site.btaРазвитието на пшеницата в Добричкия регион закъснява със седмица, но посевите са в много добро състояние

BOBSTH 10:34:04 14-05-2015
RM1035BO.010
Генерал Тошево - научен институт - пшеница - коментар

Развитието на пшеницата
в Добричкия регион закъснява
със седмица, но посевите са в много добро състояние


Добрич, 14 май /Юлияна Христова, БТА/
Развитието на пшеничените посеви в Добричкия регион
закъснява с около седмица спрямо обичайните срокове заради
хладната пролет, но това не е фатално и състоянието им е много
добро. Това коментира за БТА доцент д-р Галина Михова, завеждаща
"Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския
земеделски институт.
Добричка област произвежда най-много хлебно зърно в
страната като през това лято земеделските стопани трябва да
ожънат 1 199 000 декара с пшеница.
Причината за закъснението във фенологичното развитие на
пшеницата са сравнително ниските температури през март и април,
когато се възстановява вегетацията на растенията, поясни доцент
Михова. По думите й през този период е останала ниска и
радиационната температура на почвата на 2.5 сантиметра
дълбочина, където са корените на растенията. Затова посевите са
навлезли бавно във фаза "вретенене", когато се натрупва биомаса.
В средата на май пшеницата в региона тепърва изкласява.
Пшеничените посеви в областта са в много добро състояние
като почти не се срещат - за разлика от миналата година -
икономически значими болести като брашнеста мана и кафява ръжда.
Ограничено е разпространението на септория, добави
селекционерът.
Ученият не се ангажира с прогноза дали е възможно забавяне
на жътвата заради закъснението в развитието на посевите. Всичко
зависи от метеоролигчите условия, ако настъпи рязко затопляне,
зърното бързо ще се налее, каза доцент Михова. Но, ако юни се
случи дъждовен, жътвата може да започне по-късно.


/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:06 на 25.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация