site.btaПроизводители ще патентоват мурсалския чай като запазена марка, за да спрат разпространението на фалшификати

BOBSTH 15:50:30 09-06-2015
MM1550BO.020
Смолян - мурсалски чай - патент

Производители ще патентоват мурсалския чай като запазена марка,
за да спрат разпространението на
фалшификати


Смолян, 9 юни /Христина Георгиева, БТА/
Производители на култивиран мурсалски чай планират патентоване
на билката като запазена марка, за да се спре разпространението
на фалшификати, съобщиха от кметството в с.Триград. По този
начин ще се запази името на истинския мурсалски чай, коментира
кметът на Триград Цветан Славков.
Над 30 декара плантации с култивиран мурсалски чай се отглеждат
в района на Триград. Според собствениците на нивите, билката е
със същите лечебни свойства както и диворастящия чай, защото е
засадена на същата надморска височина и при близки условия.
Мурсалският чай е с най-добри качества от естествените му
находища при надморска височина над 1100 м., твърдят специалисти
по билколечение.
Искането за патентоване е предизвикано от разпространението на
пазара на чай, продаван като мурсалски, но отглеждан в други
части на страната при различни климатични условия. Според данни
на РИОСВ- Смолян, плантация с култивиран мурсалски чай има дори
в района на Балчик. Мурсалският чай ще бъде патентован по
произход, тъй като е свързан с находището в местността Мурсалица
в Родопите, обясняват производители.
Диворастящият мурсалски чай е със статут на лечебно растение
със забранителен режим, който допуска брането му само за лична
употреба, но не и за търговия, уточняват от РИОСВ. Продажбата на
пакетиран чай в магазините е от плантациите с култивиран чай от
района на Триград и Мугла. До около 15 дни се очаква да бъдат
готови за беритба стръковете с дъхавата билка в обработваните
ниви.


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:16 на 19.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация