site.btaСушата затруднява есенната сеитба в Добричкия регион, коментира учен

BOBSTH 10:50:02 05-10-2017
PP1048BO.003
Добрич - сеитба - научен институт

Сушата затруднява есенната сеитба
в Добричкия регион,
коментира учен


Добрич, 5 октомври /Юлияна Христова, БТА/
Засушаването затруднява сеитбата на пшеницата в Добричкия регион, коментира за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт. По думите му запасите от влага са минимални и черноземът се обработва трудно. Прогнозата е в близките дни да завали, но трябва да паднат поне по 15-20 литра на квадратен метър, за да могат семената да поникнат, каза професор Киряков.
Ученият добави, че в рано засетите масиви с пшеница около средата на септември почти няма поникнали посеви заради засушаването. Според него зърнопроизводители, които отглеждат по десетина-петнайсет хиляди декара с пшеница, сеят преди оптималния срок, за да успеят в кампанията. Според професор Киряков при късно поникване на семената има опасност пшеницата да не брати.
В Добричка област през тази есен се очаква да бъдат засети около 1 200 000 декара с пшеница, колкото обичайно се отглеждат в региона, заяви завеждащият "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в земеделския институт. По думите му продължава тенденцията да се сеят повече чужди сортове от зърнената култура, макар да има известно оживление в продажбата на селектирани в института пшеници. За есенната кампания Добруджанският земеделски институт предлага 14 сорта пшеница, между които и най-новия - "Пчелина", който е в първа група по качество, "Мерилин" - с добив над 850 килограма от декар, и други, каза Иван Киряков. Той съобщи, че институтът вече е продал около 150 тона базови семена в Турция, където интересът към българските сортове пшеница расте.
/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:18 на 15.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация