site.btaОколо 550 килограма е очакваният добив от новата зърнена реколта в Добричкия регион

BOBSTH 12:34:02 08-06-2017
NZ1233BO.018
Генерал Тошево - научен институт - реколта - прогноза

Около 550 килограма е очакваният добив от новата зърнена реколта в Добричкия регион


Генерал Тошево, 8 юни /Юлияна Христова, БТА/
Около 500-550 килограма ще достигне средният добив от новата зърнена реколта в Добричкия регион, съобщи професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт. Селекционната база представи на Открит ден пред учени и зърнопроизводители от страната над 40 сорта пшеница, ечемик и тритикале.
След снежната зима почвата е с добри запаси от влага и сред посевите почти няма болести. Реколтата няма да е по-лоша от миналото лято, когато беше прибрано най-много зърно в последното десетилетие, каза професор Киряков. През тази стопанска година в региона се отглеждат над 1 200 000 декара с пшеница.
Над 5 000 000 тона пшеница се очаква да бъдат прибрани в страната. В Южна България, където зърното вече се "налива", средният добив ще достигне около 400 килограма, а в Добруджа - 550-600 килограма, прогнозира професор д-р Николай Ценов, създател на редица сортове българска пшеница.
Сортове пшеница на Добруджанския земеделски институт обаче все по-рядко се сеят, посочи негативната тенденция директорът на научната база доцент д-р Илия Илиев.
Според професор Иван Киряков българската селекция заема не повече от 30 на сто от площите с пшеница в страната. Сеят се повече чужди сортове, които дават високи добиви, но нямат хлебопекарните качества на българската пшеница. Учените коментират, че балансът е нарушен заради малката разлика в изкупната цена на фуражното и хлебното зърно.
От новата реколта ще подготвим около 500-600 тона семена за есенната сеитба като ще се постараем да запазим досегашната цена 850 лева за тон, заяви директорът на института.
/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:15 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация