site.btaПодготвя се учредяването на Съюз на овцевъдите в Европа

BOBSTH 12:49:01 13-03-2017
GI1247BO.014
Велико Търново - овцевъди - събор

Подготвя се учредяването
на Съюз на овцевъдите
в Европа


Велико Търново, 13 март /Марина Петрова, БТА/
Подготвя се учредяването на Съюз на овцевъдите в Европа, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България/НАРМОБ/. По думите му в новоучредения съюз ще участват браншови организации от 12 европейски държави. Уставът и целите му ще бъдат оповестени в рамките на предстоящия Шести национален събор на овцевъдите в България, който ще се състои между 12 и 14 май край Петропавловския манастир.
През тази година в него ще участват над 300 изложители на породисти животи, занаятчии и представители на земеделска техника.
Освен традиционния национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце", на двете открити сцени на събора ще се състои "Гергьовско надиграване", в което ще участват непрофесионални фолклорни клубове от цялата страна, посочи Караколев.
В програмата са предвидени множество изложби, демонстрации, надигравания, както и представяне на етнографски експозиции.
Фермери от България, Европа и Азия ще предлагат мляко и млечни продукти, произведени в собствени мандри, без посредник.
От НАРМОБ подготвят създаването на уебплатформа в която ще бъдат включени данни за овцевъдните ферми на европейския континент. В съвместна разработка участват овцевъдни организации от България, Великобритания, Чехия, Унгария и Грузия. Проектът е предложен за финансиране по европейската програма "Хоризонт 2020" и е на стойност 1,8 милиона евро, отбеляза Караколев.
От овцевъдната асоциация призоваха по време на пролетните празници да се купува агнешко месо директно от фермите, за да е сигурно, че месото е прясно, а не вносно. Прогнозата на бранша е, че килограм живо месо ще струва не по-малко от 5 лева.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:08 на 04.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация