site.btaОвошките в районите на Русе и Силистра издържаха на студовете

BOBSTH 10:12:01 28-01-2017
MH1009BO.003
Русе - овошки - студове

Овошките в районите на Русе и Силистра издържаха на студовете


Русе, 28 януари /Мартин Пенев, БТА/
Големите студове през този месец не са успели да поразят овошките в областите Русе и Силистра. Температурите не паднаха под критичната граница от минус 19 градуса, след която плодната пъпка измръзва. Това коментира председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев.
По думите му температурите в двата региона са стигнали до минус 18 градуса, като по тази причина овощарите се надяват да няма поражения.
"Зимата дойде постепенно, не застуди рязко, което ни кара да мислим, че за момента дърветата се презимували добре, без загуби на плодна пъпка. До средата на февруари прогнозите са за хладно време, което ще ги задържи в покой и няма да има преждевременно развитие", обясни Колев.
По думите му през миналата зима температурата през декември била много висока и овошките не могли да влязат в покой. През януари температурите рязко паднали до минус 15-16 градуса, което довело до големи измръзвания при кайсията и прасковата.
"В региона от Сливо поле до Тутракан имаше градини със 100 процента поражения - нито една плодна пъпка не беше оцеляла. Много колеги претърпяха големи загуби", обясни Колев.
В Русе днес Съюзът на Дунавските овощари организира специализирано изложение в зала "Булстрад Арена". Общо 27 изложители са заявили участие - фирми, насочени към сектора овощарство. Ще бъдат представени иновации, техника и инструменти, препарати за растителна защита, торове. До обяд ще има и отчетно-изборно събрание.
В съюза членуват 300 производители - основно от областите Русе и Силистра, но има и от Разград, Шумен, Търговище и Варна. Те обработват общо около 20 000 декара с овощни насаждения.
/МХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:22 на 01.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация