Красен. Това съобщи директорът на
предприятието Светослав Стоянов.
Той обясни, че от август миналата година гъбозаводът
произвежда повече кралска кафява печурка и кладница, която
навлиза много бързо на местния пазар и е голям хит.
Според него причината е, че има голям внос на бяла
печурка от Полша, която е на много ниска цена, въпреки че вкусът
й е по-лош от българската.
"Цената й е от 20 до 30 процента по-ниска от нашата",
обясни Стоянов и допълни, че в Полша производството на гъби е
субсидирано от държавата.
Директорът на гъбозавода каза още, че сред видовете
кладница се отглеждат розово фламинго, тамоджи и сива кладница.

Освен за вътрешния пазар гъбозаводът изнася продукция
за Гърция и за Румъния, където се търси много печурка и
кладница.
Гъбозаводът произвежда и други видове гъби - шийтаке,
пом-пом, която е бяла гъба, наподобяваща топка, както и рейши и
намеко. Част от тези видове гъби се използват и за лечение на
пациенти, които са претърпели химиотерапия заради онкологично
заболяване.
Гъбозаводът ще прави опити да отглежда и бразилски
бадем.
"Този вид гъба вирее в джунглата и е установено, че
хората, които живеят в района, в който расте, никога не са
боледували от рак, тъй като тя има много полезни свойства",
обясни Стоянов.
Директорът на гъбозавода заяви, че в предприятието
има недостиг на работници. В момента в него работят 60 души,
като в зависимост от сезона има нужда от още 20 служители, но
такива трудно се намират.


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:18 на 06.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация