site.btaКожите за гайди ставали дефицитна суровина

BOBSTH 12:38:31 17-05-2016
MH1238BO.001
Смолян - майстори на гайди

Кожите за гайди
ставали
дефицитна суровина


Смолян, 17 май /Христина Георгиева, БТА/
Все по-трудно се намират кожи за производството на каба гайди, защото намаляват отглежданите животни в Родопите, твърди ръководителят на оркестър "101 каба гайди" Костадин Илчев. Той е не само гайдар, но и един от известните майстори на каба гайди. Поръчките за родопски гайди се увеличават значително преди съборите в Гела и Рожен според Илчев, но производителите на фолклорния инструмент не успяват да отговорят на растящото търсене заради дефицитните суровини. Напоследък се появяват силиконови джура гайди, но звученето на родопската не може да се постигне със заместители и синтетични материали, категорични са гайдари от Смолян.
Гайда се изработва само от ярешка или козя кожа, обяснява Илчев. Стадата с тези животни намаляват в региона, а допълнително се отразява и разпространението на зарази през последните години. За изработването на родопските каба гайди напоследък се доставят кожи от други области на страната, допълва Христо Топчиев, майстор на гайди и изпълнител от гайдарските състави в Смолян. Сред трудно намиращите се суровини за изработването на инструмента вече са и дървените материали за гайдуница, ручило и пискуни. Най-подходящи дървета са сливата, джанката, череша, орех, акация, дрян, обяснява ръководителят на "101 каба гайди". Според него дефицитът на суровините няма да доведе до повишаване на цената на емблематичния родопски музикален инструмент. Около 300 лв. струва професионална каба гайда, а за децата гайдари трябва да се помисли за отстъпка, смята Костадин Илчев. Той е измайсторил стотици гайди, а клиентите му са не само в България, но и отвъд океана. Ученици на Илчев създадоха в САЩ "101 каба гайди Ню Йорк".
/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:21 на 05.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация