site.btaОбластният управител на Разград Гюнай Хюсмен: Поетите ангажименти в полза на хората са закон за мен

BOBSTH 06:30:01 05-01-2018
AM1512BO.004 06:30
Разград - областен управител - интервю

Областният управител на Разград
Гюнай Хюсмен: Поетите ангажименти
в полза на хората са закон за мен


Разград, 5 януари /Садет Кърова, БТА/
Отговорен човек съм и поетите ангажименти в полза на хората са закон за мен, каза в интервю за БТА областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. Като основна цел в работата си той поставя възвръщане на доверието на обществото към Областна администрация и към Областния управител в частност.
За постигнатото от началото на мандата му е трудно да си даде оценка, счита, че това ще направят жителите на областта. Хюсмен е категоричен, че хората помнят отношението и жестовете и когато те са от представител на държавата, това е знак за ефективната му работа в името на обществото. Сред приоритетите на областния управител на Разград са подобряване на инвестиционния климат в региона и на образователната система, което включва както повишаване на резултатите на учениците от държавни изпити и външни оценявания, така и подобряване на училищната среда - поддръжка и ремонти на училищните сгради и тези на детските градини.
По думите на Гюнай Хюсмен ръката му продължава да е протегната към всички институции и видимо насреща получава същото. Споделя, че се старае по всякакъв начин да стимулира развитието на всички спортни дейности в област Разград. Адмирира действията на братя Домусчиеви, които влагат сериозен финансов ресурс за развитието на футбола в Лудогорието и както всички жители на региона е щастлив, че това дава резултати. Заявява още, че е винаги готов да съдейства при необходимост и съобразно възможностите на институцията, която представлява на всички спортни клубове в региона.
Областният управител на Разград вярва, че доброто тепърва предстои за жителите на региона. По думите му основният проблем, който поставят хората пред него, са пътищата, обаче има още един, който не всички и не винаги формулират, но той се усеща осезателно в съвременното общество - липсата на човещината. Апелира и към хората на отговорни постове и към обикновените хора - да бъдат винаги Човеци.
Гюнай Хюсмен допълва, че е удовлетворен от това, което е вложил като усилия в интерес на хората, а надеждите му за 2018 г. и 2019-та са те да са по-добри като отношения между хората, но и да има сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти, конкретно в пътищата на Лудогорието.
Областният управител на Разград Гюнай Xюcмeн e poдeн нa 11 мaй 1966 г. Зaвъpшил e Aгpapния yнивepcитeт в Плoвдив, cпeциaлнocт "Aгpoинжeнepcтвo - pacтитeлнa зaщитa". Paбoтил e кaтo ceкpeтap в Oбщинcкaтa пoзeмлeнa кoмиcия в Иcпepиx, yпpaвитeл и мeниджъp нa фиpмa "Kapaджa - ФAГ" OOД-Иcпepиx. От 1995 г. дo 1999 г. e кмeт нa oбщинa Иcпepиx, oт 2011 г. дo 2014 г. - пpeдceдaтeл нa Oбщинcкия cъвeт в Иcпepиx, а oт 2014 г. дo 2017 г. - Hapoдeн пpeдcтaвитeл в 43-тoтo Hapoднo cъбpaниe. Kaндидaт e зa нapoдeн пpeдcтaвитeл oт лиcтaтa нa ГEPБ нa пocлeднитe пapлaмeнтapни избopи oт гpaждaнcкaтa квoтa. Haзнaчeн e зa Oблacтeн yпpaвитeл нa oблacт Paзгpaд нa 10 мaй 2017 г.

Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Г-н Хюсмен, вече близо осем месеца, откакто сте областен управител, кое е най-главното и най-важното, което успяхте да постигнете през този период и коя е най-голямата трудност, която изпитахте? Има ли проблеми, които не могат да бъдат решени в краткосрочен план?
Отговор: Най-голямата трудност пред мен и екипа ми бе, че обществото беше загубило доверие в институцията "Областен управител". Това е сред проблемите, които не може в краткосрочен план да се решат, но смятам, че сме на път да възвърнем доверието на обществото към Областна администрация и към Областния управител в частност. Това личи по някои факти: например, в началото на мандата ми обявих приемен ден - всеки понеделник от 10.00 ч. до 12.00 часа, на практика обаче всеки ден ми е приемен, гражданите ме търсят по всяко време по най-различни проблеми, приемат поста ми като последна инстанция и идват да споделят болките си дори и да нямам правомощия по практическото им решаване. Понякога е достатъчно да проявиш добро отношение и разбиране.
Друг факт в тази посока е свързан със самата Областна администрация, чиито служители мисля, че заразени от моя ентусиазъм в дейността ми като Областен управител, също променят отношението си към работата. За традиционната в края на годината среща с представителите на медиите от област Разград, служителите от Областна администрация предложиха те сами да приготвят кетъринга, за да не даваме пари от бюджета за външни услуги. И се справиха прекрасно, сами видяхте. Това може да изглежда детайл, както беше детайл и един от първите ми ангажименти след встъпването ми в длъжност - ремонта на асансьора в Дома на техниката, който спести на стотици граждани изкачването пеша шест етажа до Службата по кадастъра.
Подобни детайли обаче показват отношението на институцията, на държавата към обикновения човек и са еднакво важни с обществено значимите проблеми. Успехите се крият именно в детайлите. Детайл е и например посещението при мен на един краевед от село Равно. Когато бях депутат му дарих известна сума за издаване на книга за историята на селото. Две години по-късно Исмаил Хасанов дойде да ми покаже какво е сторил с дарените пари и ми подари екземпляр от творбата си. Хората помнят отношението и жестовете и когато те са от представител на държавата, това е знак за ефективната му работа в името на обществото.
За постигнатото от началото на мандата ми е трудно да си дам оценка, хората ще я дадат. Освен личните срещи с хората, аз използвам и съвременните средства за комуникация - всеки ден от личната ми фейсбук страница и от интернет страницата на Областната администрация информирам какво съм свършил за жителите на област Разград. Там приемам и похвалите и препоръките на гражданите. Това, което се коментира в интернет и което се говори по улиците и в кафенетата, това е оценката за мен, ако е положително - значи съм работил добре, ако не е - нищо не съм свършил.

Въпрос: При встъпването си в длъжност заявихте, че един от приоритетите в работата Ви е подобряването на предоставянето на услуги за гражданите. Кои са още сред приоритетите Ви в този мандат?
Отговор: Сред приоритетите ми е подобряването на инвестиционния климат в региона. Основен приоритет ми е подобряването на образователната система, което включва както повишаване на резултатите на учениците от държавни изпити и външни оценявания, така и подобряване на училищната среда - поддръжка и ремонти на училищните сгради и тези на детските градини.
В тази връзка бих искал да споделя, че адмирирам предложението на кмета на Исперих Бейсим Руфад, което бе прието единодушно от Общинския съвет, за отпадане на таксите за детски градини в общината. Нямам информация в други общини от областта да има подобно облекчение за родителите, но смятам, че това е добър пример за последване.
Поздравявам и кмета на Разград д-р Валентин Василев за това, че бе намерен добър вариант за настаняване на ППМГ "Акад. Никола Обрешков". Елитното разградско училище от години се помещава в сградата на ОУ "Васил Левски", което затруднява образователния процес и в двете учебни заведения. Удовлетворен съм и, че държавата чрез Министерството на образованието отпусна необходимите 269 509 лева за ремонт в новата сграда, където ще бъдат учениците от ППМГ - на СУ"Христо Ботев" - сграда, която е строена за 1200 ученика, а в момента в нея учат 300.

Въпрос: Започнахте работа с протегната ръка към всички институции и към местната власт, в интерес на доброто на хората от Лудогорието. Оценяват ли се усилията Ви от обществеността и от местната власт в региона?
Отговор: Ръката ми продължава да е протегната към всички институции и видимо насреща получавам същото, добре работим и с всички Общински съвети и администрации. Все още обаче има какво да се желае от институциите в региона.

Въпрос: Организирахте редица работни срещи с ръководители на различни сектори. Коя среща можете да откроите като най-ползотворна?
Отговор: Всички бяха и са ползотворни, вече познавам всеки от ръководителите, в работен режим решаваме проблемите на институциите така, че работата им да е максимално полезна и ефективна за гражданите.

Въпрос: Усилията Ви са насочени към търсене на възмoжнocти зa пoдoбpявaнe нa инвecтициoнния климaт в peгиoнa, зa пpивличaнe нa инвecтиции и paзкpивaнe нa нoви paбoтни мecтa? Какво е постигнато в това отношение от началото на мандата Ви?
Отговор: Смятам, че и в тази насока се усеща подобрение. Един от видимите резултати е от лятото, когато инвеститор закупи имот в град Завет, в който ще функционира цех за производство на чипс и страгали. Друг конкретен факт е поканата ми към фирмата "Пашабахче", която работи в съседната област Търговище, да наеме работници от Разградско. Бяха назначени 55 човека само след няколко срещи по селата в региона, а по-късно още жители на областта проявиха интерес и работниците от Разградско станаха над 100. С тази покана аз и екипът ми имахме две цели - едната е осигуряване на работни места с добро заплащане за хора от нашата област, а втората - регулиране на работната заплата в област Разград, тъй като търговищката фирма със своите по-високи заплати ще принуди местните работодатели да съобразят нивото на възнагражденията, които те осигуряват.
С подобряване на инвестиционния климат е свързано и посещението през ноември на двама заместник-министри на земеделието - на България и на Турция. Целта на визитата бе подобряване на стокообмена между двете страни като се наблегне на месодайното животновъдство. Очаквам сериозни инвестиции в тази насока, тъй като най-вече за този сектор се отваря необятният турски пазар.

Въпрос: Доказахте, че Областната администрация се грижи за културните и исторически паметници в региона? Обяснете какво е направено в това отношение?
Отговор: Усилията ни са насочени най-вече към две сгради, свързани с историята на региона. Едната е джамията "Ибрахим паша" в Разград, която е паметник на културата, а от години не е поддържана и се наложиха аварийно-спасителни работи по покрива, за тях държавата чрез дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет отпусна 20 000 лева. Ако се наложи, впоследствие ще се направи нов проект за реставрация и реконструкция и цялостно реновиране на сградата, за да могат посетители от цял свят да имат възможност да видят тази културна забележителност. Другата сграда, чието състояние е тревожно, а и опасно за минувачите, е бившият Дом на армията в Разград, който също от години не се използва. Областна администрация-Разград търси възможност да запази сградата като държавата се настани в нея и сме в преговори с Министерството на отбраната как да стане това.

Въпрос: Сред акцентите в работата Ви е и подпомагане на развитието на спорта в региона?
Отговор: Старая се по всякакъв начин да стимулирам развитието на всички спортни дейности в област Разград. Адмирирам действията на братя Домусчиеви, които влагат сериозен финансов ресурс за развитието на футбола в Лудогорието и както всички жители на региона съм щастлив, че това дава резултати. Разград се превърна във футболната столица на България и името на отбора и на града покрай него вече се знае по цял свят.
Вълнуващо е, че през февруари в Разград ще посрещнем световен гранд като "Милан", а защо не и други велики отбори след него. Убеден съм, че и нашият отбор ще се представи достойно, и жителите на региона ще посрещнем подобаващо звездите на световния футбол. Областната администрация няма ресурси, с които да подпомага отбора, но най-малкото показваме добро отношение и със скромните си възможности се стараем да популяризираме дейността на "Лудогорец" в България и по света.
Подкрепяме и традиционния за област Разград спорт борбата. На церемонията "Спортист на годината на област Разград 2017" връчих премия с лични средства на най-перспективния млад състезател - 13-годишният Доан Фетта от клуба по борба "Агросем" - село Острово. Искрено се надявам, че това момче, както и други негови връстници, ще стигнат и надминат успехите на колосите на лудогорската борба Лютви Ахмедов, Хасан Исаев и други. На тази церемония ми направи много добро впечатление колко много видове спорт се развиват в региона и макар и преминавайки през много трудности ръководителите на клубове успяват да съхранят интереса на младите хора към спорта и Лудогорието. Има успехи както в колоезденето, така и в шахмата, конния спорт, леката атлетика, културизма, бокса и други. Респект за тези хора, винаги съм готов да им съдействам при необходимост и съобразно възможностите на институцията, която представлявам. Спортът е сред най-добрите начини да предпазваме децата си от негативните явления в модерния свят и трябва да ги насочваме към него.

Въпрос: Кои са главните предизвикателства в областта през зимния сезон? Какви мерки са взети, за да се справите с тях?
Отговор: Още в края на октомври на заседание на Щаба за координация на спасителни и неотложно-възстановителни работи при бедствия и аварии обсъдихме с представителите на държавните институции и на общините предизвикателствата през зимния сезон и взехме превантивни мерки да минимизираме последствията от тежката зима по нашия край.
Хората в областта са снабдени с дърва за отопление, пътните служби и техниката им са в готовност за почистване на заснежени пътища, препоръчах на местните управи въвеждане на GPS-наблюдение на машините, които извършват зимното почистване в населените места, каквото е въведено за републиканската пътна мрежа. В готовност са здравните заведения, електроснабдителните и водоснабдителните дружества. При тежка обстановка отново превантивно ще бъдат затваряни опасните пътни участъци. Хората често недоволстват от тази мярка, но това е само от тяхна полза, неслучайно през последните години в региона, въпреки традиционно тежката зимна обстановка, няма загинали хора заради екстремни ситуации по пътищата. Засега времето ни щади, но сме готови и за предизвикателствата на 2018-та.

Въпрос: Налагало ли ви се е да правите компромиси с личните си убеждения за сметка на интересите на жителите на областта?
Отговор: Моите убеждения съвпадат с убежденията на всеки човек от Лудогорието, и аз бих желал да живея в добре устроено населено място, да пътувам по хубави пътища например, така че няма какви компромиси да правя, а ще продължа да работя това да се случва. Вярвам, че доброто тепърва предстои за жителите на област Разград. На песимистите бих искал да кажа, че добрите неща ще се случат много по-бързо, отколкото очакваме.

Въпрос: Откaктo cтe на поста непрекъснато сте сред хората, кои са основните проблеми, които поставят на вниманието Ви?
Отговор: Винаги съм бил сред хората, и преди да поема поста, и сега, и след него пак ще съм сред хората. Основният проблем, който поставят, е пътищата, обаче има още един, който не всички и не винаги формулират, но той се усеща осезателно в съвременното общество - липсата на човещина. Апелирам и към хората на отговорни постове и към обикновените хора - нека да бъдем винаги Човеци.

Въпрос: Как успявате да балансирате между работата, служебните ангажименти и личния живот?
Отговор: Успявам, но определено това става за сметка на личния живот. За близките ми е най-трудно и аз съм им благодарен за разбирането. Те знаят, че аз съм отговорен човек и поетите ангажименти в полза на хората са закон за мен.

Въпрос: Г-н Хюсмен, известен сте със своята щедрост и активно участие в благотворителни акции. Трябва ли да има специален повод, за да прояви човек загриженост и щедрост?
Отговор: Първо трябва да е човек, за да е загрижен и щедър един човек. През годините съм работил усърдно и съм постигнал много в материално отношение, но това не ме прави щастлив, след като виждам, че има хора, за които са недостижими елементарни неща и затова заделям от моето имане, за да направя живота на хората по-добър, дарявам на читалища, на даровити деца, на детски градини. Знам, че това е малко, но отнякъде трябва да започнем, затова призовавам и останалите заможни хора в областта да даряват от своето на хората в нужда, да правят живота им малко по-добър.

Въпрос: Вие сте първият носител на плакета "Приятел на децата", който получихте от репортерите от клуб "Емпатия" и учениците от Детския местен парламент към МКБППМН в община Кубрат. Получавали сте награди и от други организации и институции, атестат ли са подобни отличия за вас?
Отговор: Децата са чисти души и тяхното признание е много важно за мен, благодаря им от сърце. Не се сещам друга подобна награда да съм получавал, но мога да кажа, че най-добрият атестат за мен е една случка, която ми разказа служител в Областната администрация. В църквата по време на служба при него дошла негова позната и му казала: "Не познавам новия областен управител, но съм впечатлена от дейността му, работи за хората, много му се радвам". Същото е и когато някой, когото не познавам, ми каже на улицата "Добър ден" с усмивка. Това означава, че не очаква нищо от мен, обикновен гражданин, който вижда моята работа, това е най-голямата награда.

Въпрос: Г-н Хюсмен, удовлетворен ли сте от изминалата година? А бихте ли сподели и надеждите, с които посрещате 2018-та?
Отговор: Да, удовлетворен съм от това, което вложих като усилия в интерес на хората. Категоричен съм, че и занапред ще продължа да полагам усилия за подобряване на живота на хората от региона, по този начин ще оправдая доверието на премиера Бойко Борисов. Въпреки че съм безпартиен, правителството на г-н Борисов ми гласува доверие, назначавайки ме на този отговорен пост и аз съм длъжен да работя за премиера Борисов, за правителството и за партия ГЕРБ. Надеждите ми за 2018 г. и 2019-та са те да са по-добри като отношения между хората, но и да има сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти, конкретно в пътищата на Лудогорието. Ако влезе тол-системата в действие, ще има повече ресурс за нови пътища, което е най-болното място на Разградска област.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:49 на 05.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация