site.btaВ Добричкия регион младата пшеница е добре закалена в очакване да натрупа сняг

BOBSTH 11:46:30 28-11-2014
MM1146BO.016
Генерал Тошево - научен институт - пшеница

В Добричкия регион
младата пшеница е добре закалена
в очакване да натрупа сняг


Генерал Тошево, 28 ноември /Юлияна Христова, БТА/
Младите пшеничени посеви в Добричкия регион са добре
закалени и се развиват при благоприятни условия в очакване да
натрупа първият сняг, коментира за БТА доцент д-р Галина Михова,
завеждаща секция "Селекция на зърнено-житните култури" в
Добруджанския земеделски институт. В Добричка област, която е
най-големият производител на хлебно зърно в страната, масивите с
пшеница тази есен достигат 1 199 400 декара. Селекционерът
добави, че по-голяма част от младите посеви навлизат във фаза
"братене" и са добре запасени с влага.
Захлаждането на времето помага за контрола върху
разпространението на полските мишки, които тази есен се
намножават и заради неприбраната все още царевична реколта, каза
доцент Михова. По думите й зърнопроизводителите трябва да
обходят полетата и да заложат отровни примамки, за да не се
допусне полевката да прегризе стъблата на младите растения.
Дълбоката оран в масивите, освободени от пролетните култури,
също възпрепятства увеличаването на популацията на мишките.
Икономическият праг на вредност на гризачите е 2-3 колонии на
декар, посочи доцент Михова.
Зърнопроизводителите могат да компенсират незасетите площи
с пшеница с т. нар. Никулска сеитба на ечемик, ако
метеорологичните условия позволят, съветва научният работник.
През миналата стопанска година масивите с хлебната култура бяха
повече - около 1 230 000 декара, сочи сравнението. Заради
падналите дъждове в най-подходящия агрометеорологичен срок за
сеитбата стопаните не можаха да извършат добре почвените
обработки, което затрудни кампанията. Свободните полета напролет
могат да бъдат засети със слънчоглед и царевица, каза
селекционерът.

/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:32 на 15.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация