site.btaЗа Великден агнешкото и рибата в Сърбия поскъпнаха

За Великден агнешкото и рибата в Сърбия поскъпнаха
За Великден агнешкото и рибата в Сърбия поскъпнаха
Снимка: Емил Чонкич, БТА

За Сърбия най-традиционното печено за Великден е агнешкото. Цените му са различни, ако го купите от супермаркета и от пазара, но тенденцията е за покачването им, казаха пред БТА продавачи в Белград.

На животинския пазар в Ниш (Източна Сърбия) предлагането и тази седмица е доста слабо, а търсенето се увеличава с приближаването на празниците, затова цената за килограм стигна 600 динара (10 лв), пишат местните медии.

Най-евтиното агнешко е в Ужице (Централна Сърбия)  - 500 динара (8,35 лв.) В супермаркетите цената на агнешкото е около 1400 динара (23 лв.)

На Разпети Петък в Сърбия по традиция се яде риба. Независимо, че в страната има много реки и язовири, предлагането на речна риба в магазинната мрежа е малко.

По пазарите в Белград целогодишно се предлага печено агнешко, телешко, свинско и пилешко, а в сряда и петък в рибарниците има шаран и сом за 750-1200 динара (13-20 лв. )

От средиземноморската риба килограм пресен лаврак струва 1099 динара (18 лв.),  а прясната ципура -  около 1250 динара (20, 87 лв.) за килограм. Пъстървата е около 620 динара (10,35 лв.), а хекът 450 динара (7,51 лв.) за килограм. 

Яйцата за Великденската трапеза в Сърбия се боядисват на Разпети петък, като първото яйце е червено и символизира кръвта на Исус Христос. Първото червено яйце се държи през цялата година до иконата в дома, за да пази фамилията от беди, и се казва "чуваркуча", което означава пазач (страж) на дома.

Десет средноголеми яйца в различни градове в Сърбия струват от 160 до 300 динара (2,67 до 5,01 лв.)

Сърбите боядисват яйца с изкуствени оцветители, но пазят и традицията на боядисване с люспи от лук, които се продават в опаковки дори и в турските магазини в сръбската столица.

Козунакът не е познат като сладкиш на Великденската трапеза в Сърбия, каза за БТА Аца Петрович, собственик на пекарна. Според местната традиция се прави торта,  както и пита, в която се вграждат сварени и боядисани в червено яйца, и сладък хляб със стафиди.

Този тип сладкиши домакините най-често поръчват за около 1000-2000 динара (17-30 лв.)  на килограм.

/ПК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 15:47 на 16.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация