site.btaПовече от половината от домакинствата в Турция попадат в долната част на социално-икономическата скала на страната

Повече от половината от домакинствата в Турция попадат в долната част на социално-икономическата скала на страната
Повече от половината от домакинствата в Турция попадат в долната част на социално-икономическата скала на страната
Човек върви по улица в беден квартал на Истанбул. Снимка: AP/Khalil Hamra, архив

Повече от половината от домакинствата в Турция попадат в долната част на социално-икономическата скала на страната, показват нови данни, оповестени от Турския статистически институт тази седмица.

Социално-икономическият статут (SES) е измерен на базата на данни за нивото на доходите, средните години на образование и професията на членовете на домакинството. Оценките са групирани в седем категории, вариращи от „A+“ (най-висока) до „E“ (най-ниска).

От 26 милиона домакинства 16,5 процента попадат в ниската средна класа (категория С2), 18,6 процента в по-ниската класа (категория D), а 16,7 в най-ниската класа (категория Е), т.е. в трите най-ниски категории. Едва 1,1 процент от домакинствата са класифицирани в най-висшата класа (А+), 11 процента – във висшата класа (А), 16,4 процента в ниската висша класа (B), а 19,7 процента в горната средна класа (C1).

Данните разкриват и остри географски различия – 28,6 на сто от домакинствата в двете най-високи категории са концентрирани в окръг Истанбул, следвани от окръг Анкара – 11,5 процента, и окръг Измир – 6,7 процента.  

Представеният индекс SES се базира на данни от 2022 до 2024 г., като за референтна година е взета 2023 г. Следващото актуализиране на данните за социално-икономическата скала на Турция ще бъде през август 2028 г., съобщи на сайта си Турският статистически институт. 

/МИД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:16 на 22.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация