site.btaПазители на традициите от 4 държави участват в Средновековния панаир над Асеновград

BOBSTH 15:44:30 21-06-2014
MH1544BO.009
Асеновград - Средновековен панаир

Пазители на традициите
от 4 държави участват в
Средновековния панаир над Асеновград


Асеновград, 21 юни /Екатерина Терзиева, БТА/
Рицари, кумани, майстори на древни монети, хартия, сапун и
медовина участват в третия Средновековен панаир, който се
провежда в местността "Свети Трифон" над Асеновград. Пазителите
на традициите са от четири държави - България, Сърбия, Молдова и
Англия. Събитието се организира от община Асеновград и местния
Исторически музей и продължава до неделя.
Участниците са облечени в автентични одежди и пресъздават
ежедневието, бита, занаятите, снаряжението и въоръжението на
средновековните люде по нашите земи в периода на Второто
Българско царство. По време на панаира всеки посетител може да
види занаяти и техники от преди стотици години. Сред
атракциите, на фона на средновековна музика, са автентични
реконструкции на снаряжение, въоръжение и дрехи, иконопис,
монетосечене, ковачница, средновековен начин за направа на
хартия, леене на свещи, тъкане, везмо, изработка на гребла и
дървени лъжици, плетене на ризница, дърворезба, кожарство,
изработка на кукли, стрелба с лък.
"Създадохме нашето Дружество за възстановяване на традициите и
съхраняване на историята преди десетина години. С помощта на
експерименталната археология - по артефакти, снимки, описания в
различни източници, възстановяваме древни занаяти", каза за БТА
един от участниците в панаира Петър Стефанов. Той практикува
старинното умение за сечене на монети.
Сред най-големите атракции на Средновековния панаир са
рицарските битки и батални сцени. Всеки един от посетителите
може да се включи в стрелбата с лък, мятане на копие или конна
езда. А за градуса на настроението допринасят и майсторите на
медовина - вкусната напитка на прабългарите, приготвяна от мед и
вода.

/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:21 на 08.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация