site.btaДемонстрационен център в с. Васил Левски, Карловско, ще учи как се преработва биволското и овче мляко
BOBSTH 17:30:00 19-06-2015
RM1730BO.014
мляко - преработка - демонстрационен център
Демонстрационен център в с. Васил Левски, Карловско,
ще учи как се преработва биволското и овче
мляко
с. Васил Левски, 19 юни /Румяна Зашева, БТА/
В присъствието на посланика на Швейцария у нас Денис Кнобел
и представители на български институции, в карловското село
Васил Левски беше открит демонстрационен център за преработка на
мляко и директна продажба на млечни продукти от редки местни
породи, отглеждани в семейната ферма "Под Балкана". Центърът и
неговото оборудване е осъществено с финансовата подкрепа на
българо-швейцарска програма за сътрудничество.
В семейната ферма се произвеждат биволско кисело мляко и
сирене от породата Българска Мурра, както и овче кисело мляко и
сирене от породата Каракачанска овца, като се ползва традиционна
рецепта на производство и зреене. От март 2015 г. фермата е
регистрирана по Наредба 26 на Министерството на земеделието и
храните за директни продажби и производителите предлагат
продукцията си на новооткрития в София фермерски пазар - в кв.
"Борово", на изложения и фестивали. За целта ползват и закупена
по проекта мобилна хладилна витрина.
Това е малък проект, но изключително важен, защото в
Швейцария знаем, че малкото е красиво, каза посланик Кнобел и
изрази желанието си да купува продуктите от семейната ферма в
столицата.
Този малък проект допринася не само за повишаване на
заетостта в региона, но и за насърчаване на двустранните
отношения между България и Швейцария, каза Мариана Кордова,
директор на дирекция "Мониторинг на средствата от ЕС" към
Министерския съвет.
/РУМ/
news.modal.header
news.modal.text