site.btaРазширението на метрото до Хладилника е открито

BOBSTH 12:49:01 20-07-2016
MH1247BO.007
София- метро - разширение -откриване

Разширението на метрото до Хладилника е открито


София, 20 юли /София Господинова, БТА/
Разширението на втория метродиаметър от метростанция "Джеймс Баучер" до станция "Витоша " в квартал Хладилника бе открито днес от министър -председателя Бойко Борисов, от кмета на София Йорданка Фандъкова и от министъра на транспорта Ивайло Московски.
На церемонията присъстваха още министрите Владислав Горанов и Вежди Рашидов, ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев, директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев, депутати и общински съветници.
Тържествена литургия отслужи Браницкият епископ Григорий.
От днес столичното метро има над 40 километра релсов път с 35 метра станции, заяви на откриването кметът Фандъкова. Нови над 20 000 души на ден ще могат да ползват най-бързият и модерен транспорт, посочи кметът. Тя каза, че се очаква да се спестят 75 000 тона вредни емисии на година, което е изключително важно в усилията за по-чиста околна среда. Фандъкова подчерта, че това е най-бързо построената отсечка до този момент, а проектът за метрото се дава за пример от Европейската комисия и е първият от новия програмен период, който получи финансиране.
Премиерът Борисов поздрави Йорданка Фандъкова и изпълнителите на новата придобивка и благодари на ЕК за помощта. Той подчерта, че цената от 21 милиона евро за километър е най-евтината в Европа, където цената на един километър достига до 100 милиона евро. Премиерът Борисов съобщи, че на 14 септември ще бъде пусната Западната дъга, която ще прави връзка със Северната скоростна тангента. Това означава, че имотите на хората в района ще станат в пъти по-скъпи, допълни той.
Разширението на Линия 2 на метрото е с дължина 1,3 километра с една метростанция и е на стойност 21 млн. евро. Началото на строителството бе дадено на 1 август 2014 година.
/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:13 на 06.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация