site.btaЕколог и агроеколог са най-новите професии в гимназиалното образование в Добричка област

BOBSTH 12:02:01 12-06-2014
NZ1201BO.010
Добрич - Ден на професиите - гимназии

Еколог и агроеколог са
най-новите професии
в гимназиалното образование в Добричка област


Добрич, 12 юни /Юлияна Христова, БТА/
Еколог и агроеколог са най-новите професии в системата на
професионалното образование в Добричка област, по които
учениците ще бъдат обучавани през учебната 2014-2015 година,
съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието
Дариела Вълканкина. Организираният за първи път Ден на
професиите събра на площад "Свобода" в Добрич преподаватели и
ученици от единайсет професионални гимназии.
Повече от 50 специалности в професионалното образование в
региона дават шанс на младите хора да попаднат на работа, която
ще обичат. В средата на юни се очаква да завършат около 1700
седмокласници и 800 осмокласници, част от които ще бъдат
изправени пред професионален избор, посочиха от инспектората.
Най-много са професионалните направления в приоритетните отрасли
за региона - туризъм и селско стопанство.
В новата професия еколог, която се открива в
професионалната гимназия по ветеринарна медицина, ще бъдат
подготвяни кадри за екологичен контрол, каза директорът на
училището Светла Тодорова. По думите й с изграждането на новото
регионално депо за битови отпадъци ще се открият добри
перспективи за реализация. В Деня на професиите гимназията
предлага от своята учебна ферма мляко, колбаси и мед.
На изложението ученици от професионалната гимназия по
туризъм демонстрират карвинг с "букет" от зеленчуци.
Единайсетокласниците, които се обучават за готвачи, бармани,
сервитьори, хотелиери, от началото на юли започват учебна
практика в курорта "Албена". На щанда на професионалната
гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост учениците
предлагат на посетители на изложението да ги подстрижат или да
им направят маникюр.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:47 на 12.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация