site.btaКметът на Пловдив инж. Иван Тотев определи изминалата година като икономически успешна за града

BOBSTH 09:32:01 02-01-2018
AM0931BO.002
Пловдив - Иван Тотев - интервю

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев
определи изминалата година
като икономически успешна за града


Пловдив, 2 януари /Дима Шопова, БТА/
Всички показатели водят до един извод - че изминалата година е една от много успешните за бизнеса и икономиката на страната в най-новата й история. Със същата сила това важи и за Пловдив. Това каза в интервю за БТА кметът на града Иван Тотев.
В подкрепа на думите си той добави, че в града много местни компании инвестират със самочувствие и с мисъл за бъдещи вложения. Голяма част от тях имат планове да разширят, да удвоят, да модернизират производството си, уточнява Тотев и добавя, че всичко е свързано с наемане на нови хора, което пък е свързано с образованието.
В последно време именно това е една от темите на обсъждане при срещите с компаниите и заради което общината започва подготовка за въвеждане в училищата на дуалната система за образование. По думите на Иван Тотев в момента в процес на въвеждане е нова специалност в Професионалната гимназия по дървообработване, насочена към полиграфическата индустрия. И това, допълва кметът, е защото в Пловдив има най-много печатници и смята, че тази специалност има бъдеще. Транспортна фирма пък работи за разкриване на дуална паралелка в гимназията по автотранспорт заради големия глад от кадри в тази сфера.
Към настоящия момент, по данни на община Пловдив, еквивалентът на данъка, налаган при придобиване на имущество по възмезден начин, който е 2,5 на сто от прихода, е над 600 милиона лева, добавя Тотев. Той уточнява, че това са приходи от сделки, които са се случили на територията на общината до 15 декември и са за придобиване на имоти, автомобили и фирми. На тази база той определя годината като рекордна в историята на Пловдив, тъй като приходът за общината надхвърля 16 милиона лева. В общия приход, който може да стигне 650 милиона лева, кметът поясни, че не влизат големите инвестиции, които на местно ниво не могат да се отчетат. Като сравнение посочи, че през 2016 година сделките са били в размер малко над 500 хиляди лева.
На база разширяването на инвестициите и разкриването на нови работни места в Пловдив отчитаме безработица на около 3 на сто, което според експертите е санитарният минимум, каза кметът. Това е обективно най-ниското ниво, тъй като винаги има хора, които трайно не могат или не искат да работят. В различните месеци процентът е между 2,9 и 3,2 на сто, а при последните разговори с фирмите всеки бизнесмен говори за 100, 120 свободни работни места, като има работодател, който смята да удвои до 250 щата. Това, според Тотев е в унисон и със сделките в Пловдив, тъй като той е градът с най-много издадени разрешителни за строеж и с въведени сгради в експлоатация.
За съжаление обаче, Пловдив се задъхва и трябва да се работи още много, за да посрещне градът новите хора, които ще работят в икономическата зона, коментира кметът. Увеличаването на населението води до затруднения и в трафика, а за да се отпуши придвижването между отделните квартали и икономическите зони на града е наложително да се изгради още един мост на река Марица. По думите на Иван Тотев това е ключов инфраструктурен проект за общината. Той добави, че за това вече има внесен технически проект и ако всичко върви добре очаква се през май следващата година да се издаде разрешително и да започне строителството.
На второ място кметът поставя реконструкцията на Голямоконарското шосе в отсечката от бул. "България" до изхода на града. Важен за връзките между отделните райони е и подлезът под жп линията за София, който свързва улиците "Модър" и "Царевец". Очакванията са строежът да бъде започнат до средата на следващата година и така да се осигури транспортна връзка между районите "Южен" и "Западен". В момента тече конкурс за избор на проектант за изграждане на връзка между районите "Южен" и "Тракия", която по думите на Тотев ще бъде много важна, когато в края на 2018 година се затвори бул. "Христо Ботев" заради пробива под жп-линиите. В момента, припомни той, тези връзки се извършват по бул. "Христо Ботев" чрез Коматевския възел и бетонния мост.
Според Тотев Пловдив "се е възползвал" от приемането на България в Европейския съюз, от доброто натрупване на потенциал в сферата на образованието, от добрите университети и многото студенти, както и от това, че Пловдивска област е най-гъсто населеният регион в страната, откъдето също може се очаква работна сила. И на тази база съвсем естествено е бизнесът да инвестира там, където смята, че има най-добри условия, добавя кметът на града. По думите му инвестиционният процес в Пловдив се е "отпушил" през 2006-2007 г. и след приемането ни в ЕС, принос, за което има и общината, която според него "се опитва да помага с всичко възможно и гори с проблемите на всеки един инвеститор".
По отношение на пътната инфраструктура като пример Иван Тотев посочи река Сена в Париж, където има мост през 200 метра, а в Пловдив съоръженията са само три. Кметът е категоричен, че направлението север-юг е много натоварено и като крачка напред посочи изграждането на новия мост и бул. "Северен" с връзката му с Карловско шосе. През 2018 година ще започне ремонт и на "Кукленско шосе", който по думите на Тотев е задължителен заради старото осветление, тротоари и пътна настилка и там ще се работи около 2 години.

Пловдив - столица
на културата на Европа
за 2019 г.

Заради 2019 година ще трябва да развиваме културната инфраструктура на града, допълва Тотев. А това, по думите му, означава нова галерия на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон", реконструкция на бившето кино "Космос" и на галерията на ул. "Съборна" в Стария град. Не мога да кажа, че не сме притеснени, защото 2019 година е като някакъв магнит. Факт е обаче, че ангажираме цялата държава и всички мислим за култура и културната инфраструктура, допълва Тотев. Той обясни, че министърът на културата Боил Банов вече се е ангажирал с ремонта на Концертна зала, 500 000 лева от бюджета на общината са за Кукления театър, с още толкова ще го съфинансира и министерството на културата.
Дори и да не се свърши всичко до 1 януари 2019 година важен е принципът, че всички ще бъдат ангажирани да променят града, посочи кметът. Важен е и стимулът да постигнем много и това са неща, които въобще нямаше да се коментират, ако Пловдив не беше столица на културата на Европа за 2019 г. Това важи и за самото изкуство и да не забравяме, че все пак имаме още една година, припомня Иван Тотев. Като важен момент той посочва месец май 2018 година, когато ще се състои мониторингът на Европейската комисия и когато експертите ще кажат дали ще бъде присъдена премията от 1,5 милиона евро.
Сигурно за някои от обектите тази една година няма да стигне, но съм убеден, че ако не изскочи жалба за кино "Космос" реално там нещата ще се случат. До лятото на 2019 година се надявам да бъде готова галерията на "Гладстон", много преди нея и галерията на "Съборна". Ще напреднем много по проекта за Небет тепе, ще сключим договори за Източната порта, за пл. "Централен", ще започнем работа по свързването на "Одеона" с площада, който, сигурен съм, че ще бъде готов във вид, да посрещне събитията, с изключение на археологията, отбеляза Тотев.
Абсолютно реално е през 2019 година да видим отворена и Голямата базилика, защо тя да не стане и Концертна зала. Много активно се работи и за възраждането на Тютюневия град, допълва кметът. Министерството на културата и Институтът по паметници на културата отделят много време на Пловдив и през 2018 година можем да очакваме работа в зоната. В момента община Пловдив приема Общия устройствен план за цялата Централна градска част и общите правила ще влязат в него.

През последните години в Пловдив
се активира и строителството
на нови детски градини

През последните години общината делегира повече права и отговорности на районните администрации и в частта за изграждане на нови и разширяване на действащи детски градини и ясли. Този модел, по думите на кмета Тотев, се оказва успешен и като пример посочи вече действащите детски заведения "Чайка", "Мир", "Червената шапчица", "Котаракът в чизми" и "Приказка". Той уточни, че в града местата за нови детските градини не са толкова много, така че се търсят възможности и варианти за пристроявания, каквито случаи са в "Космонавт", в процедура е и детска ясла "Веселушко".
Факт е, че хората в Пловдив се увеличават, като за 2016 г. по регистрация градът се е увеличил с 1770 души, а за 2017 година кметът очаква цифрата да бъде по-голяма. Район "Южен" е един от районите с най-голяма необходимост от детски заведения и се планира през 2018 година да се изгради още една градина на празен общински терен на бул. "Ал. Стамболийски". Проектът вече е изпитан и е с физкултурен салон, плувен басейн, с много места за игра на двора, с енергоспестяващи дейности.
Кметът припомня, че това е евтина за пловдивчани услуга, за която плащат по 50 лева на месец такса и то не само като номинал, но и като процент от приходите в семейния бюджет. Той е категоричен, че тази цена ще се запази и дори се предвижда намаление на таксите за подготвителните групи, тъй като държавата поема част от разходите за обучението.

Освен инфраструктурата,
приоритет на общината през 2018 г.
е и зелената система

Разширяването на зелената система на Пловдив и подобряване качеството на въздуха продължават да бъдат от приоритетите за общината през 2018 година, увери Иван Тотев. Успоредно с голямата зелена система в район "Западен" ще се разширяват зелените площи и в "Южен". Това е и част от проекта за подобряване на качеството на въздуха в града. Има пролетни и летни месеци, през които се отчитат освен по-ниска концентрация, но и намаляване на броя на дните с превишение на фини прахови частици.
Принос за подобряване на обстановката има промяната в поддържането на пътната инфраструктура при зимни условия, където инертните материали са заместени със сол и калциев дихлорид. Подменени са метлите за ръчно метене, въведено е механизирано отстраняване на праха от улиците. Рязко се увеличават улиците, за които е въведена машинната обработка, като на първокласните улици достигна до 210 пъти. Техниката вече е с екостандарт "Евро 6" и с по-голям капацитет и ръчно поддържаната площ в декари е едва 3,8 на сто от общата площ в Пловдив.
В голямата си част паважните настилки на улиците са подменени с асфалтови, а новите тротоари дават възможност за по-качествено отнемане на праха. За подобряване на екологичната обстановка влияе и модернизирането на автобусите по линиите на масовия градски транспорт.

Милиони цветя красят Пловдив,
нови паркове и дървета обогатяват
зелената система на града

Само през 2017 г. зелената система на Пловдив е обогатена с около 1100 нови дръвчета, с което общият брой на засадените досега достигна 11 000, посочва Иван Тотев. Отделно в 6-те района се проведоха залесителни акции с фиданки, осигурени от дарители, за които се използват дръвчетата, които общинското предприятие "Градини и паркове" само отглежда в разсадника. Това са местните видове чинар, липа, ясен, явор, кедър, берберис, сребрист смърч, пирамидална туя, кипарис, черен бор, кавказка ела, но има и екзотични видове като магнолия, зокум, палма.
На площ от 120 декара в 13 оранжерии се отглеждат храсти, двусезонни и летни цветя, които красят Пловдив целогодишно. През 2017 година са засадени 52 880 храста и близо 3 000 000 цветя, предимно на видове, които виреят най-добре при пловдивските климатични условия - теменужки, парички, белис, бегония, колеус, винка, цинерария, тагетис, петуния, мушкато. През последните години обликът на Пловдив се промени изцяло с розовите храсти. Красивите цветя, във всички цветове на дъгата има в над 10 километра разделителни ивици на основните булеварди като "България", "Карловско шосе", "Княгиня Мария Луиза", "Шести септември", "Никола Вапцаров", "Санкт Петербург", "Цар Борис Трети Обединител" и "Христо Ботев".
Към момента зелените площи достигнаха 9 000 декара, сред които са изцяло новите паркове до МОЛ "Пловдив", на ул."Богомил", парк "Акациева горичка", парк "Красива България". С финансиране от общината през 2017 година в район "Западен" бе открит новият парк "Розариума" с площ от 12 декара, върху 5 декара започна изграждането и на нов парк в квартал "Прослав". Продължава разширението на парк "Лаута", което достигна 75 декара.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:38 на 05.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация