site.btaОбредни хлябове ще бъдат представена чрез фотоизложба "Добри дошли в България"

BOBSTH 10:33:31 28-03-2018
IS1031BO.006
Пловдив - Великден - хлябове

Обредни хлябове ще бъдат представена чрез фотоизложба "Добри дошли в България"


Пловдив, 28 март /Дима Шопова, БТА/
Пловдивчани и гостите на града ще могат да се докоснат до магията на обредните хлябове, които ще бъдат представени от 4 до 30 април тази година в галерия "Пловдив". Експозицията е под мотото "Добре дошли в България!" и представлява вълнуващ фоторазказ за хляба като символ, като връзка между поколенията и съпътстващ знак на всеки ритуал. Това съобщиха от Дружеството на пловдивските художници - организатори на изложбата. Според тях най-подходящия период да се говори за хляба и най-вече обредния хляб е именно в навечерието на Възкресение Христово.
Експозицията е подготвена по проект на община Хисаря и е във връзка с Българското председателство на ЕС като своеобразна покана към чуждестранните делегати да опитат автентичния български хляб и да се докоснат до запазените традиции в регион Тракия.
Авторите на идеята са поканили 12 жени от Хисаря и селата Паничери и Старо Железаре, които да изработят обредните хлябове, а фотографът Петер-Николай Мотичка пресъздава атмосферата на българските традиции. Изложбата включва 30 фотоса на обредни хлябове за различни празници и характерни традиции от регион Тракия. Фокусът е поставен върху обредния хляб и особеното място, което той заема в българските традиции.
Няма празник, няма български ритуал или събитие без пита със специална украса от древни символи и наричания, добавят жените. По думите им "хлябът е душата на България, нейната същност и посока". Където и да се намираме по света, хлябът е кодът, който ни свързва - това е най-вкусния спомен от детските години, който предаваме на своите деца и затова посрещаме всеки гост с хляб и сол, допълват организаторите.
/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:22 на 09.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация