site.btaС богата музикална, танцова и кулинарна програма в Орешак бе открито 22-рото издание на Българския фестивал на сливата

BOBSTH 14:39:00 20-09-2014
MM1438BO.067
Троян - фестивал на сливата

С богата музикална, танцова и кулинарна
програма в Орешак бе открито 22-рото издание
на Българския фестивал на сливата


Троян, 20 септември /Даниела Балабанова, БТА/
С богата музикална, танцова и кулинарна програма в Орешак бе
открито 22-рото издание на Българския фестивал на сливата.
Началото на празника в Националното изложение на художествените
занаяти и изкуствата даде директорът му Иван Чакъров. Той
припомни, че вареното на троянската сливова ракия е традиция от
преди сто години, зародила се зад стените на Троянския манастир.
"Българският фестивал на сливата е една от емблемите на Троян и
се утвърди като едно от най-големите културни събития в сърцето
на Балкана. Желанието ни е да предадем автентична атмосфера на
празника и всички вие да усетите духа на местните традиции",
заяви пред присъстващите в Изложението Чакъров.
Кметът на община Троян Донка Михайлова разказа, че преди повече
от сто години от Троянския манастир няколко монаха са тръгнали
към Европа, за да представят троянската ракия и са се върнали с
почетна грамота, която все още се пази в манастира.
Своето пожелание за благодат, радост и мир отправи и игуменът
на манастира епископ Сионий.
Демонстрации на занаяти, дегустации на традиционни за Троянския
край ястия, богата музикална и културна програма и казан с
ракия очакват гостите на фестивала не само в Изложението, но и в
централната част на Троян.
Там тази сутрин казанът с ракия бе запален от Дико Трифонов,
син на миналогодишния победител в конкурса за най-добро сливово
насаждение Григор Грозев. Идеята е да има приемственост. По
думите на Трифонов за добрата троянска сливова ракия е
необходимо да бъде направена от троянски сини сливи и да е
около 43 - 44 градуса.
Станка Иванкина разкри тайната вкусното сладко от сливи. След
като сливите се нарежат на половина, се изкисват една нощ във
варено мляко. То се прави с три шепи вар, след което се прецежда
и в него се пускат сливите. Сутринта те се измиват и се варят в
подсладена вода. Сладкото е готово, когато в чаша вода капка от
него не са разтваря. Прибавя му се и лимонтузу, канела и
индрише.
Празникът в Троян и Орешак продължава и утре.
/ДБ/

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:17 на 12.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация