site.btaРеколтата от нови сортове фасул на Добруджанския земеделски институт ще може да се прибира с комбайни

BOBSTH 08:40:02 02-06-2017
PP0839BO.003
Добрич - Добруджански земеделски институт - фасул

Реколтата от нови сортове фасул на Добруджанския
земеделски институт ще може
да се прибира с комбайни


Добрич, 2 юни /Юлияна Христова, БТА/
Реколтата от нови сортове фасул на Добруджанския земеделски институт ще може директно да се прибира с комбайни, както най-често изискват земеделските производители. В открит ден на селекционната база, който ще се състои на 8 юни, ще бъдат представени пет сорта фасул, между които новите "Устрем" и "Блян", съобщи на БТА професор д-р Иван Киряков, ръководител на "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в института.
Селекционерите очакват в държавната сортова листа да бъде регистриран и най-новият сорт "Скития", който също ще може да се прибира механизирано. Бобът и от новите сортове увира за 50-65 минути, но ако годината се случи сушава, структурата на зърната се променя, става по-плътна и времето за сваряване се удължава, посочва ученият.
Площите с фасул в Добричкия регион през тазгодишната пролетна кампания достигнаха 9443 декара при 6991 декара през миналата стопанска година, според данни на областната дирекция "Земеделие". Интересът към фасула нараства с изплащането на субсидии за производството на протеинови култури, които обогатяват чернозема с азот, пояснява професор Киряков. По думите му обаче доста полета са засети със сортове с неизвестен произход. Трябва да се спре и безмитният внос на боб, да се вдигне изкупната цена на българския, за да се увеличат още площите. В страната трябва да се отглеждат около 300 000-350 000 декара с протеиновата култура, за да се осигурят за всеки българин по 5 килограма боб за година, колкото е здравословната норма, посочва ученият.
/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:17 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация