site.btaЗадържаните вчера турски журналисти бяха освободени и поставени под съдебен надзор

Задържаните вчера турски журналисти бяха освободени и поставени под съдебен надзор
Задържаните вчера турски журналисти бяха освободени и поставени под съдебен надзор
Изображение: БТА

Двама турски разследващи журналисти, арестувани вчера във връзка с разследване, заклеймено от техните работодатели като опит за сплашване, бяха освободени под съдебен надзор рано днес, предаде Франс прес.

„Преживяхме голяма несправедливост (...), но сме щастливи, че не ни изпратиха в затвора“, каза пред медиите Тимур Сойкан, един от двамата репортери, на излизане от съд в Истанбул.

„Бяхме по следите на скандал“, каза Сойкан, който твърди, че "просто се е занимавал с журналистика“, като е разследвал придобиването на телевизионен канал от турски магнат.

Двамата разследващи журналисти, които са добре известни в Турция, бяха арестувани в четвъртък сутринта за "заплахи" и "изнудване" по време на процеса на придобиване на същия телевизионен канал, според прокуратурата в Истанбул.

Жилищата им са претърсени и е иззето електронно оборудване, отбелязва АФП.

Опозиционните вестници "Биргюн" и "Джумхуриет", в които работят двамата журналисти, заявиха, че арестът им е свързан и с проведено от тях разследване на ареста през март на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу – основния съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Мурат Агърел и Тимур Сойкан наскоро разкриха в предаване в ЮТуб (YouTube) нередности в разследванията, насочени към Имамоглу и няколко други кметове на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) на райони в Истанбул.

„Журналистите трябва да свикнат домовете им да бъдат претърсвани и да бъдат арестувани, когато провеждат разследвания“, оплака се Тимур Сойкан.

„Няма да се откажем да пишем това, което знаем, че е истина“, каза Мурат Агърел, цитиран от всекидневника „Джумхуриет“, в който работи.

/СГ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:59 на 18.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация