site.btaСпоред Андре Токев и Иван Манчев държавата трябва да има стратегия и да работи за развитието на кулинарията

BOBSTH 13:53:30 29-11-2014
MM1353BO.019
Русе - кулинария - стратегия

Според Андре Токев и Иван Манчев
държавата трябва да има стратегия и да работи
за развитието на кулинарията


Русе, 29 ноември /Мартин Пенев, БТА/
За да има една целенасочена правилна политика в
развитието на кулинарията, на региона, на туризма, на продукта,
на храната, която се консумира, държавата трябва да застане с
ясни цели в следващите 20 години - какво ще се прави, каква е
стратегията. Това коментираха за БТА президентът и
вицепрезидентът на Българската асоциация на професионалните
готвачи /БАПГ/ - Андре Токев и Иван Манчев.
По думите им естественият път на развитие на кулинарията
и на туризма в България е 15 процента, като това е благодарение
на инвеститорите, на бизнеса, но не и на държавата.
Двамата обясниха, че в сравнение с предишни години има
развитие в обслужването и на кухнята у нас. Обучението на добър
персонал носи добро обслужване.
Според Токев липсва основата, която е в учението,
защото хората, които завършват като готвачи в училище, трябва да
работят като готвачи. По думите му няма добре подготвени
професионални готвачи.
Манчев коментира, че относно организацията на кухнята,
може да се черпи опит от Германия.
"Наскоро бяхме с Андре Токев и в САЩ, където останахме
изненадани положително. Държавата работи за развитието на
кулинарията, на храната, на региона, на продукта, на фермерите.
Имаме модели и ние само можем да ги използваме", обясни Манчев.
Според двамата кухнята е история, свързана с историята
на една страна. В България трябва да се развият оригиналните
кухни на местно ниво.
Специалистите дадоха примери с Швейцария и със САЩ,
където местни производители правят пазари веднъж седмично, на
които излагат собствена продукция - сирена, салами, кашкавал,
зеленчуци.
"Ние говорим за лансиране на екотуризма в България, но
ние нищо не правим за него. Ние се спъваме помежду си", казват
те.
Андре Токев и Иван Манчев са специални гости на
кулинарното състезание за регионалната купа на Русе, което се
организира днес и утре от Клуба на професионалните готвачи в
града. В надпреварата участват 17 професионални готвачи, които
имат два часа, за да приготвят студено и топло предястие,
основно ястие и десерт. Във финалния кръг, който ще е утре,
готвачите трябва да се справят и с т. нар.черна кутия. В нея ще
има продукти, които няма да са известни предварително, а
участниците ще трябва да развихрят въображението и способностите
си, за да приготвят ястие с тях. Състезанието е първо по рода
си в града и е под патронажа на БАПГ.
"Този регионален форум може да помогне много на Русе.
Да се направят хубави заведения с интересни традиционни
русенски продукти. Може да се направи пазар, хората да идват на
уикенд туризъм, да разглеждат и така бизнесът да се развива",
обясни Токев.
/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:06 на 09.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация